Kotipeili | Pihassa riittää puuhaa koko kesäksi

Istutuskausi puutarhassa jatkuu keväästä syksyyn.

Ihanin Piha Oy:n yrittäjä Piia Postila kertoo, että esimerkiksi astiataimia voi istuttaa aina sulan maan aikana. Myös siirtonurmen voi asentaa, kunhan huolehtii riittävästä kastelusta. Kukkivia pensaita voi leikata kukinnan mentyä ja kitkeminen säännöllisesti helpottaa kokonaisuutta.

Elokuussa voi antaa jo syyslannoitteen, jotta kasvit ehtivät hyödyntää sen ennen maan jäätymistä.

– Astiataimia voi istuttaa aina sulan maan aikana eli heti kun routa on sulanut ja kuopan voi kaivaa, Piia Postila korostaa. – Arkoja kasveja tai perennoja ei kannata istuttaa myöhään syksyllä, mutta muita kasveja voi istuttaa maan jäätymiseen asti, jos sattuu kasveja saamaan syksyllä. Keväällä maa on talven jäljiltä kosteampaa, eikä istutusvaiheessa tarvita niin paljoa vettä.

– Kuivana aikana eli kesällä istutettaessa kasvi kannattaa laittaa istutuskuopassa oikealle korkeudelle ja lorottaa vettä kunnolla kuoppaan. Vasta kun vesi on imeytynyt, kuopan voi täyttää ja tiivistää mullalla. Jos vesi imeytyy kuoppaan nopeasti, kannattaa lorottaa sitä uudemman kerran. Näin juuristoalue saa kunnolla kosteutta ja kasvi lähtee nopeammin kasvuun.

Piia Postila myöntää, että jos haluaa välttyä kastelurumbalta, kannattaa istuttaa syksyllä: maa on luontaisesti kostea ja taivaalta saadaan lisävettä. Istutusvuonna kasveja kannattaa kastella säistä riippuen 1-3 kertaa viikossa. Mieluummin kerralla reilusti, jotta juuristoalue kastuu kunnolla.

– Kannattaa möyhiä multaa ja tarkastaa kosteus. Jos on sademittari, siitä voi seurata, paljonko on satanut: esim. 10 mm sade vastaa 10 L kastelua neliölle. Se määrä kastelee multaa n. 10 cm paksuudelta. Optimaalisin olisi 30 mm sade, jotta vastaistutetun kasvin koko juurialue kastuisi.

Nurmen paras kylvöaika olisi syksyllä, jolloin se lähtee vasta seuraavana keväänä kunnon kasvuun. Toiseksi paras aika on kylvää heti keväällä, kun routa on sulanut ja maassa on vielä kosteutta talven jäljiltä. Jos kylvö jää kesään, niin kuivina kausina kastelusta pitää huolehtia, jotta saadaan hyvä lopputulos. Itämätön siemen ”palaa” helposti helteellä, jos maa on kuivaa.

Toinen vaihtoehto on siirtonurmi, joka on heti asennuksen jälkeen käyttökunnossa eli oivallinen valinta varsinkin lapsiperheelle ja sijoituksen arvoinen. Kylvönurmen itämistä pitää odottaa kuukauden verran ja hyvässä käyttökunnossa se on vasta kuukausien kuluttua.

Siirtonurmen asennus vaatii työtunteja ja sitä pitää kastella todella paljon pari viikkoa, että se juurtuu paikoilleen. Siirtonurmen hinta riippuu tilattavasta määrästä, hinta noin 3-5€/m2, asennus tuplaa kustannuksen.

Avojuurisia taimia myydään vain keväällä ja syksyllä, eikä kuluttajakaupoissa usein lainkaan. Avojuuritaimet pitää istuttaa mahdollisimman pian toimituksesta. Yleisesti myynnissä olevat astiataimet ovat käteviä ja säilyvät kotipihallakin hyvin, vaikkei niitä pääsisi heti istuttamaan. Pitää vain huolehtia niiden kastelusta ja säilyttää niitä varjoisassa paikassa istutukseen asti.

Nyt on hyvä aika istuttaa kaikkia kasveja, kunhan huolehtii kastelusta!

Liikakastelun vaaraa kesällä ei ole, sen sijaan etenkin sateisena syksynä kastelun kanssa kannattaa olla varovainen.

Jos käyttää valmiiksi lannoitettua multaa, ei istutuslannoitusta välttämättä tarvitse. Paljon ravinteita vaativien kasvien istutuskuoppaan voi laittaa kuitenkin yleislannoitetta. Laadukas, rikkakasveista vapaa multa on viherrakentamisessa kaiken a ja o.

Ammattilaisen apu pihanlaitossa kannattaa, jos on vähänkään epävarma omasta osaamisestaan.

– Ammattilainen osaa valita oikeat kasvit oikeisiin paikkoihin ja oikeille istutusetäisyyksille. Kun istuttaa itse, on hyvä ottaa selvää, minkä kokoinen kasvista tulee. Suurin virhe harrastelijoilla taitaa olla se, ettei osaa ajatella kasvia täysikasvuisena. Yleisin syy kasvien hitaaseen kasvuun taas on, ettei kasveja ole lannoitettu tai niillä on liian vähän kasvualustaa, Piia varoittelee.

Muodissa nykyisin ovat heinät, havukasvit ja helppohoitoiset pensaat. Luonnonkiviä käytetään paljon. Hyötykasvit ovat myös suosittuja ja erilaisia lajeja on tullut viime vuosina lisää. Kasvilavat ovat ohittaneet suosiossa perinteisen kasvimaan.

– Myös perennapenkkien suosio on hiipumassa niiden vaatiman työmäärän takia, Piia kertoo.

Hän opastaa, että kannattaa välttää istuttamasta nurmelle yksittäisiä pensaita sinne tänne. Kokonaisuudesta tulee rikkonainen ja nurmenleikkuu on hankalaa, kun kasveja pitää kierrellä.

– Suosittelisin istuttamaan mielummin ryhmiin, niin kokonaisuudesta tulee hillitympi.

– Eikä kannata miettiä pelkkiä ilmansuuntia, vaan yrittää analysoida, miten tuulinen tai suojaisa paikka on ja miten siihen paistaa aurinko, varjostaako rakennukset tai muut istutukset jne.

Tekemistä pihassa ja puutarhassa riittää myös kesällä.

– Elokuun alussa on hyvä aika jo kukkineiden pensaiden leikkauksille. Myös mahlaa vuotavia puita voi elokuussa leikata, esim. kirsikoita. Leikkuut voi jättää myös myöhempään syksyyn tai seuraavaan kevääseen.

– Kitkentää on hyvä tehdä säännöllisesti, loppupeleissä siten pääsee helppoimmalla. Kuivina aikoina kannattaa kastella nuutuneelta näyttäviä kasveja ja kerralla reilusti, jotta juuristoalue kastuu kunnolla. Jos kevätlannoitus jäi tekemättä sen voi tehdä vielä kesäkuussa, myös vaaleaa nurmea voi lannoittaa. Paras aika lannoittaa on ennen sadetta, niin lannoite liukenee paremmin.

Syyslannoitetta pitäisi laittaa jo elokuussa, jotta kasvit ehtivät hyödyntää ravinteet ennen talvea.

– Kevät-/yleislannoitus on kuitenkin tärkeämpi, sillä se sisältää typpeä, jota tarvitaan kasvuun. Kalkitseminen on myös tärkeää (ei havuille). Kun pH on kunnossa, niin kasvi pystyy hyödyntämään ravinteet paremmin. Kalkitsemisen voi tehdä milloin tahansa, Piia Postila ohjeistaa.

Ihanin Piha Oy

Yrittäjä Piia Postila, Viheralan puutarhuri

Kotipaikka Jyväskylä

Perustettu 2018

Palvelut; pihasuunnittelu, neuvonta- ja ideakäynnit, hoitotyöt, hoitosopimukset,

istutukset jne. Konetöitä vaativissa kohteissa yhteistyökumppaneita apuna käyttäen.

Vakituisia työntekijöitä on vain yrittäjä.

Hyvä ja toimiva kumppaniverkosto on kaiken a ja o (maanrakentajat, taimistot jne).

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut