Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Jeremias Pelkonen löysi kesätyön kevytyrittäjänä

”Vanhemmat opettivat nuorena tekemään töitä”

Tapaan Jeremias Pelkosen yhtenä kesän kuumimmista päivistä vuokramökin pihalla Riihivuoren ala-aseman tuntumassa.

Auringonpaisteessa hikoileva nuori mies sutii varastoa punaiseksi, saman sävyiseksi kuin pihan muut rakennukset. Vaikka ei näkisi valmista seinää, värin voisi päätellä myös nuorukaisen työpaidasta. Urakka on lopuillaan, liiteristä maalaamatta enää pari ovea sekä niiden puiset vetimet. Muiden rakennusten maalaustyöt on jo tehty.

Jeremias Pelkonen, 16-vuotias muuratsalolainen on ollut kevytyrittäjä jo kaksi vuotta – hän perusti ensimmäisen yrityksensä vuonna 2019 tehden epäsäännöllisesti töitä ilmastointiyritykselle.

Aktiivisen yrittäjyyden Jeremias itse laskee alkaneeksi vasta tänä kesänä. Hän on kevytyrittäjänä tarjonnut työpanostaan muun muassa piha- ja maalaustöihin, joita on toteutunutkin sokkelista peltikattoon ja kaikkea siltä väliltä.

Pelkonen näkee kevytyrittäjyyden vaihtoehtona perinteisille kesätöille. Nytkin tarjolla olisi ollut esimerkiksi jäätelönmyyjän paikka seitsemän euron tuntipalkalla. Kevytyrittäjänä hankkii paremmin ja saa samalla nauttia ”yrittäjän vapaudesta” eli tehdä, mitä haluaa.

– Työ ei pelota, olen kotona oppinut tekemään töitä pienestä pitäen. Perheellämme oli ennen Muuratsaloon muuttoa iso talo Mäntsälässä, jossa koko ajan riitti tekemistä. Monet sukulaiset ja tutut ovat yrittäjiä, vaikka omat vanhemmat eivät olekaan.

Jeremias vakuuttaa, että töitä riittää valittavaksi asti, mutta kesän kokonaistienestin hän haluaa pitää salaisuutena – työn hinta määräytyy joko urakkana tai tuntilaskutuksella. Riihivuoren mökkimaalaus oli urakkatyö.

Maalauksen lisäksi hän on ehtinyt tehdä talkkarin hommia ja aika paljon esimerkiksi nurmikoiden leikkuuta sekä muita pihatöitä.

Pidemmätkin matkat työmaille taittuvat ”kevarilla” eli kevytmoottoripyörällä. Tähän mennessä töitä on ollut Kotikylällä Muuratsalossa, Muuramessa ja jopa ihan toisella puolella kaupunkia Sepässä.

Markkinointi on hoitunut facebookin kautta Kotirempax-nimellä, samalta facebook-sivulta löytyy myös kuvia toteutuneista töistä ennen ja jälkeen -periaatteella. Joskus joku kaverikin on saattanut tulla apuun, jos urakka on tuntunut yhdelle liian rankalta.

– Ensi kesänä jatkan, mutta haluan kaverin koko kesäksi, Jeremias suunnittelee jo tulevaisuuttaan.

Jeremias Pelkosen kiinnostus yrittäjyyteen on herännyt peruskoulun 7-8 lk:n yrittäjyyslinjalla, jossa muun muassa Nuori yrittäjyys -brändi tuli tutuksi.

– Osallistuimme kaverin kanssa Nuori yrittäjyys -kilpailuun ja voitimme palveluyrityssarjan. Sekin kannusti jatkamaan, Jeremias Pelkonen pohtii.

Peruskoulun jatkoksi Jeremias opiskeli vuoden sisäoppilaitoksessa Jämsässä ja ensi syksynä (elokuussa) hän aloittaa liiketoiminnan perustutkinnon opiskelun Gradiassa, Jyväskylässä.

– Siellä varmaan tarjoutuu mahdollisuus syventää myös yrittäjyystietoutta, Jeremias uskoo.

Kevytyrittäjyys on tosi helppo tapa nuorelle aloittaa yrittäjätoiminta ja koko työura.

Kevytyrittäjä on käytännössä laskutuspalvelua tarjoavan yrityksen tai muun yhteisön (esimerkiksi osuuskunta) asiakas.

Laskutuspalvelua tarjoava keskusyritys hoitaa paperisodan kevytyrittäjän puolesta, laskuttaa esimerkiksi alv:n ja muut kulut, jotka puolestaan sisältyvät kevytyrittäjän palvelusta maksamaan provisioon, joka voi olla 5-7 % laskutuksen määrästä. Muu osa laskutuksesta jää verojen vähentämisen jälkeen kevytyrittäjälle. Laskutusyritys tarjoaa myös tapaturmavakuutuksen ja oma kotivakuutus antaa turvaa omaisuusvahinkojen varalta.

Kevytyrittäjyys on tosi helppo tapa testata omaa yritysideaa.

Jeremias kertoo, että ehkä ainoa negatiivinen puoli ainakin hänen kevytyrittäjyydessään on, että asiakas ei saa ostamastaan työstä verotuksen kotitalousvähennystä, vaikka muuten täyttäisi vähennykseen oikeuttavat ehdot.

– Kotitalousvähennystä ei voi käyttää, koska kevytyrittäjällä ei ole y-tunnusta, Jeremias perustelee.

Jeremias Pelkonen uskoo jatkavansa yritystoimintaa niin pitkään, kuin mahdollisuuksia ja kysyntää riittää. Helppo uskoa, että tällä pojalla on kohta menestyvä yritys, jolla on myös y-tunnus.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.