Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Rakentajat uskovat hyvään kauppasyksyyn

Keskustan täydennysrakentaminen kiihtyy lähivuosina

Rakentajat odottavat hyvää kauppasyksyä. Jyväskylän seudulla rakenteilla tai suunnitteilla on ennätysmäärä asuntoja. Rakentaminen kohdistuu pääasiassa olemassaoleville alueille ja kaupungin keskustan täydennysrakentaminen kiihtyy.

Asiakkaiden mielenkiinto ja kysyntä kohdistuu uusiin ja entistä isompiin perheasuntoihin.

Ainoa pilvi hyvän asuntosyksyn yllä voisi olla rakennuskustannusten hinnannousu ja joidenkin rakennustarvikkeiden saatavuus. Tilanteen odotetaan syksyn myötä helpottuvan.

Toimitusjohtaja Reetta Nummelin Garantia Rakennuksesta kertoo, että uudistuotantokauppa on käynyt odotetun hyvin.

– Keväällä oli vilkkaampaa kuin kesän aikana, mikä voi johtua kesälomista. Uusi kohteita on kysytty taas lomien jälkeen ja sen perusteella odotetaan hyvää kauppasyksyä. Myös loma-asuntoja on nyt kysytty ja varattu aikaisempaa enemmän (Garantia Resortsin puolella).

Yrityksellä on rakenteilla rivitaloyhtiö Muuramen Kinkomaalla, As Oy Muuramen Kuurapolku 2 valmistuu ensi keväänä. Vapaita asuntoja on vielä A-talossa.

Asiakkaiden mielenkiinto ja kysyntä kohdistuu uusiin ja entistä isompiin perheasuntoihin.

Ennakkomarkkinoinnissa on vasta julkaistu rivitalokohde Jyväskylän Mannilassa, As Oy Jyväskylän Ala-Mannisesta löytyy 3-5h+k+s -asuntoja. Loma-asuntoja ennakkomarkkinoidaan Himoksessa.

– Mannisen pihat Jyväskylän Mannilassa on uusi hanke, josta julkaisimme ensimmäisen vaiheen Ala-Mannisen heinäkuun lopussa, Ylä-Manninen tulee ennakkomarkkinointiin syksyn aikana. Kohteeseen tulee luhtitaloja sekä yksi kerrostalo, Reetta Nummelin kertoo.

Nummelin on havainnut, että isommat rivitalo-asunnot ovat selkeästi kasvattaneet suosiotaan.

– Halutaan tilavampia perheasuntoja, mutta ei välttämättä omakotitaloa. Viime aikoina on kysytty eniten 4-5 huoneen rivitaloasuntoja, kun aikaisemmin kolmio oli suosituin asuntokoko.

Nummelin myöntää, että rakennustarvikkeiden hinnat ovat edelleen korkealla, eikä helpotusta ole näkyvissä, joten kustannukset täytyy laskea tämän hetken hinnoilla.

– Tarvikkeiden mahdolliset saatavuusongelmat saattavat heijastua työmaiden aikatauluihin, mikäli tilanne ei tasaannu syksyn aikana.

Piia Survo Laptin asuntomyynnistä sanoo, että kauppa on käynyt hyvin ja syksystä odotetaan vieläkin parempaa.

– Valmiina löytyy kolme kerrostalohuoneistoa Haukkalasta Tuomiojärven tuntumasta. Rakenteilla on kaksi kerrostalokohdetta, joista toinen aivan kantakaupungissa Ilmarisenkadulla sekä toinen luonnosta nauttivien Haukkalassa. Aloituspäätöksen ovat saaneet pienkerrostalot Ristonmaalle sekä täydennysrakentamiskohde Aittorinteelle. Ennakkomarkkinointiin on tullut myös viihtyisä kerrostalokohde Puutarhakadulle.

Yritys rakentaa monipuolisesti eri puolille kaupunkia. Myös Vaajakosken keskustaan on suunnitteilla Lapti-koteja.

Survo kertoo, että omaksi kodiksi asiakkaat hakevat hyvin suunniteltuja tämän päivän tekniikalla ja sisustusratkaisuilla varustettuja asuntoja, joiden toteuttamiseen voi myös itse vaikuttaa.

– Sijoittajaostajien kiinnostus on laajentunut yksiöistä kaksioihin ja pikku kolmioihin. Oma sauna ei ole enää välttämätön varsinkaan pienissä asunnoissa ja yhteiset taloyhtiösaunatilat ovat kokeneet uuden tulemisensa.

Survon mukaan kevään hintapyrähdys on vaikuttanut siten, että toimitusajat mm. betoni- ja puuelementeille ovat pitkiä. Puutavaran ja teräksen hinnannousu luo kustannuspaineita. Tasaantumista odotetaan ja toivotaan, jotta asuntojen hinnat eivät kokisi suurta korotuspainetta.

– Aloituksia on viivästynyt myös lupakäsittelyn ruuhkien vuoksi. Tilanne saattaa hieman helpottua loppuvuotta kohden, koska omakotitalorakentajia on eniten alkuvuodesta.

Myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma Skanskalla kertoo, että uudistuotantokauppa on käynyt Jyväskylässä hyvin tänäkin vuonna ja kysynnän odotetaan jatkuvan samankaltaisena koko loppuvuoden.

– Skanskalla on tällä hetkellä valmiina Lutakossa 10 myymätöntä asuntoa. Rakenteilla Lutakossa yksi kohde, jossa on 14 myymätöntä asuntoa. Lisäksi meillä on Kankaalla rakenteilla Sylinteri -niminen kohde, jossa myymättä on 13 asuntoa.

Myös Skanskan seuraava kohde käynnistyy kehittyvälle Kankaan alueelle ja sen ennakkomarkkinointi on aikataulutettu vuoden 2022 keväälle.

Kuosma kertoo, että asiakkaiden vaatimustaso on korkea.

– Uuden kodin suunnittelun tulee olla erinomaista, neliöt pitöää käyttää tehokkaasti ja toimivasti. Etätyö on lisännyt työpisteen ja/tai työhuoneen kysyntää. Parvekkeet ovat haluttuja sekä lähiluonto. Ilmastovaikutukset ja vastuullisuus nousevat myös asiakkaiden ostokriteereiksi entistä enemmin.

Rakennusmateriaalikustannusten nousu ei toistaiseksi ole vaikuttanut asuntojen myyntihintaan eikä materiaalien saatavuus aiheuttanut aikatauluviiveitä.

– Kerrostalohankkeissa Skanskan oman työn osuus on merkittävä eikä materiaalien hinnannousu suoranaisesti siihen vaikuta.

Myyntikoordinaattori Anu Kalenius Pohjola Rakennukselta kertoo, että uudiskohteiden myynti on piristymään päin ja syksyn odotukset ovat korkealla.

Pohjola Rakennuksella on rakenteilla 50 asuntoa Seppälään (Jyväskylän Kehräkukka) ja 34 asuntoa Mattilanpellolle (Jyväskylän Harmoni).

Jyväskylän Puistolan Tornin ennakkomarkkinointi alkaa 20.8.

– Tämä Jyväskylän keskustaan, Kalevankadulle tuleva maamerkki on herättänyt runsaasti kiinnostusta etukäteen erityisesti korkeutensa ja sijaintinsa vuoksi. Asuntoja Puistolan Torniin tulee 84, Kalenius kertoo.

– Kypärämäkeen on suunnitteilla 34 uutta kotia. Keräämme parhaillaan ennakkorekisteriä ja Jyväskylän Nurmikaunokin ennakkomarkkinointi alkaa syksyn aikana.

Kaleniuksen mukaan isojen asuntojen kysyntä on selvästi lisääntynyt.

Hän uskoo, että ainoa asia, joka voi hidastaa myyntiä, on rakennustarvikkeiden hinta.

– Kevään hinnannousulla on edelleen vaikutuksia uudistuotantoon, mutta kysynnän noustessa vaikutus tasaantuu.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.