Työntekijöitä rekrytoitu lisää, syksyn mittaan helpottaa
Monet rakentajat ovat tuskastuneet rakennuslupakäsittelyn ruuhkaan ja hitauteen Jyväskylässä.
Ruuhkaa aiheuttaa muun muassa lupahakemusten määrän hurja kasvu. Kuluvan vuoden seitsemänä kuukautena on haettu pientaloille lupia neljäsosa, kerrostaloille jopa tuplasti enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten.
Rakentajien mukaan valvonnan hitaudessa ei ole mitään logiikkaa, tavanomainen samankaltaisten hankkeiden lupakäsittely saattaa kestää kuudesta viikosta jopa neljään kuukauteen. Lisäaikaa tulee, jos joutuu toimittamaan viranomaisen pyytämiä täydennyksiä.
Rakennusliike M Suominen odotti keväällä/kevätkesällä tavanomaisen rivitalon lupaa 3-4 kuukautta, jona aika materiaalikustannukset ja talopakettien hinnat nousivat hurjasti ja aiheuttavat korotuspaineita myös rakentajalle.
– Sähköinen hakumenettely on ihan hyvä asia, mutta korjausta tilanteeseen voisi tuoda vielä yritysten ja yksityisten lupien eriyttäminen. Ammattilaisten eli rakennusyritysten luvat voisivat edetä omaa reittiään, toimitusjohtaja Reetta Nummelin Garantia Rakennus Oy:stä ehdottaa.
Johtava rakennustarkastaja Raimo Ström Jyväskylän kaupungilta myöntää luparuuhkan. Hän ei kuitenkaan näe ammattilaisten ja yksityisten lupa-asioiden eriyttämistä ratkaisuna.
Raimo Ström korostaa, että rakennusluvan käsittelyä hidastaa usein hakijan oma käyttäytyminen. Jätetään puutteellisia tai jopa keskeneräisiä hakemuksia ja jäädään jonoon odottamaan viranomaisen täydennys- tai lisätietopyyntöä.
– Asiakkaita tulee kohdella samanarvoisina ja lupavirtojen eriyttäminen voisi vaarantaa tasa-arvon. Käsittely lupien saapumisjärjestyksessä on oikeudenmukaista, Ström arvioi.
Toisaalta Ström myöntää, että tietynlaista kahtiajakoa on tapahtunutkin ja tapahtuu kaiken aikaa. Monimutkaisemmat hakemukset valikoituvat kokeneempien virkamiesten käsiteltäväksi ja sitä kautta osittain eri reitille kuin esimerkiksi omakotirakentajien hakemukset.
Ström kertoo, että tämän vuoden luparuuhka tuli kaupungillekin yllätyksenä.
Viime vuonna ajanjaksolla 1.1.–31.7. käsittelyyn tuli 119 pientalolupaa, tänä vuonna niitä on tullut 159 eli neljäsosa enemmän.
Kerrostalolupia haettiin samalla ajanjaksolla 7 (vuonna -20) ja 15 (vuonna -21) eli yli kaksinkertainen määrä. Asuntojen määrällä mitaten ero on vieläkin suurempi; viime vuonna kuukausina 1-7 luvitettiin 243 kerrostaloasuntoa, tänä vuonna 767, kaikkiaan alkuvuodesta on luvitettu 1044 asuntoa.
– Olemme rekrytoineet lisää väkeä kevään ja kesän aikana, mutta tilanne helpottuu viiveellä. Syksyllä on varmasti jo väljempää, Ström lupaa. Kesän aikana rakennusvalvontaan tullut kaksi uutta henkilöä ja paraikaa on yksi rekry menossa. Ensi vuoden talousarvioon on esitetty kahta uutta virkaa.
Viivettä on aiheuttanut myös se, että kokeneidenkin virkamiesten ajasta osa kuluu uusien tulijoiden perehdyttämiseen, ennen kuin hyöty voimavarojen lisääntymisestä alkaa näkyä ruuhkan kevenemisenä.
Raimo Ström korostaa, että rakennusluvan käsittelyä hidastaa usein hakijan oma käyttäytyminen. Jätetään puutteellisia tai jopa keskeneräisiä hakemuksia ja jäädään jonoon odottamaan viranomaisen täydennys- tai lisätietopyyntöä.
– Joudumme pyytämään hakemuksiin täydennyksiä joskus useaankin kertaan, vaikka toivottavaa olisi saada täydennykset kerralla. Jokainen lisäpyyntö merkitsee lisäaikaa käsittelyyn, Ström sanoo.
– Kunpa meillä olisikin vain lupakäsittely. Aikaa kuluu myös muuhun rakennusvalvontaan, katselmuskäynteihin jne. Myös jatkuvan valvonnan asioihin, ympäristön siisteyteen, luvattomaan rakentamiseen ja naapuririitoihin on varattava aikaa. Tämän vuoden rakentamisessa on varmasti myös hankkeita, joihin lupa on myönnetty aiemmin, mutta aloitus siirtynyt esimerkiksi koronan vuoksi.
Oma lukunsa Raimo Strömin mukaan ovat erikoiskohteet, esimerkiksi suojellut rakennukset, joiden kohdalla myös muiden viranomaisten vaatimukset on otettava huomioon lupia myönnettäessä.
Viitaniemessä sijaitseva asunto-osakeyhtiö on odottanut rakennuslupaa nelisen kuukautta. Lupakäsittelyä hidastaa se, että suojelukohteena se vaatii yksityiskohtaisempaa suunnittelua kuin esimerkiksi uudiskohde.
Rakentajan mukaan remontissa kyse on pääasiassa 36 asunnosta, jotka ovat eri osassa rakennuskokonaisuutta kuin suojeltu ostoskeskus, johon on tarkoitus vaihtaa vain ikkunat. Lupakäsittelyä ovat hidastaneet myös kesälomat, jotka rakennusvalvonnan tämän kohteen käsittelijällä ja Keski-Suomen museolla ovat sattuneet eri aikaan.
Rakentaja on ajoittanut hankkeen tälle kesälle ja haluaisi saada työt käyntiin mahdollisimman pian, mutta myöntää, että alun alkaen hakemus oli puutteellinen, koska kohteen alkuperäisiä suunnitelmia ei ole.
Rakennustarkastaja Raimo Ström myöntää tapauksen hankalaksi, niin kuin aina, kun kysessä on suojeltu rakennus.
– Käsittelyä ei ainakaan nopeuta se, että asiakkaan hakemus on puutteellinen ja samoja tarkempia suunnitelmia on jouduttu pyytämään useaan kertaan. Vaikka alkuperäisiä dokumentteja ei olisikaan, ei riitä ilmoitus, että suojelukohteeseen vaihdetaan ovet ja ikkunat, jos detaljointi puuttuu kokonaan.
– Joku takaraja tällaisissa tapauksissa pitäisi olla. Pystymme kyllä käsittelemään asiat nopeasti, mutta silloin joudumme tekemään kielteisiä päätöksiä ja se maksaa, Ström huomauttaa.
Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.