Öljylämmityksiä puretaan nyt kiihtyvään tahtiin.
ARA:n myöntämä energia-avustus on pannut vauhtia öljylämmittäjien ratkaisuihin. Nyt asennetaan ilmavesilämpöpumppuja tai maalämpöjärjestelmiä kiihtyvään tahtiin – pelkkä ilmalämpöpumppu ei riitä täyttämään avustuksen ehtoja.
– On tietenkin erilaisia yhdistelmiä, joilla tavoite voidaan saavuttaa. Esimerkiksi ikkunoiden ja ovien uusiminen yhdistettynä lämmitysratkaisuihin, huomauttaa yrittäjä Jukka Järveläinen Palokan Putkipalvelusta.
Maksimissaan energia-avustusta saa pääsääntöisesti 4000 euroa. Se voi nousta jopa 6000 euroon asti, mutta silloin lopputuloksen täytyy olla jo passiivienergiatalo. 4000 euron avustuksen saamiseksi lämmityskustannusten tulee pudota öljylämmityksen jälkeen 75 % ja kustannusten olla vähintään 8000 euroa, josta avustus on enintään 50%.
Valtion tälle vuodelle energia-avustuksiin budjetoima 40 miljoonan euron määräraha on jo käytetty, mutta lisärahaa on luvassa ja hakemuksia otetaan vastaan koko ajan. Kun hakemus on jätetty, ei tarvitse jäädä odottamaan päätöstä vaan työt voi aloittaa. Päätös tulee aikanaan, jos ehdot täyttyvät.
Energia-avustuksiin varattu 100 miljoonan euron määräraha jakautui alun alkaen kolmelle vuodelle: vuonna 2020 jaettiin 20 miljoonaa, tälle ja ensi vuodelle oli kummallekin varattuna 40 miljoonaa. Nyt on koko potista jaettu jo 75 % ja tällä hetkellä jaetaan ensi vuoden rahoja, kunnes hallitus tekee päätöksen lisämäärärahasta.
Ensi vuonna hankkeita edistää myös kotitalousvähennyksen osuuden kaavailtu kasvu 60 %:iin ja 3500 euron maksimiin työkustannuksista. Pariskunnalle se merkitsisi 7000 euron maksimivähennystä, mikä voi monessa kohteessa olla isompi etu kuin energia-avustus.
Yrittäjä Jukka Järveläinen vastaili alkuviikolla puhelimeen kiireen keskeltä:
– Perjantaihin mennessä pitäisi laskea tarjous kymmenelle ilmavesilämpöpumpulle ja kolmen kerrostalon maalämpöremontit ovat alkamassa. Lisäksi koko ajan tulee uusia tarjouspyyntöjä…
Järveläisen yrityksellä on kaksi asennusporukkaa koko ajan töissä ja kolmannen varustaminen on syksyn lähestyessä edessä. Yhteensä asentajia on nyt 14, kaksi työnjohtajaa ja muu konttoriväki päälle. Lämpöpumppuasennusten rinnalla hoidetaan muuta LVI-palvelua perinteiseen tapaan.
– Yhden ilmavesilämpöpumpun asentaminen esimerkiksi omakotitaloon vie kaksi-kolme työpäivää. Sama aika menee myös maalämpöön, jos kaivo on jo porattuna, Järveläinen sanoo.
Ilmavesilämpöpumppu (IVLP) eroaa ilmalämpöpumpusta (ILP) siten, että se lämmittää vettä, joka kiertää asunnon lämmitysjärjestelmässä, ilmalämpöpumppu lämmittää ilmaa. Tehokkaampi IVLP soveltuu hyvin esimerkiksi öljylämmityksen korvaajaksi, koska se voi hyödyntää olemassaolevaa lämmönjakojärjestelmää; lähinnä vesikiertoista lattialämmitystä tai perinteisiä lämpöpattereita. Suoran sähkölämmityksen korvaajaksi se soveltuu huonosti, jos ollenkaan.
Jukka Järveläinen pitää maalämpöä (MLP) pitkäikäisempänä kuin IVLP:tä.
Ilmavesilämpöpumpun keskimääräinen käyttöikä on 15 vuotta, maalämmön vähän pidempi ja päivittäminen on kevyempi toimenpide. Asennusvaiheessa MLP tulee kaivon porauksen verran eli viitisentuhatta euroa kalliimmaksi kuin IVLP. Lämmityksen tehoero tulee esiin ehkä talven kovimmilla pakkasilla, jolloin maalämpö päihittää ilmasta lämmön ottavat tekniikat.
Järveläinen sanoo, että ilmavesilämpöpumpun asentaminen noin 200 neliön omakotitaloon maksaa 12–14 000 euroa, maalämmön 19.000 eli energia-avustuksen jälkeen kustannuksiksi jää 8–10 000 ja 15 000 euroa. Kotitalousvähennystä ja energia-avustusta ei voi käyttää päällekkäin, joten ensi vuonna kannattaa tarkkaan laskea, kumpi vaihtoehto tulee edullisemmaksi.
– Tietenkin samana vuonna voi tehdä muita remontteja, joihin kotitalousvähennystä voi käyttää, Järveläinen täsmentää.
Järveläisen asiakkaista monet ovat asunto-osakeyhtiöitä, joissa öljylämmitys vaihtuu maalämpöön ja energia-avustus voi olla merkittävästi suurempi kuin mainittu 4000 euron maksimi.
– Kerrostaloissa päätökset ovat asuntokohtaisia eli jokainen asunto voi teoriassa saada 4000 euron avustuksen. Isoissa yhtiöissä remontinkustannukset asuntoa kohden ovat huomattavasti vähäisemmät kuin omakotitaloissa. Kun avustusta maksimissaan saa 50 % hankkeen koko kustannuksista, on todennäköistä, että lopullinen avustus on jotakin 0–4000 euron väliltä/asunto.
Jyväskylässä asuva Henry Isakoff vaihtoi kaksikerroksisen 70-luvun omakotitalon öljy-/puulämmityksen ilmavesilämpöpumppuun viitisen kuukautta sitten.
Noin 11 000 euron remonttiin hän haki ja sai Ely-keskuksen myöntämän energia-avustuksen täysimääräisenä (4000). Lämpöpumpun toimitti ja asensi säynätsalolainen yrittäjä Matthias Fried.
Nyt talven kylmiä kelejä odotetaan mielenkiinnolla.
– Asun haja-asutusalueella ja jätin varalämmönlähteeksi puuvaihtoehdon sähkökatkojen varalle, Isakoff kertoo.
Hän haki lämpöjärjestelmän remontilla paitsi säästöjä myös huolettomuutta ja turvallisuutta.
– Olen aika paljon poissa kotoa ja nyt pystyn myös etänä seuraamaan lämmityksen toimintaa ja hälyttämään apua, jos jotakin sattuu. Laskelmissa huomioitiin mahdolliset hinnannousut ja päädyttiin kahdeksan vuoden kuoletusaikaan.
Energia-avustushakemus löytyy internetistä ARA.fi -sivuilta. Hakemuksen täyttää asukas eli avustuksen hakija. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan asiantuntijan tekemä e-laskelma, paikkakuntakohtainen hyväksyttyjen asiantuntijoiden luettelo löytyy myös ARA:n sivuilta. Esimerkiksi Jyväskylän seudulla on yli sata asiantuntijaa. Paikallisesti hakemuksen voi jättää Ely-keskukseen.
ARA= Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus.