Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Sammonkodin Säätiö rakennuttaa vuokra-asuntoja senioreille

Jyväskyläläinen Sammonkodin Säätiö laajentaa asuntotarjontaansa. Yhtiö rakennuttaa uuden seniorien vuokratalon, Kalervonkodin, palvelutalonsa Sammonkodin viereen Keljonkankaalle.

Kalervonkotiin, osoitteeseen Keljonkankaantie 56 on tulossa 51 vuokra-asuntoa, jotka myönnetään hakemusten perusteella iäkkäille asunnon tarvitsijoille. Hakijoiden tulee olla vähintään 55-vuotiaita ja heidän on täytettävä ARA:n tuetulle asumiselle asettamat tulo- ja varallisuusehdot.

Kalervonkodin on tarkoitus valmistua ensi vuoden kesäkuun alkuun mennessä. Sitä rakentaa Lujatalo Oy, jonka pääkonttori on Kuopion kupeessa Siilinjärvellä. Rakentaminen on edennyt suunnitellussa aikataulussa ja valmiusaste on tällä hetkellä 55%.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Ossi Kananen kertoo, että Sammonkodin säätiön juuret ovat jo vuonna 1924 perustetussa Jyväskylän Vanhainkotiyhdistyksessä. Yhdistys omisti ja ylläpiti tuolloin 12 asukkaan Wanhojen kotia osoitteessa Sammonkatu 8, myöhemmin tontille vanhan talon tilalle rakennettiin kerrostalo vanhainkodiksi ja myöhemmin palvelutaloksi.

Palvelutoiminta ja kiinteistöomistus eivät kuitenkaan turvanneet yhdistyksen koko toimintaa, vaan se menetti Keljonkankaalle rakentamansa Sammonkodin palvelutoiminnan tuottamisen yksityiselle palveluntarjoajalle hävittyään vuonna 2009 kaupungin tarjouskilpailun. Sammonkodissa hoivasta ja palvelutoiminnasta vastaa Humana.

Vanhainkotiyhdistyksen toiminnan jatkajaksi perustettiin Sammonkodin Säätiö sr, joka päätti rakennuttaa seniorien vuokratalon Keljonkankaalle. Kalervonkodista tulee vuokra-asuntokohde, jonka asukkaat asuvat yhtä itsenäisesti kuin missä tahansa vuokra-asunnossa.

Säätiön varapuheenjohtaja Aimo Asikainen kertoo, että asuntoja tarjotaan senioreille kohtuulliseen hintaan.

– Pystymme kilpailemaan neliövuokrissa sekä vapaarahoitteisten asuntojen että myös muun tuetun asumisen kanssa. Säätiö on voittoa tavoittelematon yhteisö, joten sen ei tarvitse laskea vuokriinsa ylimääräistä katetta, Asikainen perustelee.

Sammonkodin säätiön asiamies Lahja Mehto vastaa säätiössä muun muassa asuntojen markkinoinnista ja vakuuttaa, että kiinnostus Kalervonkotiin on ollut jo ennakkoon vilkasta.

– Meillä on listoilla toistakymmentä alustavaa varausta, vaikka julkinen hakuaika alkaa vasta lokakuussa. Ihmiset ovat kyselleet ja varailleet tiettyjä asuntoja laskeskellen, mistä suunnasta aurinko paistaa ja millaiset näkymät ikkunoista avautuvat, Mehto sanoo.

Kalervonkodin asuntoihin julkinen, yleinen ensimmäinen hakuaika on 1.10.–31.12.2021 ja sen jälkeen haku toimii jatkuvana hakuna vapaana oleviin tai vapautuviin asuntoihin.

Mehto korostaa myös sitä, että Sammonkoti ja Kalervonkoti tulevat tekemään yhteistyötä asioissa, joissa se on mahdollista ja luontevaa. Alueesta pyritään rakentamaa yhteisöllinen palvelukokonaisuus senioreille.

– Sammonkodissa (Keljonkankaantie 58) toimii muun muassa ruokala, jota myös tulevan Kalervenkodin asukkaat voivat käyttää.

Lahja Mehto listaa myös alueen muita palveluja. Kävelyetäisyydellä ovat muun muassa päivittäistavarakauppa, postin palvelupiste, huoltoasema, ravintola sekä seurakuntakeskus. Kirjasto on juuri valmistunut uuteen koulurakennukseen ja vanhan koulun palvelutkin ovat lähietäisyydellä. ABC liikennemyymälään on parisataa metriä.

Kaupungin bussit ajavat käytännössä talon editse ja niillä on helppo lähteä asioimaan joko muutaman minuutin ajomatkan päähän Keljonkeskukseen tai vähän etäämmälle, keskikaupungille.

Lahja Mehto markkinoi myös muita Sammonkodin Säätiön omistamia vuokra-asuntoja, joita on säätiön historiasta johtuen eri puolilla kaupunkia. Säätiön suunnitelmissa on kuitenkin luopua yksittäisistä asunnoista lähivuosina ja käyttää niistä saatavat varat Sammonkodin, Kalervonkodin ja mahdollisesti muiden tulevien kiinteistöjen rahoitukseen sekä vanhusten hyvinvointiin.

Viisikerroksiseen Kalervonkotiin valmistuu yhteensä 51 asuntoa, joissa on vaihtoehtoja sekä yksinäisille senioreille että pariskunnille: neljä 30 neliön yksiötä, kahdeksan 32 neliön yksiötä, 22 44-neliöistä kaksiota, viisi 49 neliön kaksiota, neljä 50,5 neliön kaksiota sekä kahdeksan 59,5 -neliön kolmiota.

Lahja Mehto muistuttaa, että asunnon hakijoiden kannattaa tarkistaa ARA:n omaisuus- ja tulorajat ennen hakemuksen laatimista ja lähettämistä.

Lisätietoja Sammonkodin Säätiön toiminnasta ja projekteista saa osoitteesta www.sammonkodinsaatio.fi tai säätiön asiamieheltä, puh. 045 180 1702, toimisto@sammonkodinsaatio.fi.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.