Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Uudisrakentaminen piristää vanhoja lähiöitä

Uusia kerrostaloja Aittorinteeseen, Keljoon, Kypärämäkeen…

Samaan aikaan, kun rakennusyhtiöt kiivaasti rakentavat uusia asuinalueita ja täyttävät tornitaloilla Jyväskylän keskustan viimeisiä vapaita tontteja myös vanhoissa lähiöissä tapahtuu.

Moni vuosikymmenet sitten rakennettu asumalähiö on viime vuosien aikana alkanut uusiutua täydennysrakentamisen myötä – vanhoja taloja on jopa purettu uuden tieltä. Etenkin 1950-60-luvun omakotilähiöissä kerrostalot on otettu vastaan ristiriitaisin miettein, mutta toisaalta pienehköihin asunto-osakeyhtiöihin muuttavat ovat saaneet kokea samaa rauhaa kuin omakotiasujat jo vuosikymmenet sitten.

Lohikoskelle on valmistunut rivitaloja, Mäki-Mattiin kerrostaloja, Keljoon rakentunut koulun ympäristö on lähes valmis ja Kangasvuoressa lakkautetun sairaalan alueen rakentaminen on täydessä vauhdissa.

Yksittäisiä kerrostalokoteja on parasta aikaa rakenteilla Aittorinteelle, Keljon kirkon tontille ja Kypärämäkeen eli alueille, joilla ei vuosikymmeniin ole tapahtunut juuri mitään.

Rakennusliike Lapti Oy rakentaa As Oy Aittorinteen Aateliksi nimettyä kerrostaloa osoitteeseen Väliaitankatu 7.

Piia Survo Laptin asuntomyynnistä kertoo, että alueelle on viimeksi rakennettu kerrostaloja 10-15 vuotta sitten, nekin Vaajakosken tien varteen.

Aateli on hissillinen 7-kerroksinen talo, yksi rappu ja 43 asuntoa yksiöistä kolmioihin ja tietenkin hissi.

– K-kerroksessa on kolme asuinhuoneistoa ja huoneistokohtaiset varastotilat, ulkoiluvälinevarasto ja kätevä vesipiste vaikkapa ulkojalkineiden pesemistä varten. Viisi seuraavaa kerrosta on asuinhuoneistokerroksia ja ullakkokerroksessa sijaitsee asukkaiden yhteinen saunaosasto ja kattoterassi.

– Monipuolinen huoneistojakauma jatkuu yksiöistä toimiviin kaksioihin ja eri kokoisiin kolmioihin. Yksiöissä on ranskalainen parveke ja kaikissa muissa reilun kokoiset lasitetut parvekkeet. Osassa huoneistoja on myös oma sauna.

Piia kertoo, että tämä kohde on otettu ilolla vastaan ja sitä on odotettu. Valmiiseen ympäristöön toteutettava uusi talo tuo piristystä Aittorinteen alueelle ja nostaa myös vanhempien asuntojen arvoa.

– Alue kiinnostaa meitä myös tulevaisuudessa ja tutkimme eri mahdollisuuksia. Etäisyys keskustaan on vain noin 2,5 km ja Seppälän palvelut ovat erinomaisesti saatavilla. Hyvät kulkuyhteydet ja Aittovuoren upeat ulkoilumaastot ovat alueen ehdottomia plussia.

Survo kertoo, että kuumia kesiä silmälläpitäen jokaiseen asuntoon tulee keskitetty tuloilman viilennys. Yhtiössä on mukavana lisänä taloyhtiön asukkaille yhteiset saunatilat ja kattoterassi upeilla Jyväsjärvi-näköaloilla. Omia saunoja löytyy myös osasta huoneistoista. K-kerroksen vesipiste tuo myös mukavuutta arkeen; voit pesaista kumpparit tai koiran tassut metsäretken jälkeen.

Pohjola Rakennus Oy urakoi kerrostaloja puretun Keljon kirkon tontille ja Kypärämäkeen Vesangantien kupeeseen. Myyntikoordinaattori Anu Kalenius kertoo, että kummallekaan alueelle ei ole rakennettu kerrostaloja pitkään aikaan.

– Asunto Oy Jyväskylän Harmoni rakennetaan Mattilanpellon pientaloalueen eteläpuolelle osoitteeseen Keljonkatu 28. Sitä lähimpänä olevat kerrostalot ovat Keljon koulun uudet talot rautatien toisella puolella. Kaupungilla on kaavamuutos parhaillaan vireillä Harmonin naapurissa osoitteessa Keljonkatu 26, joka tunnetaan Keljon vanhainkodin alueena. Alue siis kehittyy tulevaisuudessa lisää.

Kypärämäki on enimmäkseen pientaloaluetta, joka on säilyttänyt hyvin puutarhakaupunkimaisen luonteensa.

– Kypärämäessä viimeisimmät kerrostalot ovat tulleet 2000-luvun alussa eikä tietääkseni muita kerrostalokohteita ole sinne suunnitteilla Asunto Oy Jyväskylän Nurmikaunokin lisäksi. Tästä syystä Nurmikaunokki onkin aivan ainutlaatuinen kohdem Kalenius valistaa.

Kypärämäen lähelle Savelaan toki on rakennettu viime vuosina paljonkin, mutta se luetaan jo eri alueeksi.

– Täydennysrakentaminen jo rakennettuun ympäristöön on varsin haastavaa ja herättää luonnollisesti tunteita, kun olemassa oleva miljöö täydentyy uudella rakentamisella. Molemmissa tapauksissa kaavasta valitettiin, koska naapuruston mielestä kumpikaan paikka ei ollut sopiva kerrostalolle. Molempien talojen kerrosten määrässä, ulkonäössä ja viheralueissa on huomioitu soveltuvuus ympäröivään alueeseen. Tavoitteena on sovittaa uusi rakennus mittakaavallisesti ja ulkonäöllisesti mahdollisimman hyvin nykyiseen rakenteeseen.

Asunto Oy Jyväskylän Nurmikaunokki

Kypärämäki, Kypärätie 4

4-kerroksinen kerrostalo, 34 asuntoa, 1 rappu

huoneistovalikoima 1h+k 24,5 m² - 4h+k+s 80,5 m²

(yksiöitä, kaksioita, kolmiota ja 4h perheasuntoja)

Alustavasti rakentaminen alkaa keväällä 2022 ja

arvioitu valmistuminen kesällä 2023.

Rakentaminen alkaa tontilla olevan kaksikerroksisen toimistorakennuksen purkamisella

Rakentaja Pohjola Rakennus Oy

Asunto Oy Jyväskylän Harmoni

Mattilanpelto, Keljonkatu 28

4-kerroksinen kerrostalo, 34 asuntoa, 1 rappu

huoneistovalikoima 1h+k 25,5 m² - 3h+k+s 100,5 m²

(yksiöitä, kaksioita, kolmiota ja

yksi 4 huoneen asunto)

Rakentaminen ja myynti käynnissä,

arvioitu valmistuminen elokuussa 2022.

Rakentaja Pohjola Rakennus Oy

Asunto Oy Jyväskylän Aittorinteen Aateli

Aittorinne, Väliaitankatu 7

7-kerroksinen kerrostalo, 43 asuntoa, 1 rappu

Huoneistovalikoima 1h+kt 25,5 m² - 3h+k+s 77 m²

(yksiöitä, kaksioita ja kolmiota)

Rakentaminen ja myynti on käynnissä,

arvioitu valmistuminen syksyllä 2022.

Rakentaja Rakennusliike Lapti Oy

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.