Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Raakavalmis koti jättää luovuudelle tilaa

Loft-asuntoja saa pian myös uudistuotantona

Haluatko uuden kotisi raakavalmiina, muuttovalmiiksi viimeisteltynä tai jossakin valmiusasteessa siltä väliltä. Se on nyt Jyväskylässä mahdollista: voit toteuttaa unelmavärisi tai pintamateriaalin, jota olet aina halunnut kokeilla. Voit saada korkeaa huonetilaa ja rouheaa tehdasilmettä esimerkiksi jättämällä ilmastointikanavat näkyviin. Kokenut rakentaja tekee turvalliset lähtökohdat – rungon ja perustekniikan.

Castom Oy rakentaa Tikan maisemiin kaksi kerrostaloa, joista loft-henkisen asunnon voi hankkia raakavalmiina ja sisustaa sen omannäköiseksi kodiksi, ennen kuin rakennusyhtiö ehtii viimeistelemään. Raakavalmiita asuntoja koko Suomessa on toistaiseksi rakennettu vain pääkaupunkiseudulle.

Castomin yrittäjä Tommi Kastikainen tietää syynkin.

– Ei se rakentajalle helppoa ole, vaan aiheuttaa enemmän töitä ja kaikenlaista puljaamista kuin tavanomainen asuntotuotanto.

Castomin ensimmäinen raakavalmis-talo, 6-kerroksinen Asunto Oy Jyväskylän Polku rakentuu omalle tontille Kuokkalaan, osoitteeseen Pellonreuna 11. Sitä seuraa samalle tontille, samalla rakentamisperiaatteella As Oy Jyväskylän Pyörä. Polun viisi alinta kerrosta on asuinkerroksia, ylimpään kerroksen rakennetaan asukkaiden yhteisiä tiloja, muun muassa saunaosasto.

Raakavalmiiksi rakentaminen haastaa perinteisen asuntotuotannon. Nyt vastataan niiden asiakkaiden huutoon, jotka ovat valtatuotannon sijaan vaatineet persoonallisia, luonnonläheisiä ja ekologisiakin koteja.

Asiakkaita kosiskeleva, vaaleaa ja neutraali sisustustapa on tehnyt asunnoista lopulta toisiaan muistuttavia ja samannäköisiä. Vaikka uudisasunnoissa aikaiset varaajat ovat päässeetkin valitsemaan värejä ja materiaaleja, useimmiten sen on joutunut tekemään jonkun muun ennakkoon laatimista vaihtoehdoista. Viimeistään väliseinien siirtämisessä on tullut ongelmia.

– Sellaisia ongelmia meidän talossa ei tule. Asiakas pääsee niin halutessaan rakentamaan tai rakennuttamaan asuntoaan raa´alta betonipinnalta eteenpäin ja voi toteuttaa sen vaikka kokonaan ilman väliseiniä. Olemme toki koko rakennusprojektin ajan hänen käytettävissään, Kastikainen vakuuttaa.

Raakavalmis-talossa erilaisuuden huomaa jo porraskäytävässä. Paljaat, pölykäsitellyt betonipinnat luovat tulijalle rouhean vaikutelman – talon loft-henki löytyy, kun avaa ulko-oven.

OP Kodin Janne Särkkä korostaa, että Pellonreunan kohde As Oy Polku on herättänyt ansaittua kiinnostusta ja varauksiakin satelee, vaikka maansiirtotyöt tontilla ovat vasta aluillaan.

– Erityisesti sellaiset nuoret perheet ja keski-ikäiset ovat innostuneet hankkeesta, jotka haluavat kodiltaan jotakin erilaista. Mihin tällainen sopisi, ellei juuri Jyväskylään, Janne kysyy.

– En ihmettelisi, vaikka ajan myötä myös ikääntyneemmät innostuisivat raakavalmiista loft-asunnoista, homing-ilmiö on puraissut senioreitakin, Särkkä arvioi.

Tommi Kastikainen korostaa As Oy Polun ekologisuutta. Kierrätystä suositaan, energiaratkaisut ovat nykyaikaisia. Hinta ei tosiaankaan ole ainoa syy valita kodiksi raakavalmis asunto.

– Neliöhinta voi tulla halvemmaksi kuin perinteisesti rakentaen. Jos ostaa raakavalmiina, käyttää edullisia materiaaleja ja pystyy itse tekemään, voi saada edullisen asunnon. Eivät nämä muuttovalmiiksi tehtynäkään kaupungin kalleimpia koteja ole. Täällä voi yhdistellä vanhaa ja uutta, kierrätysteema laskee kokonaishintaa, Kastikainen uskoo.

Urakoitsija arvioi, että raakavalmis rakentaminen ei vastuukysymysten osalta poikkea perinteisestä.

– Meillä on rungolle ja perustekniikalle samat RS-vaatimukset kuin kaikilla muillakin ja vastaamme omasta työstämme. Tietenkään emme voi ottaa vastuuta asiakkaan tekemistä tai teettämistä ratkaisuista.

Yksi talon tulevista asukkaista, Katja Lappalainen arvostaa persoonallisuutta ja valinnanvapautta.

– Avopuolison kanssa innostuimme ajatuksesta heti, kun kuulimme siitä. Olemme etsineet asuntoa Tikka-Kuokkalan suunnalta, mutta täällä pääosa asuntokannasta on jo aika iäkästä. Emme halua perinteiseen, kliinisen uudistaloon, vaan omannäköiseen kotiin. Tässä se on mahdollista.

– Olen asunut erilaisissa kulttuureissa, muun muassa Afrikassa ja haluan tuoda tuulahduksia niistä tulevaan kotiimme. Seinät jätetään raakabetonille, mutta esimerkiksi lasten takia huoneistoon tarvitaan väliseinät.

Lappalainen tunnustaa, että hänen tai puolison taidot eivät riitä asunnon viimeistelyyn, vaan sen saa tehdä rakentaja, mutta heidän antamiensa ohjeiden mukaan. Erilaisten laskutoimitusten jälkeen järkevimmäksi on osoittautunut teettää viimeistely Castomilla.

– Ei tule ongelmia esimerkiksi vastuukysymyksissä. Kilpailuttamalla olisi ehkä saanut muutaman euron säästön, mutta turvallisuus on tärkeämpää. Olen myös tutkinut rakentajayrityksen taustoja ja saanut pelkkää myönteistä palautetta.

Kahta työtä tekevä ja samaan aikaan kahta alaa opiskeleva Katja Lappalainen tunnustaa elävänsä jännittävää aikaa odottaessaan uuden kodin valmistumista.

– Onhan se melkoinen muutos, kun päästään KOASin vuokra-asunnosta omaan ja pitkälle itse suunniteltuun kotiin.

Castom Oy on jyväskyläläinen, Tommi Kastikaisen vuonna 2000 perustama rakennusyhtiö. Vuodesta 2005 alkaen yhtiö on tehnyt vain omaa tuotantoa, lähinnä rivi- ja pienkerrostaloja. Viimeksi Castom on rakentanut kaksi kerrostaloa Kuopion saaristokaupunkiin ja nyt tullaan taas Jyväskylään uusin ideoin. Polku ja Pyörä tuskin jäävät viimeisiksi loft-uudistaloiksi.