Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Muutos vaatii rohkeutta

Välitysala vetää lähtijän joskus takaisin

Työ on monelle elämän tärkeimpiä, joillekin jopa tärkein asia. Joskus työn sovittaminen muuhun elämään, esimerkiksi perheen arkeen on vaikeaa. Yksi sinnittelee ja voittaa vaikeudet, toinen löytää ratkaisun työn jättämisestä väliaikaisesti.

Kiinteistönvälittäjän työ on aina ollut epäsäännöllistä ilta- ja viikonlopputyötä, jossa perheen ja työn yhteensovittaminen ei ole helpoimpia.

Nina Saleva lähti kiinteistönvälittäjäksi noin 15 vuotta sitten, työskenneltyään sitä ennen pankissa. Pia Mäntykangas taisteli välitystyössään vuosikausia omantuntonsa kanssa ja tuli siihen tulokseen että perhe tarvitsee laatuaikaa enemmän kuin välitysala Piaa – uraan tuli vuosia kestänyt katko.

Tänään Nina tekee huipputulosta kiinteistönvälittäjän työssä Bo Lkv:ssä jossa työskentelevät myös Ninan aikuiset lapset äitinsä innoittamina. Pia on palannut työelämään Suomala LKV:n leipiin.

Salevan lapset ovat aikuisia ja samassa työpaikassa äidin kanssa. Mäntykankaan 5-lapsisen katraan nuorimmainen on 13-vuotias, vanhin jo 31. Iloa elämään tuo lapsenlapsi, joka juuri on saanut ensimmäisen hampaansa.

Pia Mäntykangas palasi töihin turvalliseen ympäristöön, entisen työkaverinsa Jaana Patrakka-Suomalan yritykseen. Pia luotti Jaanaan ja Jaana Piaan täysin.

– En epäröinyt hetkeäkään, koska tiesin Pian potentiaalin välittäjänä, Jaana vakuuttaa.

Pia sanoo oppineensa välitystyön käytännöt nopeasti uudelleen. Paljon on kuitenkin muuttunut esimerkiksi koronan takia: yksittäisesittelyt ovat tulleet jäädäkseen ja korvanneet osan yleisesittelyistä, sähköinen kaupankäynti on yleistynyt tasolle, joka oli epätavallista vielä Pian lähtiessä kotilomalleen.

– Minut yllätti se, että töihin tulo ja ensimmäiset näytöt eivät jännittäneetkään niin paljon kuin olin odottanut. Tuntuu siltä, kun en olisi ollutkaan poissa, Pia ihmettelee muutaman työviikon jälkeen.

– Pohjimmiltani olen perfektionisti ja pyrin tekemään asiat niin hyvin kuin mahdollista. Jos en jotakin asiaa tiedä, lupaan ja haluan selvittää sen asiakkaalle.

Pia odottaa, että ”uudelleen alkaneen uran” ensimmäiset kaupat toteutuvat lähiaikoina. Pöydällä on jo mukavasti toimareita ja muutama tarjouskin neuvotteluvaiheessa.

– Toivon ja uskon, että saan takaisin sen asiakaskunnan, joka minulla ennen lähtöä oli ja uusia asiakkaita sen lisäksi. Nyt ainakin näyttää hyvältä.

Hän pitää yksittäisesittelyjen yleistymistä hyvänä kehityksenä. Asiakkaisiin ja heidän tarpeisiinsa voi keskittyä paljon syvemmin kuin yleisnäytöillä, joilla joku potentiaalinenkin asiakas voi jäädä liian vähälle huomiolle.

– Yksittäisnäytölle tulevat ihmiset ovat tosissaan asunnon ostoaikeissa, Pia myöntää.

Pia Mäntykangas ei hetkeäkään kadu työssä pitämäänsä taukoa. Koti ja perhe tarvitsivat häntä ja hän perhettään – se oli sananmukaisesti laatuaikaa. Hän suosittelee ratkaisua muillekin vastaavassa tilanteessa oleville, perheen hyväksi vietetty aika ei koskaan ole hukkaan heitettyä aikaa!

– Paluu työelämään sujuu yllättävän helposti. Itse olen palattuani huomannut, että tännehän minä kuulun, tämä on minun alani. Viihdyn välittäjänä ja tämä on se työ, jota haluan tehdä.

Nina Salevan tarina on erilainen. Hän oli pankissa säännöllisessä päivätyössä, kun lapset olivat pieniä ja kasvuiässä. Kiinteistönvälittäjänä hän aloitti, kun lapset olivat jo aikuisia.

Ensimmäinen irtautuminen työelämästä tapahtui vuonna 2008, jolloin hän lähti pankista ja muutti ulkomaille, Thaimaan Bangkokiin. Uudemman kerran hän irtisanoutui vuonna 2018 OP Kiinteistökeskuksesta ja ajatuksena oli, että ei enää palaisi työhön.

– Ehdin pitää lomaa kolme kuukautta, kunnes palasin alalle uudelle työnantajalle helmikuussa 2019, jolloin Bo.lkv tuli Jyväskylään. Ratkaisuun vaikutti olennaisesti yrityksen brändi ja uusi konsepti: raikas ja moderni.

Myös työkavereilla oli merkittävä osuus ratkaisuun.

– Tykkään tästä työstä ja mielestäni juuri tämä työ sopii minulle erinomaisesti. Korona-aika tuli kaikille yllätyksenä, mutta tein parhaan myyntivuoteni!

Kolmen kuukauden vapaa-aikansa Nina vietti kotona, teki kotiaskareita ja kuntoili paljon. Joulukuun hän oli ulkomailla.

– Aika kului hyvin ja ongelmitta. Olen kotoisin Turusta, joten sielläkin tuli ahkerammin käytyä perheen luona.

Nina myöntää, että lähtö Op:lta oli monelle yllätys.

– Ajattelin ihan tosissani jäädä pois työelämästä. Paluu alalle oli monelle, etenkin entisille kollegoilleni yllätys ja ihmetyksen aihe, niin itsellenikin. Uudet kollegat (joista suurimman osan tunsin) olivat tyytyväisiä ja meillä oli hyvä yhteen puhaltamisen henki. Meitähän oli vain seitsemän, jotka rohkeasti uskalsivat tarttua uuden firman tarjoukseen ja hypätä tuntemattomaan.

– Entiset asiakkaani ovat palanneet ja uusia tulee koko ajan lisää, Bo-brändi ja laatu puhuttelevat, kokemukseni ja ammattitaitoni ovat kysyttyjä.

Saleva kokee välittäjän työn elämäntapana, joka pyörittää koko ajan ajatuksia ja arkea.

– Koen nykyisin Bo:lla, että työ ei kuormita minua liiaksi. Työ on mielekästä ja saan itse rytmittää ajankäytön ja kalenterini. Varmasti edesauttaa, että vuonna 2020 olin Bo.lkv:n Jyväskylän toimiston ykkösmyyjä ja tein kauppoja enemmän kuin koskaan ennen urani aikana.

– Ihmisille, jotka tuntevat väsyneensä tai palavansa loppuun, sanoisin: ”Uskalla irtautua, pitää taukoa, työtä tekevälle myöhemminkin riittää.”

Itselleni muutos on ollut mahdollisuus uuteen ja olen aina onnistunut tekemään hienon siirron, joista jälkeenpäinkin voi olla tyytyväinen.

Siis rohkeutta ja uskallusta kuunnella itseään!