Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Savulahden suosio on yllättänyt päättäjät

Hyvät palvelut, liikuntamaastot ja päiväkotikoulu vetävät

Savulahti on yksi Jyväskylän uusimpia asuinalueita ja osoittautunut myös yhdeksi suosituimmista ja halutuimmista kotipaikoista. Omakotitontit ovat menneet kuin kuumille kiville, kerros- ja rivitaloasunnoillekin riittää kysyjiä.

Yksi selittävä tekijä on alueen sijainti ja palvelut: parin kilometrin päähän Palokan keskustan kaupallisista palveluista on rakentumassa aluksi noin 1000 asukkaan lähiö, III-alueen valmistuessa isompikin. Ensimmäisten rakennusten joukossa Savulahteen valmistui kaksi vuotta sitten huippumoderni päiväkotikoulu eli 250 lapsen päiväkoti ja parinsadan oppilaan koululuokat 1-4. Koulun erinomaiset ulkoliikunta-alueet palvelevat etenkin nuoria asukkaita myös kouluaikojen ulkopuolella.

Lapsia ja nuoria Savulahdessa riittää vielä pitkään. II-alueen rakentaminen alkaa toden teolla ensi keväänä ja Savulahti III on vasta kaavoittajan epävirallisissa suunnitelmissa.

Savulahden etuja ovat myös erinomaiset Laajavuoren ulkoilureitit hiihto- tai kävelymatkan päässä sekä tietenkin Tuomiojärven virkistyskäyttö uimiseen, veneilyyn ja kalastukseen.

Jonkinlaisen mittarin Savulahden suosiosta antaa omakotitonttien kysynnän pompahtaminen ennätyslukemiin.

Tonttipäällikkö Paula Hartman Jyväskylän kaupungilta myöntää, että tonttikysyntä yllätti myös viranhaltijat.

Ensimmäisenä vapaa- rahoitteisten kerrostalo-asuntojen rakentajana Peab Oy on jo markkinoimassa ensimmäistä kahdesta talostaan.

– Osasimme odottaa Savulahden tonteille hyvää suosiota, mutta lopullinen hakijoiden määrä yllätti meidät silti, Hartman tunnustaa. – Hyvä tietenkin, että kaupungin tontit kelpaavat.

Viime keväänä Savulahti II-alueelta jaettua 23 omakotitonttia haki 212 kiinnostunutta rakentajaperhettä, vain kymmenesosa hakijoista sai tontin; Koukkukadun 700-800 neliön omakotitontit myytiin (tai vuokrattiin) hintaan 36 200 € (1810 €), suurin (896 m2) ja kallein maksoi 45 250 €. Jo edellisessä haussa vuoden 2020 syksyllä 178 hakijaa tavoitteli 24:ää tonttia.

– Kiinnostusta selittää sekin, että olemme yrittäneet pitää tonttitarjonnan edullisena. Yksityisten myymien tonttien hintatasoa en lähde arvailemaan, Hartman sanoo.

Seuraavat kaupungin omakotitontit tulevat hakuun vasta vuosien päästä Savulahti III-alueelta, jonka kaavoitusprosessi ei ole vielä edes alkanut.

– Peruutusten kautta tontteja voi tulla uudestaan haettavaksi, mutta uusia yleishakuja ei Savulahdessa ole tällä hetkellä näkyvissä. Muualle hakuja toki tulee ensi vuonnakin: Matinmäkeen, mahdollisesti Tammirinteelle, Ylä-Myllyjärvelle ja Kauramäkeen, Hartman luettelee.

Maankäyttöinsinööri Juho Passoja myöntää, että ok-tonttitilanne lähempänä kaupungin keskustaa on haastava.

– Yksittäisiä rakennuspaikkoja lukuun ottamatta vapaita tontteja on muun muassa Ruokkeella, Kinkovuoressa, Tikkakoskella ja Korpilahdella, Passoja luettelee.

Kaiken kaikkiaan kaupungilla on vapaita tontteja tällä hetkellä noin 70, lähimpänä olevat tontit ovat noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Vapautuvia tontteja voi kuukausittain seurata kaupungin kotisivulta, os. https://www.jyvaskyla.fi/rakentaminen/tontit/omakotitontit

Savulahdessa on ollut jaossa myös kerros- tai rivitalotontteja, jotka ovat kiinnostaneet hyvin ammattirakentajia.

Ykkösalueella on jo pystyssä Avain-asuntojen kaksi asumisoikeustaloa. Savulahti II:ssa Peabin kerrostaloista ensimmäinen on tulossa ennakkomarkkinointiin ja toinen heti sen jälkeen. Muita kerrostalotontin varanneita ovat muun muassa JVA, TA-asunnot sekä uutena rakentajana Jyväskylässä lehmolainen Master Yhtiöt, joka on tähän saakka operoinut pääasiassa Itä- ja Etelä-Suomessa.

Ensimmäisenä vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen rakentajana Peab Oy on jo markkinoimassa ensimmäistä kahdesta talostaan.

– Olemme saaneet yhteydenottoja, vaikka talo ei vielä ole edes ennakkomarkkinoinnissa, kertoo Anna-Maaria Humalajoki Peab-asuntomyynnistä.

Projektipäällikkö Ville Niskakangas kertoo, että Peabilla on varattuna kaksi tonttia, joille rakennetaan omille tonteille 6-kerroksiset talot. Ensimmäiseen tulee 33 asuntoa, 25 neliön yksiöistä 92 neliön perheasuntoihin.

Ensimmäinen, As Oy Virvelikadun Haspeli, on tulossa ennakkomarkkinointiin ja toiveissa on saada se rakenteille ensi keväänä.

– Katsotaan, miten se lähtee menemään ja tehdään toisesta talosta päätökset sen mukaan, Niskakangas kertoo.

Master Yhtiöt suunnittelee alueelle vapaarahoitteista kerrostaloa, jonka rakentamisen on tarkoitus alkaa ensi vuonna.

– Seurataan ensin vähän, miten muut toimivat, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Miikka Väänänen.

Väänänen näkee Jyväskylän haasteellisena markkina-alueena, jossa uuden yrityksen työn laatu mitataan. Toistaiseksi yhtiöllä ei ole suunnitteilla muita rakentamishankkeita Jyväskylän seudulle.

Vapaarahoitteisen tuotannon lisäksi tontteja on varattu ARA:n rahoittamaa rakentamista varten: TA-yhtiöt rakennuttaa parinkymmenen asumisoikeusasunnon kerrostalon, JVA puolestaan vuokra-asuntoja.