Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Oikeaan osuneet ratkaisut menestysputken taustalla

Vuoden välitysyritys -titteli kruunasi Enbergien vuoden

Kiinteistönvälitys Enberg LKV -kiinteistönvälitystoimiston huikea vuosi sai sinettinsä viime viikonvaihteessa, kun toimisto valittiin Vuoden välitysyritykseksi. Juhlan arvokkuutta korosti vielä se, että palkinnot jaettiin myöntäjän, Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n 75-vuotisjuhlassa.

Vuoden yritys -palkinto tuli nyt ensimmäisen kerran Keski-Suomeen. Vuoden välittäjän tittelin ovat aiemmin saaneet mm. yrittäjä Jari Enberg itse sekä muutama vuosi sitten Mikko Savolainen LKV Savolinilta. Tänä vuonna viiden ehdokkaan joukossa vuoden välittäjäksi oli jyväskyläläinen yrittäjä Jaana Patrakka-Suomala.

Toimitusjohtaja Erika Enberg ei malta olla hehkuttamatta komeaa palkitsemisputkea:

– Onhan tämä huikea juttu ja osoitus myös kollegojen arvostuksesta. Lisäksi Julle, Juha Miettinen sai liiton ansiomerkin, itse sain vastaavan vuosi sitten.

Sekä Erikan että isänsä, yrityksen perustaneen Jari Enbergin mielestä yrityksen varovaisen kasvun tulee jatkua. Vuodenvaihteessa ehkä yksi välittäjä lisää, myöhemmin toinen. Nyt toimiston vahvuus on seitsemän, mutta esimerkiksi yrityksen perustajapariskunta Hannele ja Jari Enberg ovat vähentämässä osallistumaan päivittäiseen työhön.

– Sen verran on oltava mukana, että yritys voi hyödyntää keväällä saamaani kiinteistöneuvoksen arvonimeä. Joissakin asiakaspiireissä se voi olla painava meriitti, Jari pohtii.

Enbergin facebook-sivuilla on yli 4000 seuraajaa.

Jari ja Erika käyvät keskustellen läpi yrityksen polkua perustamisvuodesta 1993 tähän päivään ja pystyvät merkkaamaan matkan varrelta muutamia käännekohtia.

Aikakausi 1993­–99 oli vakaata yrityksen ja asiakaskunnan kasvattamista. Kun Marjut Marjomaa-Nyyssönen irtautui yrityksesta uuden vuosituhannen kynnyksellä, Jari ja Hannele jäivät kahdestaan yrityksen omistajiksi.

Vain kaksi vuotta myöhemmin yrityksellä oli jälleen neljä osakasta; Jarin ja Hannelen lisäksi joukkoon liittyivät Riitta Sulasalmi ja Olli Salminen.

Finanssikriisiksi ristitty lama 2008 söi monen yrityksen perustuksia.

– Meilläkin myynti ja tulos putosivat, jotain oli keksittävä. Yhtiötä piti kasvattaa, jotta myyntikin lähtisi nousuun, Jari pohtii.

Jo vuoden päästä Enberg LKV olikin kuuden hengen toimisto: Enbergin pariskunnan lisäksi mukana oli edelleen Riitta Sulasalmi ja uusina tulivat Juha Niska, Jaana Patrakka-Suomala ja Antti Suomala. Vuotta myöhemmin (2010) enbergiläisiin liittyivät Pia Mäntykangas ja Juha Miettinen, toimiston koko oli äkkiä kasvanut 8-henkiseksi.

– Samaan vuoteen ajoittunut muutto nykyisiin tiloihin Asemakadulle mahdollisti kasvun. Emme olisi enää mahtuneet Yliopistonkadun pieneen toimistoon ja 2–3 hengen toimisto olisi ollut ajan mittaan liian työläs pyöritettävä.

Olisiko muuttoon ja yrityksen kasvuvuosiin kylvetty myös toimiston nuorennusleikkauksen siemen. Omat tyttäret Erika ja Terhi Enberg tulivat toimistoon 2012 ja 2015, samoin muun muassa Simo Saarinen. Samoina vuosina osa vanhasta kaartista lähti: ensin Juha Niska ja Jaana Patrakka-Suomala, sittemmin Riitta Sulasalmi ja Pia Mäntykangas.

Samaan kasvutarinaan yhdistyy osakaspohjan laajentuminen alkuvuonna 2019; omistuspohja muotoutui nykyiseksi eli yrityksen omistavat Jari, Erika ja Terhi Enberg sekä perheen ulkopuolisena Jake Vitikainen tasaosuuksin. Jari Enberg pohtii oman omistusosuutensa myymistä lähivuosina ja sen jälkeen yritys olisikin kokonaan uuden sukupolven käsissä.

Jarilla on selitys valmiina kysymyksiin, kannattaako yritystä myydä perheen ulkopuolelle.

– Hyviä kiinteistönvälittäjiä on tosi vaikea sitouttaa millään muulla keinoin kuin tarjoamalla osakkuutta, Jari pohtii. Hänellä on myös kokemuksia hyvien tyyppien menettämisestä.

Hän korostaa, että kiinteistönvälittäjän työstä helppo rikastuminen on kaukana: pitkiä päiviä, viikonloppuja, jatkuva stressi kauppojen onnistumisesta… Nuoret ehkä näkevätkin uran toisin.

– Tämän päivän nuoria ei kiinnosta niinkään raha kuin vapaa-aika, Enberg pohtii.

Toimitusjohtaja Erika Enberg on oikeastaan tyytyväinen siihen, että koronapandemia muutti käytäntöjä. Yleisten viikonloppunäyttöjen sijaan asiakkaat tavataan yksityisnäytöillä.

– Nyt jää enemmän aikaa yksittäiselle asiakkaalle, joka on näytöllä tosissaan. Tuskin koskaan palataan yhtä villiin esittelykäytäntöön kuin ennen koronaa ja se on kaikkien kannalta hyvä asia. Jää aikaa myös perheelle.

Erika vakuuttaa, että hän ei ainakaan ole 3-vuotiaan lapsen äitinä kokenut, että jotakin olisi jäänyt lapsen takia tekemättä. Puolison kanssa on hyvin pystytty sopimaan työvuoroista niin, että lapsella on aina hoitaja.

Vuoden kiinteistönvälittävalinnan perusteluissa korostetaan Kiinteistönvälitys Enberg LKV:n rehellisyyttä ja luotettavuutta. Mutta sehän ei Enbergin perheelle ole uutta.

– Olen itse facebook-kyselyillä selvittänyt, mitä meissä arvostetaan. Luotettavuus nousee vastauksissa ylivoimaiseksi ykkösasiaksi, Erika Enberg sanoo.

Enbergin facebook-sivuilla on yli 4000 seuraajaa.