Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteiset jouluherkut tuoksuvat ja maistuvat

Jyskän Hovileipureilla yli 60 vuoden historia

Joulu on herkuttelun aikaa. Joulupöytään katetaan kaikenlaista, perinteistä suolaista ja makeaa –samat herkut ovat säilyttäneet asemansa vuodesta toiseen. Vai ovatko?

– Periaatteessa kyllä, mutta vaihteluakin löytyy. Meillä laatikoihin ovat tulleet uusina bataattilaatikko ja aura-/punajuurilaatikko, kertoo Jyskän Hovileipurien yrittäjä Minna Kuitunen.

Minnalta voi tilata juhlapöytään lähes kaikkea jouluhyvää, ei kuitenkaan kinkkua tai kaloja. Laatikoiden ja rosollien lisäksi valmistuvat monenlaiset herkulliset piirakat, kakut, tortut ja tietenkin myös leivät ja sämpylät.

– Ja muista mainita ne käsintehdyt pikkuleivät. Niitä ei monesta paikasta enää saa, koska ovat niin työläitä valmistaa, Minna muistuttaa.

Hovileipurien kakut tai piirakat poikkeavat oleellisesti niistä herkuista, joita löytyy markettien hyllyistä. Kaikki on itse tehtyä kotimaisista puhtaista raaka-aineista.

– Kannattaa kokeilla vaikkapa puolukka/kinuskijuustokakkua, poropiirakkaa tai vanhaa tuttua levypiirakkaa. Sekin saattaa yllättää kaupan eineksiin tottuneen.

Yksi erikoisuuksista on Hovileipurien jouluhalko?

– No sehän on halon muotoon leivottu kääretorttu oksineen kaikkineen. Ihan puun näköinen, eikö, Minna kysäisee.

Kuitunen vakuuttaa, että käsintekeminen ja omaperäisyys ovat Jyskän Hovileipurien myyntivaltteja. Niillä voitetaan isojen tuottajien pitkälti koneellisesti valmistetut massatuotteet ja ilman niitä pienen leipurin olisi turha tunkea markkinoille.

– Laatikotkin tehdään alusta alkaen käsityönä, Minna vakuuttaa.

– Sen verran olen oikaissut, että lantut ja porkkanat ostan valmiiksi kuorittuina, mutta siitä lähtien kaikki on tehty täällä paikalla. Jo nyt on raaka-ainetta eli lanttu- ja porkkanasurvosta pakkasessa odottamassa jatkovalmistusta.

Joulun alla tärkeitä ovat myös erilaiset leivät ja pullat.

– Saaristolaisleivät, tummat joululimput, auringonkukka-rusinaleipä… kyllä ne perinteiset vain pintansa pitävät.

Minna Kuitunen piti pari vuotta taukoa, teki töitä muun muassa Lapissa ja jatkaa taas Jyskässä.

Hänellä ja hänen perheellään on pitkä historia yrittäjinä; vanhemmilla oli vuosikymmenet sitten Kahvila Kaptah Jyväskylän Kauppakadulla ja Minna menikin jo 15-vuotiaana töihin äitinsä emännöimään kahvilaan. Sen jälkeen Minnalla oli lastenvaateliike Torikeskuksessa ja Kilpisenkadulla, kunnes leipomoala kutsui takaisin.

– Vuonna 2002 Jyskän Hovileipurit tuli myyntiin ja osin äidinkin patistamana marssin pankkiin.

Minna Kuitunen on yrityksen kolmas omistaja. Pentti Kärkkäinen rakensi talon ja perusti leipomon jo vuonna 1959 eli yli 60 vuotta sitten. Kuitunen sanoo, että ei ole mitään sukua perustajalle.

Yksinyrittäjänä Minna Kuitunen tekee pitkää työpäivää. Apuna normaalisti on pari harjoittelijaa ravintolakoulu Priimuksesta.

– Opiskelijat ovat tullessaan monen tasoisia. Nykyiset harjoittelijat eivät koronan takia ole opiskeluaikanaan päässeet juurikaan käytännön töihin, vaan ovat leiponeet ja oppineet etäyhteyksien varassa. Käytännön työ on opetettava alusta alkaen, mutta kyllä ne vain oppivat.

Perhettään Minna kiittää ruuhka-avusta sesonkiaikoina. Aikuiset pojat tulevat purkamaan myös jouluruuhkaa, esimerkiksi pakkaamalla tuotteita.

Jyskän Hovileipurien leipomo-kahvila on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10 – 17. Muina aikoina palvellaan tilausasiakkaita tai tehdään pitopalvelua.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.