Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kinkulle kilpailijoita joulupöytään

Keski-Suomen Marttojen toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperi myöntää, että joulupöytä on viime vuosikymmeninä monipuolistunut; kinkku on saanut kilpailijoita sekä vegaanisista tuotteista että esimerkiksi kaloista.

– Kinkkuhan ei ole kovin vanha jouluperinne. Se ilmestyi joulupöytiin 1930-luvun tienoilla, Timperi huomauttaa.

– Tänä päivänä kinkulle löytyy korvaajia. Kylmät kalat, äyriäiset ja kalkkuna monipuolistavat perinteistä, suomalaista joulupöytää. Lisäksi vegaanisuus näkyy myös juhlaruuissa, kinkun korvaa usein seitan- tai tofupaistos.

Kinkut ovat myös takavuosista pienentyneet perheiden pienenemisen myötä.

Vielä huonommin kuin kinkulle on käynyt lipeäkalalle, joka löytyy enää tosi harvasta joulupöydästä. Muut, kylmät kalaherkut ovat tulleet tilalle.

Laatikot ovat edelleen merkittävä osa jouluateriaa, mutta niihinkin on tullut vaihtelua, bataattilaatikko on yksi tämän hetken suosikeista.

– Laatikoiden valmistuksesta meiltä kysytäänkin tosi paljon, Timperi huomauttaa.

Timperi iloitsee siitä, että leipominen on tullut takaisin. Koronan aikana kodeissa on leivottu aikaisempaa enemmän ja myös leipominen juhliin on vilkastunut. Leivotaan paitsi makeita herkkuja myös leipiä; saaristolaisleipää ja juurileipiä.

Monipuolistumisesta huolimatta joulupöytä ei Timperin mielestä ole ainakaan keventynyt.

– Kun lajeja on runsaasti, annokset ja määrät kasvavat. Monet syövät ihan liian paljon, malttia myös herkkujen keskelle, toivoo Kati-Erika Timperi.

Timperin perheen joulupöydässä on monenlaista kalaa, äyriäisiä ja mätiä. Muutama siivu kinkkua kalkkunan lisäksi edustaa lihatuotteita.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.