Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Tuija Savolainen pyörtänyt puheensa

Neljässä vuosikymmenessä tuhansia kauppakirjoja ja arvioita

Tuija Savolainen sanoo olevansa elämäänsä tyytyväinen, onnellinen ihminen.

– En tiedä, missä muussa työssä olisin viihtynyt 40 vuotta. Jokainen päivä on erilainen ja jokainen kauppa on ainutlaatuinen. Ei minulta ainakaan vaihtelua ole puuttunut.

Huoneistokeskuksen Äänekosken myyntijohtajalle Tuija Savolaiselle tuli 14. päivänä joulukuuta 40 vuotta täyteen kiinteistönvälittäjänä, samassa toimistossa, periaatteessa samassa yrityksessä.

Koko uransa ajan Savolainen on luottanut kolmen A:n periaatteeseensa: asenne, ahkeruus ja ammattitaito. Se kantaa edelleen.

– Seuraavaa 40 vuotta en lupaa, mutta ehkä vielä 10 vuotta. Kiitos kuuluu asiakkaille ja hyvälle työnantajalle, joka on antanut kunnon työvälineet. On ilo olla osa Huoneistokeskuksen historiaa, joka menestyksellisesti on toiminut 68 vuotta ja toimii tänään hyvinkin nykyaikaisilla menetelmillä.

Tuija kertoo kouluajoiltaan tapahtuman, joka on syöpynyt mieleen varoitukseksi: koskaan ei pitäisi sanoa, että ei koskaan.

– Konekirjoituksen kokeessa piti laatia kauppakirja, kun opettaja tarkkaili selän takana. Jokainen sarkain piti olla tarkasti omalla paikallaan, jäljentävä paperi välissä, että kopio syntyisi samanaikaisesti. Yhtäkään virhettä ei voinut lyödä tai koko homma piti aloittaa alusta. Silloin taisin sanoa, että en ikinä enää kirjoita kauppakirjaa, mutta onhan niitä tullut muutama tuhat kirjoitettua, Tuija laskee.

LKV, YKV Tuija Savolaisen työura kiinteistönvälittäjänä alkoi 14.12.1981, mutta toimisto avattiin vuoden 1982 alussa.

Työnantajan nimi ja omistajakin on vaihtunut, mutta työpaikka on vuosikymmenten läpi ollut sama. Toimisto on Äänekoskella vaihtanut paikkaa kolmesti, niistä kahdesti ns. Säästöpankin talossa ja kolmannen kerran nykyisiin tiloihin Koskikeskukseen, muutaman kymmenen metriä edellisistä.

Tuija siirtyi Säästöpankkien Kiinteistönvälityksen välittäjäksi pankin puolelta.

– En hakenut alalle, vaan pikemminkin ajauduin. Minulta pankissa kysyttiin, kiinnostaisiko kiinteistönvälittäjän työ ja päätin kokeilla. Hajuakaan ei ollut siitä, millaista arki lopulta tulisi olemaan, mutta eihän se ihan mahdotonta ole ollut.

Pankki kaatui 90-luvun talousmyllerryksessä ja välitysyrityksen omistaja vaihtui sen jälkeen useaankin otteeseen. Nimi vaihtui ensin SKV:ksi ja nykyinen omistaja Realia Group fuusioi sen syksyllä 2020 alusta lukien Huoneistokeskukseen.

Neljään vuosikymmeneen mahtuu monenlaista aikaa, mutta Savolainen sanoo, että ei ole edes haikaillut muuhun työhön. Hän on viihtynyt ammatissaan.

– Jos tällä alalla olisi halunnut edetä, olisi pitänyt muuttaa muualle. Mihin sitä Suolahden tyttö olisi lähtenyt.

Työura ja perhe, johon kuuluu puoliso ja kaksi lasta sekä nykyisin jo neljä lastenlasta ovat pitäneet Tuijan paikkakunnalla.

– Koti, rakentaminen ja remontoiminen on ollut meille harrastus. Kiitos kuuluu myös perheelleni, joka on ollut tukena ja ymmärtänyt pitkiä työpäiviä, Tuija kiittele.

Tuija Savolainen myöntää, että kiinteistömarkkinat Äänekosken seudulla ovat melko vakaat, niin myös kilpailu. Lähes koko ajan ainoa merkittävä kilpailija on ollut OP Kiinteistökeskus.

Mutta SKV oli kaupungissa ensin.

– OP tuli myöhemmin. Joku yksityinen saattoi tehdä kauppaa jo ennen meitä, mutta ei merkittävässä laajuudessa. Tänäänhän kauppaa voi tehdä melkein mistä tahansa.

Vuosikymmenten varrella monet asiakkaat, heidän lapsensa ja jopa lastenlapset ovat tulleet tutuiksi. Niitäkin jo on, joiden perheeseen Tuija on välittänyt asunnon kolmelle sukupolvelle.

– Toimistoon saattaa tulla tai soittaa nuori, joka kertoo, että olen välittänyt asunnon hänen vanhemmilleen ja tyytyväisiä on oltu.

Tuija Savolainen kertoo, että maaseudulla tai pikkukaupungissa välittäjälle tulee eteen monenlaisia tilanteita, joita kaupunkilainen ei voi edes kuvitella.

– Etenkin alkuvuosina kohteisiin piti mennä paperisen kartan perusteella. Jos jäit välille, ei voinut edes soittaa apua. Yhtenä keväänä kelirikon aikaan lähdin jotain rantapalstaa tarkastamaan ja hyvin pääsinkin perille. Takaisin tullessa kuitenkin rohkeus petti, vauhtia ei ollut tarpeeksi ja juutuin liejuun – vierähti useampi tunti, ennen kuin sain apua.

Matkojen lisäksi takavuosina välittäjän aikaa kului paperitöihin. Kauppakirjojen kirjoittaminen oli hidasta, lehti-ilmoitusten laatiminen vei aikaa ja silti niiden kanssa tuli aina kiire.

– Onneksi välillä on ollut aikoja, jolloin ei ole paljon tarvinnut markkinoida. Asunnot on viety, ennen kuin niistä on ehditty ilmoitella. Tällä hetkellä markkinatilanne paikkakunnalla on tasaista, eikä hurjaa kilpailua kohteista käydä, Tuija pohtii.

Tuija Savolaisen mielestä tänä päivänä työ on paljon helpompaa ja joustavampaa kuin aikaisemmin – kiitos nykytekniikan.

– Turha näytöillä juoksu on jäänyt, kun kaiken näkee periaatteessa netistä. Suurimmat haasteet liittyvät asuntojen ja kiinteistöjen ikään sekä kuntoon.

Vaikka onkin pikkukaupunki, Äänekoski on siitä mielenkiintoinen ympäristö, että teollisuudessa tapahtuu koko ajan. Se peilautuu myös asuntokauppaan.

– Uuden tehtaan rakentamisaikana sijoitusasuntoja myytiin hyvin ja edelleen sijoittaminen asuntoon on monella mielessä. Me jokainen tarvitsemme kodin ja koti tulee siitä asunnosta, mikä milloinkin on ajankohtaan nähden se sopivin. Äänekoski on hyvä paikka asua.

Huoneistokeskus Äänekoski

Välittäjät:

Tuija Savolainen, myyntijohtaja, LKV, YKV

Jarmo Berg, arviointipäällikkö, LKV, AKA, auktorisoitu kiinteistöarvioija

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.