Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Linnanherra Simo Ratilainen

Schaumanin linnan omistaja Simo Ratilainen on 35-vuotias tietotekniikan insinööri. Hän omistaa linnan sijoitusyhtiönsä USF Investin kautta.

Ratilainen on kotoisin Joensuusta, jossa hän toimi lukkotehdas Abloylla tuoteinsinöörinä rakennuslukituksen parissa. Mieli paloi ainakin osittain pois näyttöpäätteen ääreltä ja niinpä hän vuonna 2012 ajautui Jyväskylään ja täällä Matti Hällin omistamaan Admicomiin.

Admicomin osakkeilla Ratilainen teki Jyväskylässä miljoonien pesämunan, mikä mahdollisti Kuokkalan Kartanon ja Schaumanin linnan hankinnan.

– Omaisuus on sijoitettu niin, että se toivottavasti myös tuottaa jossakin vaiheessa, Ratilainen naurahtaa.

Pelkästään Schaumanin linna tuli maksamaan 2,8 miljoonaa sekä tontin mahdollistamat rakennusoikeudet sen päälle.

Linnan jatkojalostamista ja tontin rakentamista suunnittelee tällä hetkellä tamperelainen AOR Arkkitehdit, jossa erityisesti jyväskyläläislähtöinen arkkitehti Kuutti Halinen on paneutunut linnan ympäristön suunnitteluun.

– Meillä on tulevaisuudelle kaksi täysin erilaista visiota. Ensimmäinen sisältää lisärakentamista, joka pitkälti noudattelee linnan henkeä ja tyyliä. Toinen visio taas on erittäin moderni, mutta sellainen, joka korostaisi linnan henkeä ja ilmettä. Luulenpa, että kallistumme tähän moderniin vaihtoehtoon, Ratilainen arvelee.

Ratilainen korostaa, että linnan puisto on osa kokonaisuutta ja sen suunnittelu etenee rakentamisen kanssa rinnan; helsinkiläinen arboristiryhmä on tulossa arvioimaan ympäristön puuston kunnon vielä tämän vuoden aikana.

Puiston jatkeeksi Jyväsjärvelle on tarkoitus rakentaa laituri, josta voitaisiin hoitaa yhteysliikennettä Kuokkalan Kartanoon.

– Kaava mahdollistaa tällä hetkellä linnan ylläpidolle välttämättömän asuinrakentamisen. Kaupungin kanssa neuvotellen sovitaan, mitä tämä linnan ylläpidolle välttämätön asuminen lopulta tarkoittaa.

Museoväki on mukana rakentamisen suunnittelussa ja aikanaan museovirasto varmasti ottaa kantaa myös rakennusluvan ehtoihin.

– Tavoitteena on, että lisärakentamisella ei oteta kaupunkilaisilta mitään pois vaan päinvastoin annetaan lisää. Keskellä kaupunkia sijaitseva linna ja sen ympäristö on saatava kaupunkilaisten aktiiviseen käyttöön.

Simo Ratilaisesta on kasvamassa Jyväskylään uusi Kauko Sorjonen; mesenaatti, joka rakentaa ja kasvattaa omaisuuttaan kaikkien kaupunkilaisten eduksi. Ratilainen puhuu mielellään unelmista ja haaveista – hulluistakin, jotka joskus saattavat toteutua.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.