Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnossa | Miksi linnut visertävät parvessa joulukuussa? Lue asiantuntijan vastaus

Miksi linnut, ehkä pikkuvarpuset, visertävät parvessa voimakkaasti joulukuussa? Pitävätkö ne näin itsensä lämpöisenä? (Havainto Jämsässä 7.12 2021)

Vastaus (Heikki Helle): Lauhalla säällä monet linnut tapailevat kevään reviirilaulun ensisäkeitä jo vanhan vuoden puolella. Joka talvi vähintäänkin ensimmäiset tali- ja kuusitiaiset availevat ääntään jossain vaiheessa joulukuuta leutona päivänä. Monilla parvilinnuilla laulu on kuitenkin melkeinpä ympärivuotista.

Juuri nyt laulua voi kuulla esimerkiksi räkättirastas-, varpus- ja pikkuvarpusparvista. Myös monilla muilla lajeilla sekä syksyisistä että keväisistä muuttoparvista voi kuulla vaimeaa laulua. Laulaminen parvessa ei ole vielä keväistä reviirin kuuluttamista, mutta hyvää harjoitusta sitä varten.

Linnut eivät osaa laulaa syntyessään, vaan sitäkin pitää harjoitella. Talvisessa parvessa laululla voi olla merkitystä myös parven sisäisten sosiaalisten suhteiden mittelyssä ja vahvistamisessa tai parven jäsenten välisessä yhteydenpidossa.

Lähetä kysymyksiä ja havaintoja luonnosta osoitteeseen luonnossa.group@korppi.jyu.fi. Luonnossa-palstan asiantuntijoita ovat Jyväskylän yliopiston tutkijat Jari Haimi, Heikki Helle, Saana Kataja-aho, Atte Komonen, Minna-Maarit Kytöviita ja Jyrki Torniainen sekä Ähtäri Zoon intendentti Marko Haapakoski ja luontokuvaaja Jussi Murtosaari.