Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korealaiselle autojätille uusi omistaja – uskoo pystyvänsä pian haastamaan esimerkiksi Volkswagenin ja Teslan

Taloudellisen ahdingon vuoksi jo pitkään puolivaloilla toiminut eteläkorealainen autonvalmistaja SsangYong on saamassa uuden pääomistajan sähköisiä hyötyautoja valmistavasta eteläkorealaisesta Edison Motorsista.

Etelä-Korean viranomaiset ovat antaneet hyväksyntänsä kaupalle, jossa 75 prosentin siivu SsangYongin osakkeista siirtyy intialaiselta Mahindra & Mahindralta uudelle omistajalle. Tieto kauppasummasta vaihtelee eri uutislähteissä, mutta yleisimmin mainittu yhteishinta osakkeille on noin 225 miljoonaa euroa.

Toimivan autonvalmistajan hintalapuksi kauppasumma on pieni. SsangYongin arvoa kutistaa suuri velkataakka, jonka vuoksi Mahindra & Mahindra on sanonut olevansa haluton jatkamaan yrityksiään nostaa SsangYong jaloilleen. Mahindra & Mahindra on etsinyt SsangYongille ostajaa jo pari vuotta eikä ole viime aikoina enää pitänyt yllä esimerkiksi SsangYongin tuotekehittelyä.

Korealaisen talouslehden KED:n mukaan kaupan varmistuminen vaatii hyväksynnän kahdelta kolmasosalta SsangYongin velkojista. KED:n tietojen mukaan kaikki suurimmat velkojat ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä uuden omistajan.

Edison Motorsin pääjohtaja Kang Young-kwon totesi monien korealaisten verkkosivujen julkaisemassa lausunnossa, että SsangYongista tulee oikein johdettuna jälleen "vahva ja menestyvä automaailman jättiläinen".

– SsangYong muuttuu hallinnassamme kyvykkääksi haastajaksi esimerkiksi Volkswagenille ja Teslalle, totesi Kang Young-kwon.

Pääjohtajan rinnastuksista voinee päätellä, että SsangYong pyrkii muuttumaan Edison Motorsin käsissä täyssähköisten henkilöautojen valmistajaksi.

Mahindra & Mahindra pelasti SsangYongin konkurssilta vuonna 2011, mutta intialaiset menettivät vajaassa kymmenessä vuodessa uskonsa yrityksen mahdollisuuksiin.

Vaikka SsangYong on Suomessa melko tuntematon, se on Etelä-Korean vanhin autonvalmistaja ja 2010-luvun vaikeuksistaan huolimatta vahva brändi etenkin Aasiassa.

Suomessa ensirekisteröitiin viime vuonna vain 20 SsangYong-merkkistä henkilöautoa.