Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Hyvää asuntokauppavuotta seuraa toinen hyvä vuosi

Asuntokauppa on muuttunut täysin ympärivuotiseksi. Myyjät, ostajat ja välittäjät ovat tehneet työtä myös vuodenvaihteen tienoissa – viikkojen joulutauosta ei enää puhettakaan.

Monet välittäjät tekivät kaikkien aikojen parhaan vuotensa ja joulukuun – sama tahti jatkuu tänä vuonna. Korona luo vielä varjonsa kaupantekoon, mutta sen kanssa on opittu elämään. Rahoitusmarkkinoilla ei odoteta äkillisiä liikkeitä ja matala korkotaso jatkuu.

Yrittäjä Mikko Savolainen LKV Savolinilta sanoo yrityksensä tehneen kaikkien aikojen parhaan vuotensa ja parhaan joulukuun.

– Joulunpyhät sattuivat viikonloppuihin ja pankit olivat auki kaupantekoa varten. Sähköinen kaupankäynti mahdollisti kauppojen tekemisen ajasta ja paikasta riippumatta.

– Asuntomarkkinasta jäi positiivinen kuva. Koronasta huolimatta asiakkaiden ostohalut säilyivät korkealla ja koti on entistäkin tärkeämpi paikka. Tiimimme vahvistui viime vuonna kahdella välittäjällä, jotka pääsivät heti hyvään vauhtiin.

Savolainen odottaa asuntokaupan jatkuvan vilkkaana.

– Etätyö on tullut jäädäkseen ja se luo ostotarpeita isommille asunnoille. Perheasunnoista pienempään kotiin siirtyville myyjille se laajentaa ostajakuntaa. Uudehkot rivarit ja ok-talot käyvät hyvin kaupaksi, myös isommilla kerrostaloasunnoilla keskustassa on kysyntää. Odotan vuodelta huipputulosta, panostamme erityisesti markkinointiin sekä somessa että perinteisessä mediassa. Alkuvuonna uudistamme kotisivumme.

– Asuntolainoja on myönnetty ennätystahtiin, enkä näe nopeaa muutosta. Korkotasoon tuskin tulee pikaisia heilahteluja, asuntovelallisena on nyt hyvä olla. Inflaation olisi hyvä pysyä EKP 2 %:n tavoitteessa, nousu yli 6 %:n voisi jo vaikuttaa asuntokauppaan. Loppuvuodesta 2021 inflaatio nousi, mutta uskon sen taantuvan, kun mm. materiaalien saanti paranee. Rakentamiskustannukset nousivat jyrkästi, mikä on saanut monet miettimään ostoa rakentamisen sijaan.

Erityisesti 2000-luvulla rakennettujen talojen ja asuntojen hinnat nousivat viime vuonna ja trendin uskotaan jatkuvan.

– Ostajat toivovat helppoutta ja remonttivapautta, hyväkuntoisista asunto-osakkeista on kova kysyntä ja tarjontaa on niukasti. Uudehkoja omakotitaloja on myynnissä kysyntään nähden tosi vähän Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa, mikä tuo hintoihin nousupainetta, Savolainen arvioi.

Koronasta välittäjät ovat selvinneet hyvin, Savolainen kertoo:

– Käytämme kasvomaskia esittelyissä. Käsidesiä on saatavilla, eikä asiakkaita kätellä. Vilustumisoireiden ilmestyessä jäädään pienellä kynnyksellä pois töistä ja mennään testiin. Työnantaja ei voi pakottaa rokotuksiin, mutta olen mielissäni henkilöstön avoimesta suhtautumisesta asiaan. Kaikki ovat saaneet vähintään kaksi rokotetta.

Keski-Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n puheenjohtaja, yrittäjä Pertti Jääskeläinen Sisä-Suomen Asuntokeskuksesta on tyytyväinen viime vuoteen ja odottaa hyvää kauppavuotta 2022.

– Loppuvuotta kohti myytävien asuntojen määrä väheni kaikilla välittäjillä, Jääskeläinen huomauttaa.

– Asuntolainaa myönnetään edelleen vilkkaasti. Inflaatio lienee maltillista myös tänä vuonna, mutta mikäli se kiihtyisi reippaasti, voisi seurata korkojen nousu ja sehän hillitsisi asuntokauppaa.

Jääskeläinen uskoo, että hinnoissa ei tapahdu suuria muutoksia, viime vuosien trendi jatkunee: uudet ja uudehkot asunnot kallistuvat hieman, toisaalta vanhojen asuntojen hintataso voi jopa laskea. Varsinkin, jos korjausvelkaa on päässyt kertymään.

Oman yrityksen osalta henkilöstöratkaisut ovat vielä edessä.

– Etsimme siis edelleen yrittäjähenkistä, kiinteistönvälitysalan ammattilaista. Olemme selvinneet kilpailusta isojen joukossa aina hyvin tarjoamalla ahkeraa, yksilöllistä ja laadukasta palvelua!

Kauppa on käynyt vilkkaasti myös Kiinteistömaailma Tourulassa.

– Kotiin ja vapaa-ajan asumiseen halutaan panostaa ja ne asiat koetaan tärkeiksi. Myös etätyö on tullut jäädäkseen ja se antaa monelle mahdollisuuksia suunnitella asumistaan uudella tavalla. Yrittäjät Sanna Hotanen ja Visa Suojanen kertovat, että mennyt vuosi oli tuloksellisesti paras yrityksen (PR Neliöt Oy) koko historiassa. Kiinteistömaailma Tourula panostaa asiakastyytyväisyyteen myös vuonna 2022 ja aikoo olla jatkossakin Keski-Suomen suurin yksityinen välitysliike.

Koko vuosi 2021 oli ennätyksellisen vilkas kauppavuosi, myös joulukuu.

– Kauppaa tehdään nykyisin ympäri vuoden eikä joulu tai juhannus siihen vaikuta. Kotia vaihdetaan ja ratkaisuja tehdään silloin kun on tarve. Lähdemme intoa ja virtaa täynnä uuteen vuoteen odottaen asuntokaupan jatkuvan vilkkaana.

Sanna ja Visa kertovat hintojen nousseen Jyväskylän alueella viime vuonna noin 3 %.

– Alkaneen vuoden ennuste on kahden prosentin luokkaa. On tärkeää muistaa, että asuntotyyppi, sijainti ja ominaisuudet vaikuttavat siihen, kuinka kohteen arvo kehittyy. Saamme jatkuvasti tietoa markkinan pienistäkin heilahteluista. Tämän mahdollistaa käytössämme olevat erinomaiset työkalut sekä se, että me yrittäjät teemme aktiviisesti välitystyötä koko ajan.

Yrittäjät kertovat kantavansa osaltaan vastuun koronarokotuksista ja huolehtivan siitä, että asiointi on turvallista.

– Voimme jokainen valita itse, miten asioihin suhtaudumme. Positiivisella ajattelulla menemme eteenpäin ja tilanteeseen on jo totuttu. Tarvittavilta osin muokkaamme työtapoja ja menetelmiä.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kertoo, että rahamarkkinat pysyivät melko vakaina vuoden 2021. EKP jatkoi arvopapereiden osto-ohjelmia ja piti ohjauskorot ennallaan.

– Merkittävä rahapoliittinen muutos oli päätös muuttaa hintavakaustavoite symmetriseksi 2 prosentin tavoitteeksi, eli inflaatio voi ylittää 2 prosenttia tilapäisesti. Inflaatio kiihtyi 5 prosentin vauhtiin euroalueella joulukuussa, mutta EKP odottaa sen laskevan vuoden 2022 aikana.

– Muutokset euriboreissa olivat maltillisia vuonna 2021 ja euriborit pysyvät negatiivisina myös tänä vuonna. EKP lopettaa pandemiaosto-ohjelman (PEPP), mutta jatkaa toista arvopapereiden osto-ohjelmaa (APP). Ohjauskorkoihin ei odoteta muutoksia 2022, mutta epävarmuus on suurempaa vuoden 2023 osalta. Mikäli inflaatio pysyy ennustettua korkeammalla, voivat korot nousta odotettua aikaisemmin.

– Jos inflaatio liittyy talouden vilkkaaseen aktiviteettiin ja hyvään työllisyyteen, se ei ole asuntomarkkinoille suuri ongelma. Ongelmia voi syntyä, jos inflaatio liittyy esimerkiksi raaka-aineiden kallistumiseen, leikkaa kotitalouksien ostovoimaa ja kykyä hoitaa asuntolainaa tai jos inflaatio johtaa merkittävään korkojen nousuun.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.