Jotkut joulukuusta koristelleet saattoivat havaita saman kuin palstan asiantuntija: sieltä täältä kuusen oksilta löytyi pieniä, hieman käpyä tai ananasta muistuttavia ruskeita muodostumia. Näitä luonnon omia koristeita oli uusimpien, viime kesänä kasvaneiden versojen tyvillä.
Kyseessä olivat isohavukirvojen (Adelges abietis) aikaansaamat ja sittemmin kuivuneet äkämät. Itse pienet vihertävät havukirvat ovat metsässä hyvin huomaamattomia ja niiden elinkierto on monimutkainen.
Yleensä havukirvat elävät kuusella, mutta elinkiertoon voi kuulua myös lehtikuusella vierailevia sukupolvia. Kirvat imevät kuusen versosta nesteitä ravinnokseen ja saavat aikaan vihreiden parisenttisten äkämien kehittymisen. Kirvojen toukat elävät jatkossa äkämien sisällä ja kaivautuvat ulos syksyllä, minkä jälkeen äkämät kuivuvat ja ruskettuvat.
Havukirvoilla ei ole merkittäviä vaikutuksia puun elinvoimaisuuteen, saati metsätalouteen, vaikka äkämällisen verson kärki saattaakin kuolla.
Esimerkkitapauksessamme useimmat versot olivat jatkaneet kasvuaan äkämistä huolimatta. Kirvat eivät siis koituneet kuusen kohtaloksi, toisin kuin sen kaatajan toiminta. Kaunis kuusi jatkoi joulukuusena palveltuaan matkaansa hevosten iloksi ja ruuaksi Korpilahdelle.
Rottia piisaa
Viime aikoina rottia on esiintynyt poikkeuksellisen runsaasti. Rottien runsastumisen syynä pidetään leutoja talvia. Normaalitalvena kovat pakkaset leikkaavat rottakantaa tehokkaasti.
Ilmeisesti myös ennätyslämmin viime kesä oli rottien lisääntymiselle suosiollinen, koska rottia on Jyväskylässä nyt runsaasti niin omien havaintojen kuin lehtitietojen mukaan.
Rotan elämän edellytyksiä ovat ravinto ja suojapaikat. Rottien torjunnassa oleellista on puuttua näihin molempiin. Useimmiten syy rottien pesiytymiseen löytyy huolimattomasti pidetyistä roskiksista ja tunkioista sekä suojapaikoista puutarhakalusteiden, terassien, lautakasojen ja piharakennusten alla.
Pihalintujen ruokinta on monelle rakas harrastus, mutta huolimattomasti pidetty linturuokinta tarjoaa syötävää myös rotille.
Olenkin kuullut luovia ratkaisuja, miten linnuille viedään ruoat tarjolle aamun sarastaessa, päivä tarkkaillaan lintuja ja illan hämärtäessä ruoat tuodaan sisälle yöksi. Pimeän turvin ruokaileva rotta jää näin osattomaksi ruokinnan antimista.
Pientä lintulautaa on helppo syyttää, mutta yleensä syy rottien viihtymiselle löytyy jostain muualta.
Lähetä kysymyksiä ja havaintoja luonnosta osoitteeseen luonnossa.group@korppi.jyu.fi. Luonnossa-palstan asiantuntijoina toimivat Jyväskylän yliopiston tutkijat Jari Haimi, Heikki Helle, Saana Kataja-aho, Atte Komonen, Minna-Maarit Kytöviita ja Jyrki Torniainen sekä Ähtäri Zoon intendentti Marko Haapakoski ja luontokuvaaja Jussi Murtosaari.