Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Volvon varastoista löytyi villi koemalli – tuotantoon päätyessään LCP 2000 olisi ollut reilusti aikaansa edellä

Volvo Cars kehotti autotoimittajia varaamaan tänään aikaa internetin livelähetykselle, jossa kerrotaan uuden akkutehtaan perustamisesta Göteborgiin. Tehdas aloittaa toimintansa vuonna 2025.

Göteborgissa ehtivä Volvo-museo kuitenkin joitakin tunteja aiemmin napata kaikkien huomion kiinnostavalla Facebook-päivityksellään. Volvo-museon varastosta kerrotaan löytyneen koemalli, joka on aikanaan totellut mallinimeä Light Component Project 2000 (LCP 2000).

Vaikka mallinimestä toisin voisi päätellä, autoa ei ole askarreltu vuosituhannen vaihteen haminoilla. Idea oli syntynyt vuonna 1979 ja koemalli oli ensimmäisen kerran esillä vuonna 1983 ympäristöseminaarissa Tukholmassa.

Volvon tavoite LCP 2000 -projektissa oli erittäin taloudellinen ja kevyt auto, jota vuodet eivät heti kohtelisi kaltoin. Kunnianhimoinen tavoite oli siis, että auto tuntuisi ja näyttäisi nykyaikaiselta vielä noin 20 vuoden kuluttua eli vuonna 2000.

LCP 2000:n oli tarkoitus painaa korkeintaan 700 kiloa ja kulutuksen olla selvästi alle neljä litraa satasella. Etuvetoisessa autossa kokeiltiin 1,3-litraista ja 1,4-litraista ahdettua dieselmoottoria. Tehot olivat 50 ja 90 hevosvoimaa.

Päästäkseen tavoittelemaansa auton omamassaan Volvo käytti hinnakkaita ja aikaansa edellä olleita materiaaleja, esimerkiksi alumiinia, hiilikuitua ja magnesiumia. Tiettävästi juuri materiaaleista johtuneet korkeat tuotantokustannukset tappoivat LCP 2000:n tien tuotantoautoksi.

Volvo teki neljä kappaletta LCP 2000 -koemalleja. Ne erosivat toisistaan myös sisäratkaisuiltaan. Ainakin yhdessä versiossa takapenkkiläiset istuivat selkä menosuuntaan.

Monien konseptiautojen eli koemallien tavoin LCP 2000 kuitenkin jätti jälkensä tuotantolinjalle. Sen muotoja ja ideoita hyödynnettiin muun muassa 480-mallissa, jonka ensiesittely oli vuonna 1986. Mallia valmistettiin vuoteen 1995 saakka, ja jostakin syystä siitä tuli suosittu etenkin Britanniassa.