Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Uusien kotien tuotanto jatkuu kiihtyvään tahtiin – etätyö on lisännyt tilantarvetta

Viime vuosien vilkas rakentaminen merkitsee sitä, että uudistuotannosta löytyy tällä hetkellä koti lähes joka makuun tai tarpeeseen.

Kiinteistönvälittäjillä ja rakentajilla on tarjolla eri puolilla Jyväskylän seutua joko valmiita tai valmistuvia asuntoja ja rakentajat aloittavat uusia kohteita tiuhaan tahtiin. Rakentamisen aloitusten arvioidaan tänä vuonna kasvavan jopa 20 prosenttia viime vuodesta.

YIT:n aluepäällikkö Marjaana Nissilä-Ryytty arvioi, että asuntorakentamisen tuotantomäärä kasvaa edellisvuosista.

– Tällä hetkellä meillä on myytävää Äijälänrannan As Oy JKL Taivaankannessa, Keskustan alueella Lutakon As Oy JKL Marleenassa, Tourulan As Oy JKL Oskarissa sekä Kankaalla As Oy JKL Hjalmarissa. Ensi vuonna tarkoitus on aloittaa asuntorakentaminen Tourulan Pajalan alueella.

Nissilä-Ryytty korostaa, että ihmiset haluavat asumiseensa lisää väljyyttä, muun muassa etätyö on lisännyt tarpeita. Ihmiset haluavat tehdä yksilöllisiä ratkaisuja asuntoonsa, kodin merkitys on kasvanut pandemian aikana.

– Ostopäätöstä tehtäessä on hyvä miettiä kokonaisuus, joka palvelee parhaiten ostajan henkilökohtaisia vaatimuksia. Ostopäätös uudiskohteesta on hyvä tehdä tarpeeksi varhaisessa vaiheessa, jotta pääsee vaikuttamaan asunnon pintamateriaaleihin ja suunnittelemaan juuri omien mieltymyksien mukainen koti.

Pitkään jatkunut, globaalisti vaikuttava poikkeustilanne on aiheuttanut materiaalien hinnannousua sekä saatavuushaasteita, mikä osaltaan on nostanut rakentamisen kustannuksia. On todella vaikea ennustaa, kuinka pitkään kustannuksiin tulee nousua, Nissilä-Ryytty pohtii.

Kiinteistömaailma Tourulan yrittäjät Sanna Hotanen ja Visa Suojanen vahvistavat, että uudistuotantoa on tulossa erinomaisilta sijainneilta, mm. Väinölän omarantaisia rivitaloja ja hirsirakenteisia erillistaloja sekä Kangasrinteen seuraava kerrostalo.

– Tarjontaa on kaikissa kokoluokissa. Vapaita koteja löytyy mm. Kalevankadun Puistolan Tornissa, Keljon suunnalla Koskenvaltiaassa ja Harmonissa.

Seppälään valmistuu Kehräkukka, Väinölän suunnalla on alkamassa Päijänteen omarantainen rivitalo Päijänteen Kruunu sekä rivitalo Jokirannantielle. Asunto Oy Koivikon kt-asuntoihin pääsee muuttamaan syksyllä.

– Kasvu uudistuotannon kauppamäärässä oli 3 % vuonna 2021. Suunnitelma uusien kohteiden aloituksesta 2022 on noin 20 % enemmän kuin viime vuonna. Parhaillaan tarjontaa on monenlaiseen tarpeeseen, pienistä asunnoista perheasuntoihin niin keskustasta kuin lähiympäristöstä.

Yrittäjät kertovat, että korona-aika on muuttanut asumisen tarpeita sekä kotiin tai vapaa-aikaan liittyviä toiveita.

– Työhuonetta kaivataan, myös kodin ja vapaa-ajan asunnon yhdistäminen voi olla tärkeää. Ihmiset haluavat laadukkaampia koteja ja asumiseen panostetaan aikaisempaa enemmän. Tämä näkyy siinäkin, että olemme myyneet uusia, huomattavan arvokkaita asuntoja tosi paljon viimeisen vuoden aikana ja kysyntä jatkuu.

Uudiskohteen ostaminen poikkeaa jonkin verran käytetyn asunnon hankinnasta. Valtaosa kohteista on RS-kohteita, joihin liittyy paljon papereita.

– Myyjän on asetettava asuntokauppalain edellyttämät turva-asiakirjat säilytettäväksi pankkiin. Tällaisia ovat mm. vakuustodistukset, taloussuunnitelma, kiinteistön tiedot, rakennuslupa-asiakirjat ja rakennustapaselostus.

Ammattitaitoinen välittäjä pystyy avaamaan asiat ja dokumentit selkokielelle eli kertomaan, mitä mikäkin tarkoittaa. Välittäjä huolehtii, että tarvittavat dokumentit on hankittu ja saatettu ostajan tietoon ennen kaupan päättämistä ja ostaminen on turvallista.

– Asuntojen hinnat ovat aikavälillä 2019­–2021 pysyneet aikalailla samalla tasolla, mutta isommissa asunnoissa on selkeää nousupainetta.

Myös OP Kodilta kerrotaan että hankkeita on käynnissä ja suunnitteilla hyvä määrä.

– Tarjonta on monipuolista ja varsinkin pienempien rivitalohankkeiden mukana olo ilahduttaa hyvän kysynnän takia. Joidenkin hankkeiden käynnistystä on lykätty kohonneiden kustannusten takia, kertoo kiinteistönvälittäjä Ville Töyrynen OP Kodilta.

Töyrysen luettelo paljastaa, että tarjontaa riittää:

– Suuruspään aluerakennuskohteessa on kolme kerrostaloa; yksi valmis, yksi valmistuu kesällä ja yksi on ennakkomarkkinoinnissa. Keskustan tornitaloon on rakenteilla 84 asuntoa, Tikanrannan puukerrostalo valmistuu syksyllä 2022 ja keskustan 10-kerroksinen, näyttävä kerrostalo loppuvuodesta 2023.

– Kankaalla on pari valmista kt-asuntoa jäljellä, Tikkaan tänä vuonna valmistuvassa raakavalmis-talossa on asuntoja vapaana. Syksyllä valmistuu Laukaaseen ja Mattilanpellolle kerrostalokoteja. Seppälässä on juuri valmistumassa kerrostalo, Äijälässä ja Haukkalassa yksittäisiä asuntoja. Mannisenrinteen kerrostalo on ennakkomarkkinoinnissa.

– Sarvivuoressa ja Vaajakoskella on vapaana rivitaloasuntoja, Kankaan alueen rivitalo on ennakkomarkkinoinnissa. Kesäksi valmistuu Vaajakoskelle ja Nuutti/Palokkaan rivitalokoteja, vuoden lopussa valmistuu pienkerros-/luhtitalo Ristonmaalle.

Töyrynen kertoo muutoksista asiakkaiden toiveissa.

– Kodin tilojen muuntautumiskykyä mietitään enemmän ja osa kokee, että etätyö jatkuu myös koronan jälkeen. Varusteiden ja materiaalien kanssa ollaan tarkempia ja vaativampia. Asunnon ei tarvitse löytyä keskustasta, jos lähipalvelut ja kulkuyhteydet ovat hyvät. Nyt etsitään myös ”persoonallisempia”, massasta poikkeavia koteja.

Uudiskohteen hankinta poikkeaa käytetyn kodin ostosta.

– Tilanne riippuu paljolti, missä vaiheessa ostaja tekee kaupan. Hyvissä ajoin ennen valmistumista voi vaikuttaa kotinsa materiaaleihin ja kevyisiin rakenteisiin ja kauppahintaa maksetaan rakentamisen edetessä. Valmiin asunnon kauppahinta maksetaan heti, ennen kuin koti luovutetaan käyttöön, lainaosuuden poismaksun tai lyhennyksen voi suunnitella omaan tilanteeseen sopivaksi.

Uusissa asunnoissa on sähköiset osakekirjat, eikä paperisia osakekirjoja enää siirretä ostajille vaan omistusmerkinta rekisteröidään Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään.

Ville Töyrynen sanoo, että hyvä kysyntä ja ostajien maksukyky on tukenut uudiskohteiden hintakehitystä, myös rakennuskustannukset näkyvät hinnoissa. Tulevaan hintakehitykseen pitää suhtautua varovasti ja katsoa kaupungin markkinatilannetta kokonaisuutena.

Myös asumisoikeuskohteita halutaan ja rakennetaankin aikaisempaa enemmän.

– Suunnitteilla on useita uudiskohteita asumisoikeuden puolelle, mutta toteutuminen on kiinni siitä kuinka saamme Arasta päätöksiä, kertoo myynti-/toimistovastaava Jaana Koivisto TA-Asumisoikeus Oy:stä.

– Tällä hetkellä vapaana on Tikan alueella kaksioita vuonna 2021 valmistuneessa kohteessa ja Laukaassa yksi kolmio 2021 kesällä valmistuneessa kohteessa.

– Palokkaan Norolanraitti 7:ään valmistuu uusia asumisoikeusasuntoja, tämän vuoden maaliskuun lopussa A talo ja kesäkuun lopussa B talo. Molemmissa taloissa on runsaasti erityyppisiä kaksioita ja kolmioita vapaana, Koivisto kertoo.

Koivisto mainitsee, että tänä päivänä arvostetaan lisätilaa ja -huoneita.

– Isompien, etenkin rivitaloasuntojen kysyntä on kohonnut aiemmista vuosista. Isojen perheasuntojen kysyntä on paikoitellen huomattavasti tarjontaa suurempaa. Rakenteilla olevassa Norolanraitin kohteessa ensimmäisenä täyttyivät neljän huoneen perheasunnot.