Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Lähes sata seurakunnan asuntoa tulossa myyntiin – "Uudella omistajalla tuskin on intressejä purkaa nykyisiä vuokrasopimuksia", kiinteistöpäällikkö rauhoittelee

Osa huoneistoista iäkkäitä ja kunnostuksen tarpeessa.

Jyväskylän seurakunta on luopumassa eri puolilla kaupunkia sijaitsevista sijoitusasunnoistaan. Kirkkovaltuusto vahvisti tiistaina 8.2. suunnitelman, jonka mukaan seurakunnan ja sen hallinnoimien säätiöiden 95 sijoitushuoneistoa pannaan myyntiin – kiinteistöosakkeiden arvo konsultin laatiman laskelman mukaan on 5,8–7 miljoonaa euroa.

Myytävistä asunnoista 83 on kerrostalo- ja 12 rivitalohuoneistoja. Huoneluvuiltaan niistä 57 % on kaksioita, 24 % kolmioita, 11 % yksiöitä, neljän huoneen tai tätä suurempia asuntoja on 8 %.

Asunnot kaikkineen ovat keskimäärin suurempia, mitä markkinoilla olevat sijoitusasunnot yleensä ovat.

Seurakunnan kiinteistöpäällikkö Maritta Lukkarinen on joutunut rauhoittelemaan asuntojen vuokralaisia. Vuokrasopimukset erittäin todennäköisesti jatkuvat, vaikka omistaja vaihtuu.

– Nämä ovat lähinnä sijoittajalta sijoittajalle tapahtuvia kauppoja ja uudella omistajalla tuskin on intressejä purkaa nykyisiä vuokrasopimuksia. Ainakin alkuvaiheessa pyrimme löytämään ostajan tai ostajia, jotka ovat kiinnostuneita ostamaan useampia asuntoja kerralla, jopa isoja eriä. Ellei sellaista ostajaa löydy, on etsittävä muita markkinointitapoja, Lukkarinen sanoo.

– Nyt kun myyntipäätökset on saatu, kootaan aineistoa, mitä ensiksi laitetaan tarjolle. Ainakaan tässä vaiheessa markkinointiin ei tarvita erillistä kiinteistönvälittäjää.

Ainakin alkuvaiheessa pyrimme löytämään ostajan tai ostajia, jotka ovat kiinnostuneita ostamaan useampia asuntoja kerralla, jopa isoja eriä.

Nyt myyntiin tulevista asunnoista 44 kpl on seurakunnan ja 51 sen hallinnoimien rahastojen omistamia. Asuntojen vuokraamisesta on vastannut OVV Asuntopalvelut Jyväskylä.

Lukkarinen korostaa, että asunnot ovat yksittäisissä taloyhtiöissä eri puolilla kaupunkia, joista jopa 44 prosenttia keskustaksi luettavien postinumeroiden alueella ja loput, keskimäärin isommat kauempana.

Myytävä rakennuskanta on melko iäkästä. Rakennuksista valtaosa on rakennettu 1960- ja 70-luvuilla. Lisäksi on jonkin verran 50-, 80- ja 90-luvulla rakennettuja taloyhtiöitä, vanhempia tai uudempia yhtiöitä ei juurikaan ole.

Vanhimmissa eli viimeistään 1960-luvulla rakennetuissa rakennuksissa olevista asunnoista suurin osa on peruskorjattu. 80-luvun rakennuksissa ja sitä uudemmissa puolestaan peruskorjaukset ovat pääsääntöisesti vielä edessä. 70-luvun rakennuksissa tilanne vaihtelee taloyhtiökohtaisesti. Tulevilla peruskorjauksilla on merkittävä vaikutus asuntojen arvoihin, varsinkin keskusta-alueen ulkopuolella sijaitsevien asuntojen kohdalla.

Aveon Real Estate Oy:n laatiman esiselvityksen mukaisen alustavan sijoittajamarkkinaselvityksen mukaan koko 95 asunnon asuntokannan markkina-arvo on noin 5,8–7 miljoonaa euroa.

Alustavan arvonmäärityksen lähtökohtana on Jyväskylän seurakunnan omistamien asuntojen markkina-arvo eli todennäköinen velaton kauppahinta, mikäli seurakunta myisi asunnot vapaaehtoisella kaupalla (normaalein kauppaehdoin) seurakunnasta riippumattomalle osapuolelle. Lisäksi oletuksena on, että asunnot myydään sijoituskäyttöön, jolloin niiden arvonmääritys pohjautuu nykyiseen vuokratuottoon sekä ja että yksittäisten asuntojen sijaan asunnot myydään ns. isommissa nipuissa tai jopa kaikki asunnot kerralla yhdelle ostajalle.

Asuntojen yksilöllisen arvon määritteleminen vaatisi taloyhtiöiden ja asuntojen tarkempaa tarkastelua.

Asuntojen vuokratuottoksi on laskettu reilut puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Myyntiprosessin ensimmäisessä vaiheessa Aveon Real Estate Oy analysoi seurakunnan omistamat asuinhuoneistokohteet ja sen jälkeen tehdään noin kahdellekymmenelle sijoittajataholle markkina-arvokartoitus tavoitteena löytää huoneistoille ostajataho. Näiden asunto-osakkeiden kohdalta käynnistettäisiin konkreettiset myyntitoimet. Varsinaiset osakkeiden myyntiesitykset tuodaan erikseen kirkkoneuvoston päätettäväksi.

Kiinteistöpäällikön tehdyn esityksen mukaisesti esitetään, että seurakunnan omistamien asunto-osakkeiden osalta käynnistetään konkreettiset myyntitoimet. Esiselvityksessä on esitetty, että asunto-osakkeista muodostettaisiin ns. ostokoreja, joissa olisi erilaisia osakkeita ja myynti tapahtuisi osakekoreittain.