Nauru seis – yhdistetty yömaja ja sähköpyörä/-vene kuulosti vitsiltä pari vuotta sitten, mutta nyt se on myynnissä

Keskisuomalainen esitteli noin kaksi vuotta sitten latvialaisen keksinnön, jossa yhdistyivät kolmipyöräinen sähköpolkupyörä, sähkökäyttöinen moottorivene ja kahden ihmisen majoitustilat.

Verkkojuttumme herätti silloin peittelemätöntä hilpeyttä. Kovin moni ei tainnut uskoa, että keksinnön isä Aigars Lauzis saisi kotikutoisen näköisen härpäkkeen tuotantoon.

Nyt Z-Triton 2.0 kuitenkin on toiminta- ja myyntikunnossa. Maisema-arkkitehti Lauzisin johtama design-studio Zeltini valmistaa tuotetta ja on alkanut myydä sitä 14 500 euron hintaan. Päälle tulevat vielä ostajan kotimaan verot ja Z-Tritonin kuljetuskustannukset.

Laitteen käyttöidea on erikoinen. Pyöräiltyään Z-Tritonilla vaikkapa järven rantaan käyttäjä voi kääntää pyörät ylös ja työntää vempaimen vesille. Lauzisin mukaan Z-Triton 2.0 liikkuu akkujen täydellä latauksella yli 50 kilometriä maalla ja 20 kilometriä vedessä. Huippunopeus maalla on 25 kilometriä tunnissa ja vedessä viisi kilometriä tunnissa. Moottorin teho on 1,15 kilowattia. Energiasisällöltään pieni akku latautuu valmistajan mukaan tavallisesta suko-pistokkeesta yhtä nopeasti kuin matkapuhelimet. Jonkin verran lisää latausta tuo myös katolle sijoitettu aurinkopaneeli.

Laite on 3,9 metriä pitkä ja 1,45 metriä leveä. Vaikka Z-Triton 2.0 painaa hieman yli 200 kiloa, sen polkeminen ja soutaminen onnistuvat valmistajan mukaan helposti normaalikuntoiselta ihmiseltä, mikäli akku pääsee tyhjäksi.

Z-Triton 2.0:n muuttaminen sähköpyörästä sähköveneeksi tai päinvastoin kestää viisi minuuttia.

Lauzisin mukaan Z-Triton 2.0 kuuluu maalla liikkuessaan Suomen lain mukaan L2e-luokkaan eli vastaa kolmipyöräistä mopoa, jolla ei saa ajaa kevyen liikenteen väylillä. Vedessä liikkuessaan Z-Triton 2.0 vastaa pientä sähkömoottorista venettä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut