Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Hyvä kauppavauhti on tuonut niukkuusongelman

Olisiko nyt oikea aika panna asunto myyntiin?

Asuntokauppa on käynyt hyvin, mutta tuottanut välittäjille uuden ongelman: myytävä on käynyt vähiin.

Erityisesti pulaa on nyt hyväkuntoisista perheasunnoista ja pahin pula uudehkoista omakotitaloista. Nopeaa lääkettä ongelmaan ei ole, mutta välittäjät arvelevat, että markkina korjaantuu itsestään ajan kuluessa. Nyt olisi hyvä aika panna koti myyntiin, jos on suunnitellut asunnon vaihtoa.

OP Kodin Janne Särkkä arvioi, että mitään hätää ei vielä ole, mutta kysyntä on jo nyt, helmikuussa runsasta ja myös OP Koti tarvitsisi lisää myytävää. Muutoin tarjontatilanne on alkuvuodesta ollut melko normaali.

– Markkinoilla suurin aukko tarjonnassa on tällä hetkellä 2000-luvun omakotitaloissa ja rivitaloasunnoissa. Liikkeellä on paljon asiakkaita, joilla on rahoitus valmiina tämäntyyppisen kodin ostamiseksi, mutta ostettava kohde puuttuu.

– Yrityksen koko ei sinällään yksin ratkaise asiassa, vaan ihan normaalit tutkitut valintakriteerit kuten yrityksen luotettavuus, asiantuntemus ja aktiivisuus. OP Koti on Taloustutkimuksen mukaan asiakkaiden ykkösvalinta asunnon tai kesämökin myynnin kumppaniksi.

Särkkä arvelee, että tähän haasteeseen ei ole olemassa pikaista ratkaisua.

– Markkina tasapainottuu tässäkin asiassa todennäköisesti, kun menemme kevättä kohti ja toivottavasti myös koronaepidemia hellittää.

Sami Nivala Bo LKV:stä myöntää, että kysyntä on korkealla tasolla ja kevät näyttää varsin kiireiseltä, mutta suurta ongelmaa hän ei näe.

– Vuoden alku käynnistyi uusien myytävien kohteiden osalta hieman hitaasti, mutta jo nyt uusia koteja on tarjolla kiihtyvään tahtiin.

Nivala vahvistaa, että omakotitaloja ja muita perhekokoluokan koteja menisi kaupaksi enemmänkin. Erityisesti 2000-luvulla rakennettuihin koteihin kohdistuu kova kysyntä, mutta ikä ei kaikkea ratkaise, myös talon teknisellä kunnolla on iso merkitys.

– Asuntokauppaan kuuluu kausivaihtelut, jotka voivat olla isojakin. Kysyntä ja tarjonta tasapainottavat aina markkinan, Nivala sanoo.

– Nyt moni omakotitalon myyjä odottaa kesää. Ajatus siitä, että omakotitalon paras myyntiaika on kesällä on aika syvään juurtunut. Parasta myyntiaikaa ei määritä kalenteri, vaan kysyntä.

Nivala uskoo, että välitysliikkeen myyntikonseptilla, maineella ja välittäjän ammattitaidolla on iso vaikutus onnistumiseen. On tärkeää, että asiakkaat saavat oikean kuvan markkinatilanteesta ja juuri asiakkaan oman kodin myyntimahdollisuuksista.

– Isoa ongelmaa ei ole. Kiinteistönvälitys pyrkii toimialana viestimään markkinatilanteesta. Täytyy muistaa, että usein media uutisoi asuntokaupasta valtakunnallisella tasolla, jolloin pääkaupunkiseudun painoarvo on iso. Meidän tehtävä on tuntea ja kertoa asuntokaupan tilanteesta paikallisesti ja alueellisesti, Nivala korostaa.

Erika Enberg Kiinteistönvälitys Enbergiltä kertoo, että uutta kotia etsivät kyselevät jatkuvasti kohteita, jotka eivät ole julkisessa myynnissä.

– Tuntuu, että he eivät ole löytäneet tarjonnasta mieluista asuntoa. Uusia/uudehkoja tai laajasti remontoituja, hyväkuntoisia omakotitaloja ja ylipäätään perheasuntoja kysytään nyt eniten.

– Kun markkinoille ei tule mieleisiä kohteita, niin omaakaan ei laiteta myyntiin. Tuntuu, että monella on nyt tämmöinen ajatus, Enberg vahvistaa.

Hän korostaa oikean hinnoittelun merkitystä, erityisesti nykyisessä, suotuisassa markkinatilanteessa.

Tilanteen korjaamiseksi Erika Enberg ehdottaa, että myyjien kannattaa ottaa välittäjään yhteyttä heti, kun harkitsevat kotinsa myyntiä.

– Yhdessä voimme miettiä myynnille sopivan ajankohdan ja auttaa tarpeen vaatiessa etsimään myös uuden kodin. Pitkässä juoksussa olisi hyvä alkaa kohdistamaan myös uudistuotantoa enemmän perheille. Myös kaupunkisuunnitteluun ja kehittämiseen pitäisi panostaa enemmän.

Koivu LKV:n Janne Neuvonen myöntää, että myyntikohteita on välittäjien listoilla vähemmän ja syitä voi olla useita.

– Kohdekannassamme näkyy hyvä kauppavuosi 2021, sekä uunituoreen Koivu LKV -brändin lanseeraus, joka on syönyt paljon työaikaa. Kohdekanta on n. 75 % normaalista.

– Suurin kysyntä kohdistuu hyväkuntoisiin perheasuntoihin hyvillä alueilla. Varsinkin alle 25 vuotta vanhat omakotitalot ovat haluttuja ja niitä on tarjolla Jyväskylässä aivan liian vähän. Kysynnästä kertoo esimerkki viime viikolta – Nevanreuna 28:aa katsottiin etuovella viikossa n. 4000 kertaa ja yhteydenottoja tuli runsaasti. Remonttia vaativia kohteita kysytään vähemmän ja remontoidusta ollaan valmiita maksamaan.

– Yleinen hintatason nousu vaikuttaa paljon, myös ihmisten vapaa-aika on kovin kilpailtua. Vapaa-ajan arvostus on noussut ja siksi halutaan mieluummin ostaa valmiiksi remontoitu koti.

Neuvosen mukaan Jyväskylän välittäjien ammattitaito on korkealla tasolla, eikä välitysliikkeen koolla ole suurta vaikutusta siihen, meneekö asunto kaupaksi.

– Elämänkaaren eri vaiheissa tulee monenlaisia tilanteita, eikä aina kyse ole vain sen yhden asunnon myynnistä. Koivu LKV:n arvoihin kuuluu antaa kaikille asiakkaille kiireetöntä kasvollista palvelua, jota voi kutsua jopa konsultoinniksi tai asiainhoitamiseksi. Asiakkaan tilanteen syvä ymmärtäminen, sekä myyjän että ostajan, parantaa asuntokaupan avoimuutta ja luotettavuutta.

– Markkinatilanne antaa poikkeuksellisen mahdollisuuden myyjille saada hyvät kaupat aikaiseksi listaamalla kotinsa nyt. Se parantaisi asuntokaupan kiertokulkua ja lisäisi myös vähemmän kysyttyjen kohteiden kysyntää.

Liisa Kulmala LKV Savolinilta myöntää, että tietynlaisista asunnoista on pulaa.

– Perheasunnoista – hyväkuntoisista rivitaloista, paritaloista ja omakotitaloista on kova kysyntä, 2000-luvulla rakennetut omakotitalot ovat monen toivelistan ykkösenä. Pieniä asuntoja on runsaasti tarjolla suhteessa kysyntään, näissä asuinalueet ja taloyhtiöiden kunto nousevat suurimpaan merkitykseen.

– Vaikea sanoa, mikä tilanteen on aiheuttanut. Toki vuoden alku on aina rauhallisempi ja koronatartunnat ovat lykänneet ihmisten liikehdintää. Olisiko niin, että ihmiset eivät laita talojaan myyntiin, kun eivät tiedä, mitä hankitaan tilalle, Kulmala arvelee.

– Kokonaan eri asia on pakottavat syyt, miksi ihmiset myyvät kotejaan eikä niihin vallitseva markkinatilanne vaikuta. Uskon, että tilanne korjautuu itsestään, kun päivät lämpenevät ja ruoho alkaa vihertää. Myyjän olisi hyvä toimia jo nyt, koska kilpailevaa tarjontaa on vähemmän.

– Välittäjän toiminnalla ja maineella on jossakin määrin merkitystä. Kaikki välittäjäthän myyvät kaikenlaisia koteja, mutta jossain määrin tietynlaiset omakotitalot profiloituvat tietyille välitysliikkeille. Ammattitaito ja kokemus ovat valttia – tänä päivänä laadukkailla kuvilla, myynti-ilmoituksella sekä ilmoitukseen panostetuilla teksteillä on suuri merkitys.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.