Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Järvimaisema ikkunan alla, palvelut kävelyetäisyydellä

Peabin kolmas Jyväsjärvi-talo Loiste ennakkomarkkinoinnissa

Tämän lähemmäs järvimaisemaa ja toisaalta kaupungin palveluja on lähes mahdoton kerrostalokoteja rakentaa. Tulevaisuudessa se on vielä vaikeampaa, kun Jyväsjärven rannat on täyteen rakennettu.

Useimmiten järven ja talon väliin jää vähintään kevyen liikenteen väylä. Peabin rakentamissa Suuruspään Jyväsjärvi-taloissa kodit erottaa järvestä vain muutamien metrien levyinen, luonnontilainen kaistale.

– Asuntosi jättikokoisen parvekkeen ja rannan välistä ei sinun tai naapurisi lisäksi kulje kukaan. Jyväsjärveä kiertävä, upea rantaraittikin oikaisee ”mantereen” puolelta näiden talojen ohi, mutta on toki lähes kotioveltasi käytettävissä, vahvistaa Peabin myynti- ja markkinointipäällikkö Simo Saarinen.

Ainutlaatuinen sijainti on otettu huomioon myös asuntojen suunnittelussa. Huoneistojen rakenteeseen, sisustukseen ja talojen ulkoiseen ilmeeseen on kiinnitetty erityishuomio. Perinteisestä poikkeavat seinäpinnat kilpailevat huomiosta järvimaiseman kanssa.

– Olemme noudattaneet arkkitehtikilpailun voittajatyötä niin pitkälle kuin mahdollista. Parvekeseinien pitsimuuraukset, erikoiset kattorakenteet, kiiltäväksi lasitetut tiilet ja parvekkeiden sisäseinien puupanelit ovat rakentajille työläitä ja arvokkaitakin ratkaisuja. Mutta onhan nämä upeita katsella, rakennustyömaalla piipahtanut yksikönjohtaja Timo Riikonen huokaisee.

Asuntojen rakenteissa isoilla ikkunoilla ja jättikokoisilla lasitetuilla parvekkeilla järvimaisema on saatu osaksi kotia. Jo alimmissa asuntokerroksissa luonto ja päivänvalo tulvivat esteettä sisälle – illalla kaupungin, siltojen tai laivojen ja veneiden valot heijastuvat järven- tai jäänpinnasta ja niitä voisi istua ihastelemassa loputtomiin.

Sisällä Timo Riikonen hämmästelee hiljaisuutta; liikenne soljuu sillalla normaalin arkipäivän tapaan, mutta asunnossa on hiirenhiljaista ja parvekkeellakin kuulee vain tasaisen huminan. Äänieristys tosiaan toimii.

Asuntojen rakenteissakin on persoonallisia ratkaisuja. Parvekkeiden valtavan koon huomaa vasta paikan päällä, 20-30 neliön tila tarjoaa rajattomat käyttömahdollisuudet. Hyvien lasitusten ansiosta kesä jatkuu täällä pitkään.

Poikkeuksellisen vinot kattomuodot ovat mahdollistaneet ylimpien kerrosten koteihin mahtavat parvirakenteet ja huonekorkeudet liki kahdeksaan metriin asti. Parvet soveltuvat paitsi nukkumiseen myös moniin muihin perheen toimintoihin ja erinomaisesti esimerkiksi etätyöhön. Suurimmat, lähes 50 neliön parvet mahdollistavat tilan jakamisen eri käyttötarkoituksiin.

Suuruspään kokonaisuudesta valmiina on jo Jyväsjärven Helmi, Jyväsjärven Kimallus on valmistumassa ja Jyväsjärven Loiste ennakkomarkkinoinnissa. Jyväsjärven parhaille ja lähes viimeisille rantapaikoille ehtii vielä mukaan.

Rantataloista lähimmäksi rantasaunaa valmistuu Jyväsjärven Kajo sekä sen jälkeen alueen mantereen puoleiselle laidalle lamellikerrostalot Hohde ja Saraste.

Yhtiöiden yhteinen rantasauna oleskelutiloineen, uimarantoineen ja laitureineen valmistuu mahdollisesti jo kesäksi 2023.

– Olemme suunnitelleet, että rantasaunan voisi rakentaa Loisteen kanssa osittain samaan aikaan. Siistimme rannan tältä kohdin uimakuntoon, vaikka muuten alueen ranta jää luonnontilaiseksi ja linnut saavat pitää pesäpuunsa, projektipäällikkö Kimmo Liimatainen vakuuttaa.

Liimataisen mukaan vastaavanlaista rantasaunaa asunto-osakeyhtiön käytössä ei ole muualla Jyväsjärven rannassa. Hän korostaa myös muita alueen vihreitä arvoja. Nyt kun osa autohallista on valmiina, päästään suunnittelemaan ja toteuttamaan pihakannen kasvihuonetta ja istutuslaatikoita multasormiasukkaille. Alueen itä-/kaakkoispuolelle aukeavat kaupungin omenatarhat ja viljelypalstat.

Talojen yhteiskäyttöautoista kaksi on jo käytössä, kolmas tulee asukasmäärän kasvaessa. Sähköautoille on pihaan valmistunut kaikkien osakkaiden käyttöön omat latauspaikkansa ja tarvittaessa asukkaat voivat muuttaa lämmityspistokkeitaan latauskelpoisiksi.

Pihakannen alle valmistuu taloa kohden 16–18 autopaikkaa. Toisaalta kodit valmistuvat niin lähelle palveluita, että autoa ei juuri tarvitse; pidemmälle matkalle voi varata yhteiskäyttöauton.

Timo Riikonen laskee, että valmistuneista ja pian valmistuvista asunnoista n. 70 % on varattu, eikä ole huolissaan, vaikka osa varauksista on vielä vahvistumatta kaupoiksi. Varaustilannetta jarruttaa jonkin verran myös hintataso.

– Eiväthän nämä ilmaisia ole. Myynti on ollut koronan takia osittain haastava, mutta kunhan ihmiset pääsevät näkemään millaisista asunnoista on kyse, kauppakin vilkastuu, Riikonen uskoo.

Hän on täysin oikeassa: asuntojen valoisuuden, hiljaisuuden ja luonnonläheisyyden voi aistia vain paikan päällä. Eniten hämmästyttää se, millaiset näkymät voivat avautua jo esimerkiksi toisen kerroksen kolmiosta puhumattakaan ylimmistä kerroksista. Täällä ei tarvitse tuijotella naapuritalon seinää.

Talot rakentuvat Jyväsjärven niemeen omalle tontille, mikä nostaa asuntojen arvoja.

Suuruspään koteja esitellään sunnuntaina 27. helmikuuta klo 14–15. Paikalla on sekä välittäjän OP Kodin että rakentajan Peabin asiantuntijoita. Lisätietoja kohteesta antaa Anna-Maaria Humalajoki Peabin asuntomyynnistä.

PS. Peab on juuri aloittamassa myös Palokan Savulahteen tulevien kotien ennakkomarkkinoinnin.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.