Huolestunut Luonnossa-palstan lukija otti yhteyttä ja kertoi suunnattomista kärpäsjoukoista, jotka jopa näin keskellä talvea pörräävät tokkuraisina talon yläkerran päätyhuoneessa.
Ilmiö ei ole lainkaan ainutkertainen, vaan vastaavaa havaitaan toistuvasti joka vuosi. Varsinkin syksyisin ja kevätauringon lämmittäessä isoja mustia kärpäsiä voi tunkeutua rakennuksiin. Asukkaiden stressi ja huoneen sotku ovat taattuja.
Pörrääjät ovat raatokärpäsiin kuuluvia ullakkokärpäsiä, jotka hakeutuvat talvehtimaan maisemasta selvästi erottuviin rakennuksiin ja nimenomaan yläkerroksiin. Erityisesti ne valitsevat kohteikseen avoimelle nyppylälle rakennettuja vaaleasävyisiä taloja.
Kärpäset tunkevat jopa tuhatpäisinä parvina ikkunan- ja seinänrakoihin sekä ullakkotiloihin, lopulta myös asuintiloihin. Kun sisällä on lämmintä, jatkavat kärpäset hillitöntä pörräämistään pitkään.
Ullakkokärpäset eivät vietä tavallisen raatokärpäsen elämää, sillä useimpien lajien toukat ovat lierojen petoja ja loisia. Kärpästen pääsyä rakennuksiin on vaikea estää, se vaatisi jonkinlaista talon naamioimista esimerkiksi isoilla havupuilla.
Mauriaiset heräsivät
Kevät on luontoharrastajalle mielenkiintoista aikaa. Moni seuraa luonnon heräämistä talven hiljaiselon jälkeen. Ilmastonmuutos on tuonut kevään etenemiseen oman lisämausteensa: kasvien kukkiminen, lintujen muutto ja hyönteisten herääminen aikaistuvat, ja ennätyksiä lyödään lähes vuosittain.
Tarkempi syyni paljasti, että pääjoukot olivat pesiytymässä ikkunalaudalla olevaan kukkaruukkuun.
Helmikuun puolivälin vesikelit herättivät mauriaiset. Ne ovat niitä tummia pieniä muurahaisia, joita näkee usein asfaltin raoissa, kivien alla ja rakennuksissa.
Allekirjoittanut havaitsi olohuoneensa lattialla muutamia otuksia. Tarkempi syyni paljasti, että pääjoukot olivat pesiytymässä ikkunalaudalla olevaan kukkaruukkuun. Onneksi kasvi oli kuollut talvella, joten sen saattoi siirtää parvekkeelle pakkaseen.
Jäljelle jääneitä muurahaisia napsin imurilla. Samalla yritin selvittää, mistä ne olivat asuntoon tulleet.
Mitätön maalin lohkeamisen aiheuttanut rako karmin ja sisäseinän välissä oli mauriaisille riittänyt. Muurahaiset seuraavat lajitoveriensa jättämää hajujälkeä, joten tiedustelijoita seuraa pääjoukko.
Imurin ja peukalon yhdistelmällä sain massavaelluksen taantumaan. Yksittäisiä haahuilijoita näkyi vielä seuraavina päivinä.
Voit lähettää kysymyksiä ja havaintoja luonnosta osoitteeseen luonnossa.group@korppi.jyu.fi. Luonnossa-palstan asiantuntijoina toimivat Jyväskylän yliopiston tutkijat Jari Haimi, Heikki Helle, Saana Kataja-aho, Atte Komonen, Minna-Maarit Kytöviita ja Jyrki Torniainen sekä Ähtäri Zoon intendentti Marko Haapakoski ja luontokuvaaja Jussi Murtosaari.