Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Insinööri Tuomo Rauhala loi sovelluksen nopeuttamaan asuntojen kuntotarkastusprosesseja

Rakentamisen kanssa rinnan on vilkastunut myös rakentamiseen liittyvä tarkastus- ja valvontatoiminta.

Viranomainen vaatii rakentamiselta entistä tarkempaa valvontaa, rahoittajat vaativat asuntokaupan yhteydessä entistä yksityiskohtaisempia kuntotarkastuksia ja myös asunnonostajat haluavat, että tuleva koti tarkastetaan aikaisempaa tiukemmin. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin, ehkä vuosien päästä. Ammattimainen tarkastus takaa myös myyjälle turvallisen asuntokaupan.

Jyväskyläläinen, Tampereelle laajentuva Keski-Suomen Tarkastustalo on erikoistunut paitsi kuntotarkastuksiin ja rakentamisen valvontaan myös tarkastusmenetelmien kehittämiseen ja testaamiseen. Tarkastustalon yrittäjä, rakennusinsinööri Tuomo Rauhala sanoo olevansa insinööri, eikä konekirjoittaja ja siksi hänen tavoitteenaan on ollut luoda järjestelmä nopeuttamaan kuntotarkastusprosessia ja etenkin tarkastuksiin liittyvien raporttien laadintaa.

Tarkastustalolla on erinomaiset mahdollisuudet kehittää tarkastuksia ja raportointia osakkuusyhtiönsä kautta. Ohjelmistoyhtiö on suunnittelut ja luonut Rauhalan ideoinnin pohjalta objektiivisen tarkastussovelluksen kuntotarkastajien työkaluksi.

– Se säästää aikaa useita tunteja tarkastusta kohden, mutta antaa silti luotettavamman tuloksen kuin mikä tahansa kilpaileva menetelmä, Rauhala uskoo.

Rauhala luonnehtii yritystensä tavoitetta kolmella sanalla: nopea, edullinen ja laadukas.

Tarkastus voidaan tilata netistä automaattisen tilausjärjestelmän kautta jopa seuraavaksi päiväksi ja raportit valmistuvat viimeistään sitä seuraavana päivänä.

Nopeus perustuu myös siihen, että kiinteistöä koskevat yksityiskohdat havainnoidaan ja kirjataan jo tarkastuskohteessa sovellukseen sekä siihen, että tarkastuksessa on mukana aina kaksi tarkastajaa.

Myös myyjän antavat lähtötiedot kirjautuvat automaattisesti raporttiin.

– Kuvat ja kuvatekstit hakeutuvat oikeille paikoilleen ja tarkastuksen yhteenvetokin on lähes valmis, kun kaikki yksityiskohdat on syötetty koneelle, Rauhala kertoo.

Totta kai tietojen paikkansapitävyys varmistetaan itse tarkastuksen yhteydessä, voihan olla että edes kiinteistön omistaja ei tiedä tai muista kaikkea, mitä kysytään. Itse tarkastus tehdään aina yhtä yksityiskohtaisesti kuin ennen sovelluksen käyttöönottoa.

– Olen ikuinen kehittäjä, niinpä sovelluksetkin elävät ja kehittyvät sitä mukaa kuin uusia asioita kirjataan ohjelmaan.

Rauhala myöntää olevana jossakin mielessä myös hintahäirikkö.

– Nopeus ja erilaiset integraatiot ovat antaneet mahdollisuuden pitää hinnat kohtuullisina. Omakotitalon tarkastuksen hinta Jyväskylässä on sama 910 euroa, olipa talo minkä kokoinen, ikäinen tai mallinen tahansa.

Koska kuntotarkastuksen tekee aina kaksi tarkastajaa, voimme tarkastaa saman päivän aikana kaksikin omakotitaloa. Tämä mahdollistaa tehokkaan ja taloudellisen aikataulutuksen.

Rauhala kertoo, että hänen kiinteää hinnoitteluaan on arvosteltu ja väitetty, että sillä hinnalla ei saa kunnon tarkastusta etenkään vanhoihin tai vaativiin kiinteistöihin.

– Arvostelu loppui, kun laitoimme malliraportin kotisivuillemme vuonna 2016. Siitä voi päätellä, että raportti on erittäin yksityiskohtainen ja kertoo vähintäänkin saman, kuin kilpailijoiden raportit.

Asiakkaan tai arvostelijan ei tarvitse uskoa pelkästään Rauhalan sanomisiin. Yrityksellä on vuodesta 2015 alkaen ollut ISO 9001-laatujärjestelmä, jollainen on Suomessa vain yhdellä kilpailijalla. Järjestelmää päivitetään jatkuvasti, jotta se pysyy ajan tasalla.

Järjestelmän hankinta oli suuri investointi ja sen ylläpitäminenkin on arvokasta. Järjestelmä on kuitenkin osoittautunut erittäin hyväksi työkaluksi laadunhallinnan kannalta.

– Olen tyypillinen insinööri, tarkka, jopa pikkutarkka ja laatu on ylivoimaisesti tärkein tavoite, Rauhala muistuttaa.

Tarkastustalo on perustettu 2011 ja Tuomo Rauhala on ollut omistajana vuodesta 2014 lähtien, jolloin aloitettiin yrityksen systemaattinen tarkastustoiminnan kehittäminen.

Tarkastustalon ydintoiminta on muun muassa asuntokaupan kuntotarkastus ja kosteusmittaus, toimintaan liittyvien sovellusten testaus sekä uusimpana taloyhtiöille ja sen osakkaille suunnattu mobiilisovellus takuutarkastus.fi.

Tarkastustalon rinnalla toimii Suomen Kiinteistötarkastus Oy, joka markkinoi tarkastussovellusta, tekee asiantuntijatarkastuksia, rakentamisen valvontaa sekä rakennusalan konsultointia.

Tarkastustalossa työskentelevien tarkastajien määrä kasvaa kevään mittaan yhteentoista, joista vähintään kaksi on Tarkastustalon uudessa Tampereen toimipisteessä.

Tampereen toimipisteen kasvua ennakoidaan nopeaksi, sen uskotaan tarkastusten kappalemäärissä saavuttavan Jyväskylän yksikön tason vuosina 2023-2024, vaikka Jyväskyläkin kasvaa 10-15 prosentin vuosivauhtia. Omakoti- ja paritaloissa mitattuna yksiköiden tarkastusmäärät ovat vuosittain noin 600 tarkastetun asunnon tietämillä.

– Seuraava askel onkin toiminnan laajentaminen valtakunnan tasoiseksi, Tuomo Rauhala lupaa.

Kasvun vahvistuksena on Tarkastustalon nykyinen yhteistyökumppani jyväskyläläinen startuppien ja kasvuyritysten kumppani Liquido Ventures Oy.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.