Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Maailmantilanne hillitsee asuntojen hinnannousua

Myytävien asuntojen hintaodotuksia on Ukrainan sodan takia jouduttu korjaamaan.

Jyväskylässä hintojen odotetaan pysyvän nykytasolla, kun ennen sotaa odotettiin vielä parin prosentin nousua.

– Ennustettamme on korjattu tulevan 12 kk:n ajanjaksolle alaspäin; Ukrainan sodan aiheuttamat epävarmuudet ja sen myötä elinkustannusten hintapaineet ovat sulattaneet nousuodotuksia, sanoo Kiinteistömaailman yrittäjä Sanna Hotanen.

Kiinteistömaailman tekoälymalliin ja välittäjäkyselyyn perustuva, järjestyksessään 56. barometri arvioi hintojen nousevan koko maassa keskimäärin 1,5%, kun viimeisen 12 kk toteuma on +4,1%.

Yllättäen Turku ja Tampere (+2,6) ohittavat hintakehityksessä Helsingin (+2,1). Keski-Suomessa Jyväskylä (-0,1%) häviää naapurikunnilleen Petäjävedelle (+0,2%), Laukaalle, Uuraisille, Toivakalle ja Muuramelle (0-+0,1%). Erot ovat tosi pieniä.

Barometrin julkistamistilaisuudessa haastateltu ex-pormestari Jan Vapaavuori arvioi, asuntokaupan voittajia ovat keskisuuret yliopistokaupungit ja Helsinki on suuri häviäjä.

– Ympäristö merkitsee, ei niinkään asunnon laatu, Vapaavuori perusteli. Kiinteistömaailman yrittäjät Visa Suojanen ja Sanna Hotanen uskovat Jyväskylän kuuluvan voittajiin.

– Naapurikuntien suosio taas perustuu siihen, että ihmiset haluavat väljyyttä. Lisää huoneita ja enemmän pihaa, sitä ei keskustasta saa. Meillä ostokriteerejä sijainnin lisäksi ovat asunnon energiatehokkuus ja kunto. Uudehkoista omakotitaloista on jatkuva pula, pieniä kerrostalokoteja meillä olisi runsaasti tarjolla.

Kiinteistömaailman 56. barometrin erikoisteema on asunnon omistamisen tai vuokra-asumisen vaikutus asukkaan varallisuuteen vuosina 2015 – 21. Vertailu tehtiin yli 20 paikkakunnalla ja tulokset kertovat, että omistusasuminen tukee varallisuuden kasvattamista.

Kuvitteellinen sisaruspari Matti ja Maija valitsivat samanlaisen asunnon; Matti asui vuodet vuokrakaksiossa, Maija osti kaksion omaksi. Maija sai asumisen kuukausimenot samansuuruiseksi Matti-veljen vuokran kanssa sovittamalla laina-aikaa. Jos sisarukset asuivat Jyväskylässä, Maija keräsi varallisuutta 33 000 euroa enemmän kuin Matti. Helsingissä Maijan etu oli 128 000 €, Oulussa 42 000 € ja Mikkelissä 18 000€.

Laskelmaa ei voi suoraan käyttää tulevaa ennustettaessa.

– Käytetty 1% korkotaso on tulevina vuosina liian matala ja asumisen kustannuksissa (vastikkeissa) on nousupaineita. Hinnannousu tasaantuu, mutta kustannusten nousu näkyy myös vuokrien korotuspaineina, Sanna Hotanen toteaa.

– Esimerkki havainnollistaa, että asuntolainan takaisinmaksu “pakkosäästämisenä” on toimiva tapa parantaa varallisuuttaan, Visa Suojanen lisää. Molemmat tunnustavat, että laskelma ei huomioi yllätyksiä, esimerkiksi omistusasunnon isoja remontteja.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.