Luonnossa
Luonnossa liikkujat saattoivat pääsiäisen tienoilla havaita mielenkiintoisen luonnonilmiön: koristeellisia pyöreitä jäälautasia kellumassa vapaasti virtaavassa vedessä.
Jäälautaset ovat itse asiassa jäätynyttä vaahtoa, tavallisesti sentin–parin paksuisia ja parinkymmenen senttimetrin läpimittaisia pyöreitä lauttoja. Ne syntyvät vain tietyissä virtaus- ja sääoloissa.
Ilmiö vaatii tarpeeksi vuolaan virran, esimerkiksi pienen kosken, ja sen alla olevan suvannon, johon vesi jää pyörimään. Veden pinnalle muodostuu koskessa vaahtoa, joka jäätyy pakkasella suvannossa. Veden virtaus ja vastavirtaus saavat jäisen vaahdon pyörimään, ja pian suvantoon on kertynyt kymmenittäin pieniä kohmeisia vaahtolautasia. Lautaset kasvavat veden ja vaahdon jäätyessä niiden pintaan ja reunoille. Pyörivä liike saa ne hioutumaan säännöllisen pyöreiksi.
Lautaset ovat tavallisesti hyvin kevyitä ja sulavat nopeasti lämpötilan noustessa nollan yläpuolelle. Tästä syystä jäälautasia näkee vain pakkasaamuina, tavallisesti keväisin, mutta joskus myös syystalvella.
Isompiin jokiuomiin saattaa syntyä myös metrien läpimittaisia ja tukevasta jäästä muodostuneita hitaasti pyöriviä lauttoja. Niiden syntyminen vaatii aivan omanlaiset virtaus- ja pakkasolot.
Voit lähettää kysymyksiä ja havaintoja luonnosta osoitteeseen luonnossa.group@korppi.jyu.fi. Luonnossa-palstan asiantuntijoina toimivat Jyväskylän yliopiston tutkijat Jari Haimi, Heikki Helle, Saana Kataja-aho, Atte Komonen, Minna-Maarit Kytöviita ja Jyrki Torniainen sekä Ähtäri Zoon intendentti Marko Haapakoski ja luontokuvaaja Jussi Murtosaari.