Luonnossa
Kevään ensimmäisen kukkakimpun moni tekee pajunkissoista. Pajut ovatkin ensimmäisiä hyönteispölytteisiä kevään kukkijoita.
Aikaisen kukinnan mahdollistaa se, että kukkasilmut muodostuvat syksyllä ja kukinnot ovat pitkälle kehittyneitä jo varhain. Ne ovat ruskean silmusuomun suojaamia eivätkä herätä huomiota talvella. Silmusuomut putoavat varsin varhain kevättalvella ja paljastavat silkkiset pajunkissat.
Yksi pajunkissa on itse asiassa lukuisten pienten kukkien muodostama kukinto. Pajut kukkivat vielä yöpakkasten aikaan, ja vesipitoiset terälehdet eivät selviytyisi pakkasista. Siksi pajuilla ei ole värikkäitä terälehtiä, vaan pajunkissojen runsas mesi ja siitepöly houkuttelevat pölyttäjiä.
Pajun kukinnon verholehdet ovat surkastuneet karvamaisiksi ja muodostavat pajunkissan hohtavan ”turkin”.
Pajunkissojen turkki suojaa kukinnon tärkeintä osaa eli heteitä ja emejä kuivumiselta talven ja kevään aikana, vaikka kylmän suojaksi tästä turkista ei ole.
Voit lähettää kysymyksiä ja havaintoja luonnosta osoitteeseen luonnossa.group@korppi.jyu.fi. Luonnossa-palstan asiantuntijoina toimivat Jyväskylän yliopiston tutkijat Jari Haimi, Heikki Helle, Saana Kataja-aho, Atte Komonen, Minna-Maarit Kytöviita ja Jyrki Torniainen sekä Ähtäri Zoon intendentti Marko Haapakoski ja luontokuvaaja Jussi Murtosaari.