Hinta vain pari euroa – monissa maissa vaaditaan myyntikieltoa tälle autoissa käytettävälle "apuvälineelle"

Onnettomuustutkijana tutuksi tullut, Destia Oy:n johtava asiantuntija Tapio Heiskanen kertoi noin vuosi sitten näkemyksensä autoihin ilmestyneestä "apuvälineestä". Heiskanen totesi sosiaalisessa mediassa olleensa lyhyen ajan sisällä jo toisella kuolonkolarin tapahtumapaikalla, jossa kolariauton turvavyön lukosta oli löytynyt pieni lärpykkä.

Kyseessä on turvavyön merkkiäänen ohitin, jonka voi tilata monista verkkokaupoista. Pieni tutkimus internetissä paljastaa, että halvimmat ohittimet maksavat hieman yli kaksi euroa.

Turvavyön merkkiäänen ohitin toimii yksinkertaisella tavalla. Turvavyön lukkoon kiinnitetään muovista tai metallista valmistettu läpyskä, jonka vuoksi auton turvallisuusjärjestelmä kuvittelee turvavyön olevan kiinni. Turvavyön kiinnittämättömyydestä autoissa ajon aikana kertova varoitusääni ei läpyskän vuoksi siis toimi – mutta samalla häiriintyvät monet muut auton turvallisuustoiminnot. Esimerkiksi turvatyynyistä voi tulla onnettomuustilanteissa vaarallisia, elleivät turvavyöt ole käytössä.

Lähes kaikissa henkilöautoissa on pitkään ollut turvavöiden merkkiääni. Autonvalmistajat ovat näin halunneet lisätä kuluttajien turvallisuutta, mutta samalla ne ovat ottaneet lisäpisteet Euro NCAPin turvallisuusluokitusta varten.

Tänä vuonna on monissa maissa ehdotettu turvavyön merkkiäänen ohittimille myyntikieltoa. Tämän viikon alussa Intian liikenneviranomaiset vaativat verkkokauppoja poistamaan ohittimet myyntivalikoimista, koska Intiassa on useissa kuolemaan johtaneissa kolareissa löydetty ohittimia turvavöiden lukoista. Kaikkiaan Intian liikenteessä kuoli viime vuonna peräti 150 000 ihmistä.

Digitaalisen kaupankäynnin jättiläinen Amazon on jo kertonut, että se poistaa ohittimet myynnistä Amazon India -verkkokaupassa. Muualla Amazon jatkaa ohittimien myyntiä. Niitä löytyy myös kymmenien muiden yritysten verkkokaupoista.

Asiantuntijat muistuttavat, että turvavyön ohittimille on helppo ja ilmainen vaihtoehto. Se on turvavyön käyttäminen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut