Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkijat haastattelivat autovarkaita, jotka valittivat surkeita tulojaan – hilpeissä nettikeskusteluissa vaadittiin heti voroille minimipalkkaa

Britannian viestimissä julkistettiin tiistaina vakuutusyhtiö Direct Linen teettämä tutkimus, joka perustuu rötöksistä kiinni jääneiden autovarkaiden haastatteluihin. Tutkimuksen teki Huddersfieldin yliopisto.

Tutkimuksessa paljastuneet asiat sekä huvittivat että kauhistuttivat brittejä.

Autovarkaat kertoivat yliopiston tutkijoille muun muassa, että he saavat varastetun auton myynnistä vain 1,5–5 prosenttia auton todellisesta arvosta. Alhainen arvo johtuu ennen muuta siitä, että varastettu auto on kaupanteon jälkeen nopeasti piilotettava ja purettava osiksi tai siirrettävä pois maasta.

Varkaiden mukaan noin 40 000 punnan (= noin 45 700 euron) arvoisesta varastetusta henkilöautosta saa pimeässä kaupassa keskimäärin 2 000 puntaa (= noin 2 280 euroa).

Helpommin varastettavissa olevasta 20 000 punnan kansanautosta saa "pahimmillaan" vain 250 puntaa (= noin 290 euroa) hämärillä markkinoilla.

Hieman paremmille ansioille pääsee niin sanotuilla tilauskeikoilla. Niissä varkaalle annetaan tehtäväksi varastaa tietyn värinen ja mallinen auto, jonka osilla usein kunnostetaan samanlainen kolaroitu auto. Tilauskeikat saattavat vastaajien mukaan myös kohdistua sellaiseen automalleihin, joilla on jossakin Euroopan maassa verotuksen vuoksi korkea myyntihinta.

Tehokkaille autoille saattaa varkailla olla omaa käyttötarvetta. Niitä käytetään kerran tai kaksi pakoautoina erilaisissa ryöstöissä, mutta sen jälkeen niistä halutaan pikaisesti eroon.

Uutisen julkaisseissa verkkolehdissä syntyi heti hilpeä keskustelu "autovarkaiden kovasta kohtalosta". Ammattimiehille vaadittiin kovasta työstä jonkinlainen minimipalkka tai tukirahaa valtiolta.

Direct Linen autovakuutusyksikön johtaja Lorraine Price kiirehti muistuttamaan, ettei asiaa kannata lyödä leikiksi.

– Autovarkaudet tulevat lopulta kaikkien vakuutuksenottajien yhteisesti maksettaviksi. Lisäksi autonsa menettäneiden vaivannäköä ja surua tuskin ainakaan lievittää tieto, että itselle rakas auto on myyty eteenpäin pilkkahinnalla, sanoo Price.