Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painetun Keskisuomalaisen jakelussa on tänään ongelmia, eivätkä kaikki tilaajamme valitettavasti saa lehteä ajoissa. Tämän vuoksi näköislehtemme on avattu vapaasti luettavaksi.

Ämmänlänget ovat Toyotalta jo tuttua tavaraa – sykkivä väripallo uuden bZ Compactin kojelaudassa on isompi yllätys

Toyota on esitellyt Los Angelesin autonäyttelyn aattona bZ Compact SUV -konseptiautonsa. Suomalaisen maahantuojan tiedotteessa sitä kutsutaan muotoilututkielmaksi, mutta se näyttää sen verran viimeistellyltä koemallilta, ettei bZ Compactin siirtyminen tuotantolinjalle pienten viilausten jälkeen olisi suuri yllätys.

Kuten bZ-merkintä (= beyond zero) kertoo, on auto täyssähköinen. Hiilidioksidipäästöjä ei siis ole, ja sisätilojen materiaalivalinnat ovat kestävän kehityksen normit täyttäviä. Esimerkiksi istuinverhoilu on tehty kasvipohjaisista ja kierrätetyistä materiaaleista.

Muotoilun kivijalkana on ilmanvastuksen pienentäminen, mutta Toyota on löytänyt myös annoksen katumaasturiin sopivaa hyökkäävyyttä. Pyörät ovat auton kulmissa, ja kattolinja on muodikkaasti laskeutuva. Aurinkopaneelia ei katolla ole, vaikka vuorokausi aiemmin esitelty viidennen sukupolven Toyota Prius sellaisella elvisteli.

Aggressiivisen ulkokuoren vastapainona ovat rauhalliselta vaikuttavat sisäratkaisut. Hauskasti kaarevat näytöt viestivät tulevaisuudesta. Samoin tekee yoke-tyylinen ratti, jollaista Toyota on väläytellyt jo muutaman kerran aiemminkin. Yoke-ratti on Suomessa saanut kutsumanimen Ämmänlänget. Vertaus puusta valmistettuun historialliseen kantotelineeseen kertoo, mitä mieltä monet ovat yoken käytännöllisyydestä vakioautoissa.

Toyota esittelee bZ Compact -koemallissa myös kehittyneen version Yui-puheohjauksesta. Sen sanotaan olevan monipuolinen henkilökohtainen avustaja sekä kuljettajalle että autossa matkustaville. Yui näyttäytyy auton kojelaudassa pyöreänä ja sinisen eri sävyissä välkkyvänä pallona. Yui kertoo värikoodeilla ja ääniviesteillä, voiko se toteuttaa esitetyt pyynnöt.

Los Angelesissa nenäkkäät autotoimittajat kysyivät Yuilta, tuleeko esiteltävänä oleva koemalli joskus tuotantoon. Yui vastasi vaikenemalla.