Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painetun Keskisuomalaisen jakelussa on tänään ongelmia, eivätkä kaikki tilaajamme valitettavasti saa lehteä ajoissa. Tämän vuoksi näköislehtemme on avattu vapaasti luettavaksi.

VW-pomon tyly arvio EU:n uusista päästönormeista: "Pienen perusauton hinta voi nousta jopa 5000 euroa"

Volkswagenin toimitusjohtaja Thomas Schäfer arvioi, että tulevat Euro 7 -päästönormit saattavat näkyä jo melko pian sekä henkilöautojen hinnoissa että autonvalmistajien tuotantolinjoilla.

Uusi päästönormi voi pakottaa lopettamaan polttomoottorilla varustettujen autojen valmistuksen pienissä kokoluokissa.

Oman yhtiönsä tuotteista Schäfer on huolissaan esimerkiksi Polo-mallista. Schäferin mukaan Volkswagenin henkilöstö laskee parhaillaan, kuinka paljon Euro 7 nostaa Polon kaltaisten valmistuskustannuksia. Yhtiössä ollaan kallistumassa 3 000 ja 5 000 euron välillä liikkuvaan lisälaskuun jokaista autoyksilöä kohti.

– Selvitystyömme valmistuu lopullisesti muutaman viikon kuluttua. Jos käsityksemme Euro 7:n vaikutuksista tuotantokustannuksiin säilyy tämän hetkisen arvion kaltaisena, emme investoi enää pienten polttomoottoristen autojen valmistukseen, toteaa Schäfer.

Schäfer arvelee muiden autonvalmistajien olevan laskelmissaan samoilla linjoilla. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei ole harmissaan autoteollisuuden vuoksi.

– Valmistajat selviävät tästäkin. Esimerkiksi Volkswagen vain kiihdyttää vauhtia matkallaan malliston täyssähköisyyteen. Ongelmia voi sen sijaan olla monilla tavallisilla EU-kansalaisilla, Schäfer sanoo.

Euroopan komissio on aiemmin esittänyt laskelman, jonka mukaan Euro 7 nostaa autojen kuluttajahintoja 90–330 euroa. Volkswagen-konsernin mukaan arvio on tehty rajusti alakanttiin, sillä autoihin on asennettava kevythybriditeknologia tai jokin vastaava järjestelmä päästöjen pudottamiseksi.

Volkswagen Polo saattaakin kokea Ford Fiestan kohtalon. Lokakuun lopussa Ford ilmoitti, että Fiestan valmistus loppuu viimeistään ensi kesänä.

Schäfer puhui toimittajille Los Angelesin autonäyttelyssä.