Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyperauto liikkuu muovijätteestä valmistettavalla polttoaineella – italialaisvalmistaja uskoo uutuuteensa, jolle tosin myös sataa kritiikkiä

Italialainen autonvalmistaja Bertone on esitellyt hyperautonsa, joka voi käyttää voimanlähteenään muovijätteestä jalostettua polttoainetta.

Bertonen tulevaa GB110-mallia liikuttaa niin sanottu select fuel (= vapaasti käännettynä seulottu polttoaine), jota valmistetaan patentoidulla menetelmällä Las Vegasin lähellä sijaitsevassa tuotantolaitoksessa Yhdysvalloissa.

Bertone kertoo, että GB110-mallia valmistetaan 33 kappaleen erikoiserä. Auton hinta ja tekniset yksityiskohdat paljastetaan myöhemmin. Toistaiseksi Bertone on julkistanut autosta vain havainnekuvia ja joitakin teknisiä tietoja. GB110:n kiihtyvyydeksi luvataan 2,79 nollasta sataseen ja huippunopeudeksi 375 kilometriä tunnissa.

– GB110 kunnioittaa Bertonen 1950- ja 1970-lukujen automallien perintöä. Mutta ennen kaikkea se pyrkii ratkaisemaan yhden nykymaailman suurista ongelmista eli tuomaan muovijätteen hyötykäyttöön liikennepolttoaineena, sanoo Bertonen toimitusjohtaja Jean-Franck Ricci.

Bertone uskoo toimittavansa ensimmäiset GB110:t asiakkaille keväällä 2024.

Bertonen ja Select Fuelin hanke keräsi heti julkistuksen jälkeen myös paljon kritiikkiä. Monien epäilijöiden mielestä muovin muuttaminen nestemäiseksi polttoaineeksi ei voi teknisesti olla vähäpäästöinen toimenpide, joten todellisia ympäristöhyötyjä sopii epäillä. Polttoaineen saatavuuden Bertonelle ja samaa teknologiaa mahdollisesti käyttäville muille automalleille arvellaan olevan huono. Samoin muovijätteestä syntyvän polttonesteen hinnan arvioidaan vääjäämättä nousevan erittäin korkeaksi.