Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksalaisyhtiö esitteli yllättävän uutuustuotteen – väittää sähköautojen toimintamatkan pitenevän reilusti ja matkustusmukavuuden kasvavan

Maineikas ajoneuvojen komponenttien valmistaja ZF Friedrichshafen AG on esitellyt CES 2023 -messuilla Las Vegasissa erikoisen uutuustuotteet autoihin. ZF:n keksintö on lämmitettävä turvavyö, jonka se väittää hoitavan perinteisen turvavyön tehtävän ja lisäksi esimerkiksi kasvattavan sähköauton toimintamatkaa kylmissä oloissa jopa 15 prosenttia.

ZF:n mukaan lämmitettävän turvavyön teho perustuu siihen, että se riittää yhdessä istuinlämmittimen kanssa takaamaan autossa mukavan matkustuslämpötilan. Näin akustosta puhtia syövää auton sisäilman lämmittämistä voidaan vähentää. ZF:n mukaan lämpimän ilman puhaltaminen ilmastointikanavien kautta kaikkialle auton sisäosiin on usein turhaa.

Lämmitetty turvavyö on hieman paksumpi kuin perinteiset vyöt, mutta ne voidaan helposti asentaa autoihin sekä valmistuslinjalla että jälkiasenteisesti.

Vyön lämpötila pidetään ZF:n mukaan ajon aikana yleensä 36–40 celsius-asteessa. Lämmitetty tyrvavyö on niin lähellä ihmisen kehoa, että se tehoaa välittömästi ja energiaa hukkaamatta.

ZF:n mukaan lämmitetty turvavyö on monissa tilanteissa jopa perinteistä turvallisempi, koska se mahdollistaa paksujen talvitakkien riisumisen matkan ajaksi.

Saksalaiskeksintö ei heti esittelyn jälkeen kerännyt suuria hurraa-huutoja messualueella. Yksikään autonvalmistaja ei ole toistaiseksi innostunut edes kokeilemaan lämmitettävää turvavyötä. Kaiketi esimerkiksi siksi, että auton sisätilojen lämmittäminen edistää pakkasella muun muassa ikkunoiden pysymistä sulana. Siihen ei lämmitettävä turvavyö kykenisi.