Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tältä näyttää Afganistanissa tehty superauto – ääriliike Talebanin ylpeyttä vauhdittaa Toyota Corollasta napattu moottori

Elokuussa 2021 valtaan palannut ääriliike Taleban kurjistaa tavallisten afganistanilaisten elämää mitä mielikuvituksellisimmilla sortotoimilla. Samaan aikaan Taleban tekee tempauksia, joilla se yrittää kiillottaa mainettaan ulkomailla.

Nyt Taleban on esitellyt urheiluauto Mada 9:n prototyypin.

Auton ovat yhteistyössä valmistaneet Entop-niminen yritys ja Afganistanin teknillinen instituutti. Auton tekniikasta on kerrottu julkisuuteen hyvin vähän. Se tiedetään, että voimanlähteenä on Toyota Corollasta lainattu moottori.

Talibanin viestintäpäällikkö Zabihullah Mujahid sanoo, että Mada 9 on tarkoitus kehittää täyssähköiseksi urheiluautoksi. Sitä tavoitetta varten Taleban haluaisi saada auton esille kansainvälisiin autonäyttelyihin, jotta hankkeelle löytyisi yhteistyökumppaneita ja rahoittajia.

Mada 9:n julkistamistilaisuudessa puhunut opetusministeri Abdul Baqi Haqqani intoili superauton merkityksestä Afganistanille.

– Auto on todiste siitä, että Afganistanin nykyhallinto on sitoutunut tuottamaan nykyaikaisen tieteen korkeimpia saavutuksia kansalaisille, sanoi opetusministeri.

Todellisuudessa Mada 9:n prototyyppi ei ole todiste mistään muusta kuin Talebanin harhaisesta ajattelusta. Yksi kotikutoinen urheiluauto ja siitä elämöinti eivät poista koko muun maailman huomiota Afganistanin humanitaarisesta kriisistä, kriittisestä turvallisuustilanteesta ja hallinnon käyttämästä väkivallasta.