Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnossa | Ulkomailta tuodusta joulukuusesta löytyi hämmentävän paljon oksakirvoja – ruskeanmusta ötökkä on selvästi lehtikirvaa suurempi

Rauhaisaa joulua viettänyt lukijamme hämmentyi suuresti havaitessaan pieniä ötököitä lattialla joulukuusensa ympäriltä. Tarkempi kuusen syynäys osoitti, että paikoin puun rungolla ja oksien tyvillä oli tuhansittain samoja ötököitä aivan vieri vieressä.

Joulupuu oli ulkomaista alkuperää oleva pihtakuusi. Pari kuvaa kohteesta ja kysymys Luonnossa-palstan asiantuntijoille toi selityksen havainnolle. Ötökät olivat siivettömiä ruskeanmustia oksakirvoja, jotka ovat useimmille tuttuja vihreitä lehtikirvoja selvästi kookkaampia.

Oksakirvoilla on pitkä ja vahva nivelikäs imukärsä, jolla ne imevät ravinnokseen havupuiden nesteitä puunkuoren läpi. Hiljalleen kuihtuvassa joulupuussa kirvojen elämä käy jossain vaiheessa tukalaksi, ja siksi niitä löytääkin lattialta kömpimästä pyhien edetessä.

Oksakirvoja elää nimenomaan havupuilla, monia lajeja myös koto-Suomessa, ja useimmat niistä juuri tietyllä puulajilla.

Kaikkinensa tänä vuonna joulukuusten mukana sisälle tulleista ötököistä tuli hyvin vähän havaintoja, vaikka niistä oli palstallamme havainnointiin kirvoittava ennakkojuttu.

Sangosta turvapaikka hämähäkille talven ajaksi

Kaikenlaista elämää kunnioittava työkaveri kertoi ottaneensa Jyväskylän yliopiston lämpimään ja rauhalliseen tekniseen tilaan ötökän lemmikikseen.

Pieneen tyhjään muoviseen sankoon oli eksynyt pikkuruinen hämähäkki, joka oli kutonut vaakatasossa olevan pyyntiverkkonsa sangon sisälle. Saalistakin oli hämähäkki todistettavasti saanut, koska sangon pohjalle oli kertynyt tyhjiin imettyjen ötököiden nahkoja.

Kaveri halusi hämähäkin voivan hyvin ja selviävän talvehtimispaikassaan kevääseen, joten hän tarjosi otukselle vettä ja varjeluksen kaikelta häiriöltä.

Itse asiassa rakennuksissa elää talvisin hämmentävän paljon hämähäkkejä, useimmat meidän ihmisten tietämättä. Itsekin havaitsin hiljattain omassa kodissani lattialistan ja ovenkarmin suojaan asettuneen pilkkupavukin. Yksilö oli viihtynyt paikassa selvästi pidempään. Pilkkupavukki on ehkäpä yleisin asunnoissa tavattavista hämähäkeistä.

Työkaverin huolenpidon kohteena oleva yksilö on jotakin riippuhämähäkki-lajia, joka mitä ilmeisimmin oli eksynyt nykyiseen majapaikkaansa jo syksyllä.

Hämähäkin saalisonni kertoo siitä, että tilassa elää myös muita ötököitä.

Sisätiloissa eläviä hämähäkkejä ei pitäisi lainkaan vierastaa, koska niistä ei ole meille mitään haittaa. Voisi ajatella, että jopa päinvastoin, koska ne saalistavat muita pikkuötököitä, joita rakennuksessa elää.

Voit lähettää kysymyksiä ja havaintoja luonnosta osoitteeseen luonnossa.group@korppi.jyu.fi. Luonnossa-palstan asiantuntijoina toimivat Jyväskylän yliopiston tutkijat Jari Haimi, Heikki Helle, Saana Kataja-aho, Atte Komonen, Minna-Maarit Kytöviita ja Jyrki Torniainen sekä Ähtäri Zoon intendentti Marko Haapakoski ja luontokuvaaja Jussi Murtosaari.