Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllätys Toyotan huipulla: "Suomen ystävä" Akio Toyoda luopuu pääjohtajuudesta

Akio Toyoda, 66, luopuu Toyota Motor Corporationin pääjohtajan tehtävästä ja siirtyy konsernin hallituksen puheenjohtajaksi. Toyoda on yritysjohtajien eliittiä ja esimerkiksi talouslehti Forbesin listauksessa ollut usein maailman vaikutusvaltaisimpien henkilöiden listalla.

Toyoda on vannoutunut moottoriurheilun ystävä. Vieraillessaan Jyväskylän MM-rallissa hän on myös sanonut olevansa "ikuinen Suomen ystävä". Akio Toyoda on konsernin perustajan lapsenlapsi.

– Uskon 13 vuoden pääjohtajuuden aikana rakentaneeni tukevan perustan, joka mahdollistaa kapulan siirtämisen, Toyoda totesi yhtiön tiedotteessa.

Toyota-konsernin pääjohtajaksi nousee 1. huhtikuuta alkaen Koji Sato, joka on aiemmin johtanut Lexus-brändiä ja Gazoo Racing -yksikköä.

Sato saa ensimmäiseksi tehtäväkseen Toyotan täyssähköisten tuotteiden uskottavuuden kohottamisen. Suomessakin myynnissä oleva täyssähköinen bZ4X-malli osoittautui vaatimattomaksi lähdöksi Toyotan sähköpolulle. Lisäksi bZ4X ehti markkinoille varsin myöhään.

Täyssähköistymisen ontumisesta huolimatta Toyota-konserni on jatkuvasti pärjännyt taloudellisesti hyvin. Tänä vuonnakin valmistetaan ja myydään ennusteiden mukaan peräti 10,5 miljoonaa Toyotaa.