Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amerikkalaistutkimus: "Autokannan sähköistäminen aiheuttaa suuria ja peruuttamattomia tuhoja ympäristölle"

Kalifornian osavaltio on jo vuosia tukenut autokannan sähköistämistä mitään kyseenalaistamatta ja lähes yhtä aktiivisesti kuin Norjan valtio.

Siksi Kalifornian yliopiston juuri julkaisema ja Guardian-lehden ensimmäisenä Euroopassa esittelemä tutkimus kuulostaa yhtä aikaa pelottavalta ja yllättävältä.

Kalifornian yliopiston tutkijoiden raportissa todetaan muun muassa, että sähköautojen ajoakuistoissa käytettävän litiumin kasvava tarve voi aiheuttaa kansainvälisiä konflikteja ja epäjärjestystä.

– Laajamittainen kaivostoiminta tuo mukanaan sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä ongelmia. Ne voivat olla peruuttamattomia, todetaan tutkimusraportissa.

Tutkimuksessa muistutetaan, että litiumin tarve lisääntyy vuoteen 2040 mennessä noin 40 prosenttia, jos sähköautokantaa kasvatetaan globaalisti suunnitelmien mukaan ja nykyisen kaltaista akkuteknologiaa käyttäen.

– Pelkkä Yhdysvaltain tavoite autoilun sähköistämisessä vaatisi kolme kertaa suurempaa määrää litiumia kuin sitä tällä hetkellä tuotetaan koko maailmassa.

– Litiumin kaivostoimintaa vastustavat oikeuskäsittelyt ja kansalaisten mielenilmaukset ovat viime aikoina olleet kasvussa. Kaivostoiminnan vaikutukset ihmisten sosiaaliseen ympäristöön aiheuttavat jatkuvasti enemmän huolestumista ja jännitteitä, tutkijat muistuttavat.