Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä pariskunta tekee äärimmäisen testin sähköautolle – ja samalla aivan varmasti myös parisuhteelleen

Skotlannin Aberdeenissä asuvat Julie ja Chris Ramsey aloittavat pian autoseikkailun, jollaista kukaan ei ole vielä tehnyt. Pariskunta ajaa Pohjoisnavalta Etelänavalle. Maaliskuussa alkavalle seikkailulle on varattu aikaa kymmenen kuukautta.

Retken tekee mielenkiintoiseksi myös se, että Ramseyt taittavat noin 27 000 kilometrin reitin sähköautolla. Ajoneuvona on täyssähköinen maasturi Nissan Ariya, johon autojen muunnostöiden spesialisti Arctic Trucks on lisännyt maastokykyä, lisävaloja ja suojapanssareita.

Ariyan sähkömoottori ja ajoakusto ovat kuitenkin samat kuin tuotantomallissa.

Ennätyskokeessa Nissan Ariya vetää perässään pientä, siirrettävää latauslaitetta. Se on prototyyppi, joka kerää virtaa liike-energiasta, tuulesta ja auringonvalosta. Prototyyppi pelastaa matkaajat, ellei fyysistä latauspistettä ole saatavilla.

Nissan Ariya liikkuu ihanneoloissa 87 kilowattitunnin ajoakulla noin 500 kilometriä. Koska lämpötila ennätyskokeessa voi ajoittain olla jopa -30 astetta ja ajot-olot muutenkin vaativat, on latauspysähdyksiä luvassa ainakin sata.

Ramseyt arvioivat viettävänsä keskimäärin 12–13 tuntia vuorokaudesta autossa. Kestääkö avioliitto sen?

– Voihan se olla haastavaa. Mutta meidät tuntien uskon, ettei tämä projekti ainakaan tiimin sisäisiin riitoihin kaadu, toteaa Julie Ramsey, 44.

Pariskunta ei ole ensimmäistä kertaa mittaamassa sähköauton ja omaa sietokykyään. He ajoivat vuonna 2017 Nissan Leaf -sähköautolla 16 000 kilometrin reitin kotikulmiltaan Mongolian pääkaupunkiin Ulan Batoriin. Jo kaksi vuotta aiemmin Chris Ramsey ajoi sähköautolla Brittein saarten pohjoisimmasta pisteestä eteläisimpään eli 2 615 kilometriä.

– Haluamme tehdä asioita ensimmäisinä maailmassa. Mutta samalla osoitamme epäilijöille, että sähköauton potentiaali on rajaton, sanoo Chris Ramsey, 46.