Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän auton valmistaminen kiellettiin – kun katsoo muutamaa kuvaa, ymmärtää oikeuden päätöksen ja BMW:n ärtymyksen

Kiinalainen omistus- ja sopimusoikeuksia käsittelevä tuomioistuin on mitätöinyt Beijing Estech Technology -yhtiölle myönnetyn patentit. Kiinalaisyhtiö haki viime vuonna useita patentteja uudelle automallille, jonka "uutuudesta" saksalainen BMW Group oli kiinalaisyrityksen kanssa täysin eri mieltä.

BMW Group vaati patenttien hylkäämistä ja mallin valmistuksen estämistä sillä perusteella, että Beijing Estech Technologyn tuote on muotoilultaan suora kopio vuosimallin 1959 Morris Mini-Minor -henkilöautosta. Mini siirtyi BMW Groupin omistukseen vasta vuonna 2000, mutta kaupassa siirtyivät myös aiempien omistajien (British Motor Corporation, British Leyland ja Rover Group) Mini-merkille hankkimat immateriaalioikeudet.

Yli 60 vuotta vanha Mini-malli ja Beijing Estech Technologyn patenteista löytyvä automalli näyttävät kieltämättä kaksosilta. Kiinalaisyritys perusteli tuotteensa laillisuutta muun muassa sillä, että se tekee vain sähköautoja. Yrityksen mukaan autoilla saattaa olla yhteneviä muotoja, mutta jo pelkkä voimanlähteiden erilaisuus erottaa autot riittävästi toisistaan.

Tämän jutun yhteydessä olevista kuvista voi jokainen päätellä, onko kiinalaistuotteen muotoilu kopioitu häikäilemättömästi Ministä.

Kiinassa tehdyt kopioautot ovat usein ärsyttäneet läntisiä autonvalmistajia. Kiinalaiset oikeuslaitokset asettuivat pitkään maansa autoteollisuuden puolelle, mutta myös kiista Range Rover Evoquen kopioinnista (Jaguar Land Rover vastaan Jiangling Motors) päättyi läntisen yrityksen voittoon. Pekingissä toimiva tuomioistuin pakotti Jiangling Motorsin tekemään muutoksia Landwind X7 -katumaasturiin.