Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

R maksoi yli 3 miljoonaa euroa – autojen erikoiskilpien kauppa on maailmalla riehakasta verrattuna Suomeen

Kiinaan kuuluva Hongkongin erityishallintoalue muistuttaa monissa asioissa hyvin vähän kiinalaisia suurkaupunkeja. Hongkongissa korostetaan tietoisesti tekemisen vapautta ja yksilöllisyyttä.

Ehkä nuo pyrkimykset selittävät Hongkongissa suhteellisen riehakkaiksi röyhähtäneet autojen erikoisrekisterikilpien markkinat. Erityisalueen liikennevirasto aloitti vuonna 2006 säännölliset huutokaupat, joissa etukäteen varatut rekisteritunnukset myydään. Varauksesta on maksettava 5 000 paikallista dollaria (= noin 600 euroa), mutta jokainen kilpi on ennen sen varaajalle luovuttamista verkkohuutokaupassa kaikkien huudettavissa. Niinpä summat kohoavat välillä melko järjettömiksi.

Viime sunnuntaina yksi huutokaupan kohteista oli rekisteritunnus R. Siitä maksettiin ostajien kiivaan kamppailun päätteeksi 25,5 miljoonaa Hongkongin dollaria eli yli 3 miljoonaa euroa. Se ei ole Hongkongin ennätys, mutta lähellä sitä. Rekisteritunnuksesta W maksettiin vuonna 2021 hieman enemmän.

Paikallisen median mukaan R:n hinta nousi pilviin todennäköisesti siksi, että monet kiinalaiset uskovat r-kirjaimen merkitsevän hyvää onnea seuraavien 20 vuoden ajaksi. R saattaa myös viitata auton omistajan nimeen ja/tai englannin sanaan rich (= rikas).

Kalleimmat erikoiskilvet ovat yleensä joko 1- tai 2-kirjaimisia (W, R, V, VV ja PP) tai jonkin viestin sisältäviä (1 LOVE U) kirjain- ja numeroyhdistelmiä.

Hongkongin viranomaiset katselevat kovin tyytyväisinä kansalaisten innostusta erikoisiin rekisterikilpiin. Niiden myyminen on vajaassa 20 vuodessa tuonut aluehallinnon kassaan noin 75 miljoonan euron tulot. Kansalaisten turhamaisuus ei viranomaisten mielestä siis ole yhtään hupsumpi juttu.

Suomessa erityiskilpi maksaa alle tuhat euroa, eikä kilpeä voi siirtää toiseen autoon ilman uutta kilpipäätöstä.