Erilaiset pakohuonepelit ovat ottaneet paikkansa esimerkiksi kaveriporukoiden hauskana ajanvietteenä. Pakohuoneissa ratkaistaan yleensä 2–6 henkilön porukalla erilaisia tehtäviä. Kun oikea ratkaisu löytyy, pääsee seuraavaan huoneeseen ja uuden ongelman kimppuun. Yleensä tehtävien ratkaisuun on aikaa yhteensä tunti.
Volkswagenin tuotanto on siirtymässä nopeassa tahdissa polttomoottoreista sähköautoihin, joten työtehtävistä riippumatta on uutta opittavaa paljon. Euroopan suurimmassa autotehtaassa Wolfsburgissa on lainattu idea pakohuoneista henkilökunnan koulutukseen. Volkswagenin työntekijöiden into osallistua koulutuksiin nousi pakohuoneiden ansiosta merkittävästi ja oppimistuloksia pidetään erinomaisina.
Volkswagen on antanut pakohuoneilleen nimen eMotionRoom.
– Pakohuoneita alettiin kokeilla Volkswagenin tehtailla Zwickaussa ja Emdenissä. Koulutuksista tuli äärimmäisen suosittuja, ja siksi ne tuotiin myös 22 000 työntekijän suurtehtaalle Wolfsburgiin. Siirtyminen sähköautojen valmistukseen voi oikeastaan onnistua vain yhteistyössä työkavereiden kanssa. Niinpä koulutuskin on järkevää hoitaa yhdessä läheisimpien kollegoiden kanssa, ja pakohuoneessa vieläpä hauskalla tavalla, sanoo Wolfsburgin tehtaan tehdasneuvoston edustaja Gerardo Scarpino.
Volkswagenin mukaan pakohuoneita käytetään ainakin vuoteen 2025 saakka. Wolfsburgissa ensimmäiset ongelmat koulutuksessa liittyvät uuteen ID.3-malliin ja sen valmistukseen.
– Pyrimme uusiin ja toimiviin tapoihin työntekijöidemme koulutuksessa aivan samoin kuin nykyaikaistamme tuotteitammekin. Mitä digitaalisemmiksi ja ratkaisukeskeisimmiksi työtehtävät muuttuvat, sitä tärkeämmiksi muuttuu myös kyky pelata joukkueena. Pakohuoneet edistävät kaikkien edellä mainittujen vaatimusten omaksumista, toteaa henkilöstöhallinnon johtaja Gunnar Kilian.
Kun seuraavan kerran istahdat ruudun ääreen kuuntelemaan laahaavaa koulutusta Teamsissä, yritä olla ajattelematta Volkswagenin pakohuoneita. Toisaalta: 2020-luku saattaa joskus löytää sinunkin firmasi koulutusvastaavan.