Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Audi hävisi EU-virastossa kädenväännön, jonka saksalaisyhtiö jo oli uskonut voittaneensa

Saksalaisten lehtitietojen mukaan Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) on päättänyt, että kiinalainen autonvalmistaja Nio saa käyttää Euroopan markkinoilla mallinimiä ES6 ja ES8. Müncheniläinen tuomioistuin oli aiemmin päättänyt, että mallinimi Nio ES7 loukkaa Audin tuotesuojaa. Niinpä Nio vaihtoi viime hetkellä ennen Euroopassa järjestettyä mallin ensiesittelyä auton nimeksi EL7.

Audin mielestä Nion mallinimet ovat liian samankaltaisia saksalaisyhtiön S6:n ja S8:n kanssa. Audi muistutti vaatimuksessaan, että se lanseerasi S6:n vuonna 1994 ja S8:n vuonna 1996. Molemmat mallit olivat saaneet tuotenimisuojan jo julkaisua edeltävänä vuotena.

EUIPO perusteli päätöstään sillä, että monet autonvalmistajat käyttävät mallinimissään esimerkiksi M-, S- ja X-kirjaimia, joiden yhteyteen liitetään usein auton kokoa ilmaiseva numero. Koska EUIPOn mukaan mallinimissä käyttökelpoisia kirjaimia on vain 24, samankaltaisuuksia syntyy väistämättä.

Müncheniläinen tuomioistuin puolestaan perusteli tammikuussa kieltoaan Nio ES7:n mallinimen käytölle sillä, että kuluttajat saattaisivat mieltää sen S7-nimisen automallin sähköistetyksi versioksi.

Nio aikoo nyt tuoda myös Saksan markkinoille ES8:n, joka jo on myynnissä esimerkiksi Norjassa.

Suomessa on viime aikoina puhuttu sähköisten henkilöautojen tuotannon aloittamisesta. Meillä ainakin olisi iskeä mallinimiin ääkkösiä, joita mikään autonvalmistaja ei ole varannut. Ja tottahan kuluttajat muualla maailmassa oppisivat ääkköset lausumaan, koska mekin olemme oppineet sanomaan Qashqai. Miten olisi vaikkapa täyssähköauto Härmä ÅÄÖ4?