Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vety-iX5:t lähtivät liikenteeseen – samalla taisi paljastua, miksi BMW on niin täpinöissään vetyteknologiasta

BMW on taas elämöinyt näyttävästi vetyteknologialla. Saksalaisyritys esitteli autotoimittajille iX5 Hydrogen -mallia, joita lähtee nyt hieman alle sata testikäyttöön sellaisiin maihin, joissa jo on riittävästi vedyn tankkausmahdollisuuksia.

BMW:n toimitusjohtaja Oliver Zipse kävi ensin läpi vetyteknologian hyödyt autojen liikuttajana.

Zipsen lista oli melko tuttu ja yllätyksetön. Ulkoilman lämpötila ei vaikuta auton toimintamatkaan, jos käytössä ovat vety ja polttokennot. Vetyauton säiliöt voi täyttää yhtä nopeasti kuin tankkaa polttomoottoriauton. Vetyä voi tuottaa uusiutuvalla energialla hiilineutraalisti. Ja koska vetyautot ovat käytännössä sähköautoja, ne ovat äänettömiä ja tekniikaltaan yksinkertaisempia kuin polttomoottoriautot.

– Jos haluaa tuottaa hinnoiltaan edullisia autoja, nykyiseen akkuteknologiaan perustuvien sähköautojen toimintamatka on ikuinen ongelma. Tästä huolimatta BMW ei kehitä vetyteknologiaa korvatakseen täyssähköautot, sillä nämä kaksi teknologiaa täydentävät toisiaan. Uskon, että täyssähköisyydessä on pienten autojen tulevaisuus ja vedyssä isojen autojen, totesi Zipse.

BMW:n vetyinnostuksen salaisuus saattoi paljastua, kun ääneen pääsi vetyprojektia johtava Jürgen Guldner.

Guldner kertoi, että yksi vetyautojen hyvistä puolista on, että ne tarvitsevat paljon pienemmän ajoakuston kuin jo käytössä olevat täyssähköautot. Vety-iX5:n ajoakusto on pääosin tavaratilan alla, koska kuusi kiloa vetyä nielevät ja suurta juomatölkkiä muistuttavat säiliöt vievät niin paljon tilaa muualta autosta. Kuudella vetykilolla BMW iX5 Hydrogen liikkuu yli 500 kilometriä.

– Kehittelemme parhaillaan matalia vetysäiliöitä, jotka mahtuisivat matkustamon alle samaan tilaan, jossa nykyisten täyssähköautojen ajoakut ovat. Silloin vetyautossa olisi luontevasti ihan kaikki eli sähkömoottori edessä, ajoakusto tavaratilan alla ja vetysäiliöt matkustamon alla, totesi Guldner.

Koskaan ei pitäisi yrittää lukea rivien välistä, mutta teemme sen silti. Jos matkustamon alle sijoittaa joko osan isosta ajoakustosta tai pienempään ajoakustoon yhdistettävät vetysäiliöt, BMW voi tehdä monista automalleista sekä täyssähköisiä että vedyllä toimivia versioita ilmeisen pienillä tuotantolinjan muutoksilla.

BMW on vetyautoissa tehnyt yhteistyötä Toyotan kanssa. Myös iX5:n tekniikkaa on lainattu Japanista, jossa Toyota on askarrellut vetymalli Mirain.

BMW iX5 Hydrogenin teho on 401 hevosvoimaa ja vedyn kulutus 1,19 litraa sadalla kilometrillä.