Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannen tarinan auto huutokaupassa – moottorina 27-litrainen V12, kulutus 140 litraa satasella ja matkamittarissa 17 000 kilometriä

Tätä autoa sanotaan tuhannen tarinan autoksi – ja ihan syystä. Viime vuoden lopulla 90-vuotiaana kuollut brittiläinen autonrakentaja John Dodd sai The Beastin (= Peto) valmiiksi 1970-luvun alussa. Auton rakentamisen oli aloittanut Paul Jameson, joka kuitenkin kauppasi raakileen Doddille.

Dodd taituroi erikoisen auton kasaan sieltä täältä keräämistään osista ja asensi siihen panssarivaunusta lainatun 27-litraisen moottorin. Auto sai nimen Peto, ja se alkoi heti niittää mainetta autotuunaajien piireissä. Vuonna 1973 Dodd ajoi Pedon autonäyttelyyn Tukholmaan, mutta paluumatkalla auto syttyi palamaan.

Vakuutusrahoilla Dodd rakensi auton palaneen keulan uudestaan. Tällä kertaa moottoriksi löytyi Rolls-Roycen rakentama lentokonemoottori V12 mk35 Merlin, joka myös on 27-litrainen. Samanlaisia moottoreita käytettiin esimerkiksi Spitfire-hävittäjissä. Moottorista siirtyi Petoon noin 750 hevosvoiman verran tehoa ja autolle mitattiin yli 320 kilometrin huippunopeus. Vuonna 1977 se nimettiin Guinnessin ennätysten kirjassa maailman tehokkaimmaksi autoksi.

Petoon lainattiin osia esimerkiksi Fordista, Jaguarista ja Rolls-Roycesta. Ensimmäisenä kyllästyi Rolls-Royce, joka haastoi Doddin oikeuteen tavaramerkkinsä loukkaamisesta vuonna 1981. Dodd suututti tuomarin ajamalla oikeudenkäyntiin kiistellyllä autolla ja pysäköimällä sen laittomalle paikalle lähelle oikeussalia. Dodd sai 5 000 punnan sakon ja auto määrättiin ajokieltoon. Dodd piittasi tuomiosta vähät ja ajeli kaksi päivää myöhemmin Pedolla autonäyttelyyn Southendiin kaakkois-Englantiin. Dodd ilmoitti jättävänsä sakon maksamatta ja sai puolen vuoden ehdottoman vankeustuomion. Ennen tuomion toimeenpanoa hän pakeni autoineen Espanjaan.

Doddin jälkeläisten omistama Peto tulee myyntiin Car&Classic -verkkohuutokaupassa, joka alkaa 9. päivänä maaliskuuta. Huutokauppa kestää viikon.

Auton matkamittarissa on hieman yli 10 000 mailia eli noin 17 000 kilometriä. Auton hintaa on vaikea arvioida, sillä mitään vastaavaa ei huutokaupoissa ole nähty. Noin 140 litran kulutus sadalla kilometrillä tarkoittaa, että se on vain keräilykappale ja/tai näyttelyauto.