Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jeff Bezosin Koru on purjeveneiden kuningas – hinta 474 miljoonaa euroa ja pelkkä ylläpito maksaa 24 miljoonaa euroa vuodessa

Miljardööri Jezz Bezos saa pian haltuunsa maailman suurimman purjeveneen. Sitä on rakennettu noin viisi vuotta. Tähän saakka Y721-työnimellä kulkenut alus on jo saanut virallisen nimen, joka jää helposti suomalaisten mieleen. Alus on Koru. Nimi kuitenkin tulee maorin kielestä ja tarkoittaa uutta alkua.

Koru on 127 metriä pitkä. Sen kolme mastoa kohoavat 70 metrin korkeuteen.

Aluksen hinnaksi on kerrottu noin 500 miljoonaa dollaria eli 474 miljoonaa euroa. Siihen eivät veneilyharrastuksen kustannukset jää, sillä asiantuntijoiden mukaan aluksen ylläpitokuluiksi tulee joka vuosi noin 24 miljoonaa euroa.

Summat eivät suuremmin hetkauta verkkokauppa Amazonilla ja useilla muilla yrityksillään jättiomaisuuden tehnyttä amerikkalaista. Hänen omaisuutensa arvo on talouslehti Forbesin mukaan noin 116 miljardia dollaria eli 110 miljardia euroa.

Koru on ollut viime viikkoina viimeisissä valmistajan testeissä Hollannissa sijaitsevan Oceanco-telakan läheisillä vesistöillä. Alus luovutetaan tilaajalle "kevään aikana".

Valmistaja Oceanco ei tilaajan toiveiden mukaisesti ole kertonut paljonkaan Korusta. Se tiedetään, että purjeiden toiminta on tietokoneistettu niin, että yksi ihminen pystyy hallitsemaan kaikkia purjeita. Aluksessa on kolme kantta rentoutumista ja vieraiden viihdyttämistä varten sekä suuri uima-allas.

Purjevene ei taivu ihan kaikkeen, esimerkiksi miljardöörille pakollista helikopterin laskeutuspaikkaa ei mastojen vuoksi voi sijoittaa kannelle. Niinpä Korua seuraa aina tukialus, joka kuljettaa Bezosin henkilökuntaa, paria henkilöautoa, pikaveneitä ja muuta miljardöörin välttämätöntä arkitarpeistoa.

Tukialus on 77 metriä luksusjahti, joka on rakennettu samaan aikaan kuin Koru ja tietenkin luksuspurjeveneen kanssa kaikin tavoin yhteensopivaksi.