Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olen päällikkö, ja ajoin vain neljä korttelinväliä" – Todisteet poliisipäällikön rattijuoppoudesta naurattavat ja kuohuttavat USA:ssa

Puolitoista viikkoa sitten sunnuntaina aamuyöllä kuvattu poliisivideo on noussut yhtä aikaa sekä vakavien että humorististen verkkokeskustelujen kestoaiheeksi Yhdysvalloissa.

Amerikkalaiskonstaapelin niin sanotun haalarikameran tallettamalla videolla hätävilkut päällä ajava poliisiauto kääntyy piha-alueelle henkilöauton perässä. Autoa kuljettavan miehen ja konstaapelin keskustelu pysähtymisen jälkeen on kuin halvalla tehdystä huumorielokuvasta.

– Olen poliisipäällikkö... sitä paitsi ajoin vain neljä korttelinväliä, sanoo auton kuljettaja, joka videolla vaikuttaa selvästi päihtyneeltä.

Kuljettaja on oikeasti Oklahoma Cityn poliisipäällikkö James French. Hän yrittää esimiehen arvovallallan avulla puhua itsensä ulos ikävästä tilanteesta. French pyytää useita kertoja konstaapelia sammuttamaan haalarikameran. Hän myös hokee toistuvasti olevansa poliisipäällikkö.

– Tiedätte ohjesäännön haalarikameran käyttämisestä. En voi sammuttaa sitä. Olen vannonut virkavalan lakien noudattamisesta. En voi suosia ketään riippumatta siitä, onko hän gangsteri vai Yhdysvaltain presidentti, sanoo konstaapeli Chris Skinner videolla.

Yhdysvalloissa useita poliisin ylimpään tai keskijohtoon kuuluvaa henkilöä on palannut työtehtäviinsä erilaisten alkoholiin ja päihteisiin liittyvien törttöilyjen takia. Etenkin räikeimmistä tapauksista on seurannut isohko julkinen kohu ja paheksunta.

Verkkokeskusteluissa moni amerikkalainen toivoo Frenchin erottamista poliisipäällikön tehtävistä välittömästi. French on toiminut 32 vuotta poliisilaitoksella erilaisissa tehtävissä.

Jotkut keskustelijat osoittavat lievää ymmärrystä Frenchiä kohtaan, mutta myös he toivovat yhtä puolueetonta tutkintaa ja oikeuskäsittelyä kuin missä tahansa rattijuopumistapauksessa.