Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Katsokaa, mitä teimme 50 vuotta sitten" – Mercedes-Benz esittelee ylpeänä ESF 22 -koemallia vuodelta 1973

Autonvalmistajat lähettelevät mielellään tietoja tulevista uutuusmalleistaan ja automallien päivityksistä. Julkisuus on käytettävä eduksi, jos sellaista sattuu olemaan saatavilla.

Varsin harvoin tehtaiden viestintävastaavat äityvät lähettelemään tietoja ja kuvia takavuosien tuotteista. Nyt Mercedes on kuitenkin laveasti ja peräti 16 kuvan voimin muistuttanut, mitä yhtiö teki jo 50 vuotta sitten. Tuote oli koemalli ESF 22. Se sisälsi Mercedeksen mukaan useita liikenneturvallisuutta parantaneita ratkaisuja, jotka käytännössä jokainen autonvalmistaja myöhemmin otti käyttöön.

Vuonna 1972 esiteltyyn Mercedes-Benziin S-sarjalaiseen perustuva ESF 22 esiteltiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 1973. Turvallisuusratkaisuja ja -varusteita esittelemään rakennettu ESF 22 toi näytille esimerkiksi turvatyynyt, turvavyöt jokaisella istumapaikalla, törmäyksiä pehmentävän ohjauspyörän, sirpalevahinkoja ehkäisevät valot, lukkiutumattomat ABS-jarrut ja ajovalot puhdistavan järjestelmän.

ESF 22 -koemallissa oli niin sanottuja törmäysvyöhykkeitä, jotka oli suunniteltu painumaan hallitusti kokoon kolaritilanteissa. Auton keulan ja perän näyttäviä kromattuja metalliosia oli vaihdettu muovisiin, joita pidettiin turvallisempina mahdollisessa törmäyksessä jalankulkijan kanssa.

ESF 22:n ja sen ominaisuuksia kannattaa jälkikäteen ihastella myös siksi, että 1970-luvulla liikenneturvallisuus oli vielä melko heikkoa. Silloin ajateltiin, että vakavat onnettomuudet vain pitää hyväksyä osana autoistumisesta. Suomessa kirjattiin 1970-luvun alussa noin 1 200 liikennekuolemaa vuosittain. Viime vuonna liikenteessä kuoli 191 ihmistä.